Hilo & Palma. De la Guajira a la Mediterrània

dilluns26juny

Hilo & Palma. De la Guajira a la Mediterrània

Dates i lloc: 

Del 26 de juny al 21 de juliol.
Biblioteca Torras i Bages

Presentació a càrrec de l'autora Jèssica Sánchez:
Dilluns 3 de juliol a les 19 hores

Horari: 

Horari d'estiu de la biblioteca:
De dilluns a dijous de 15:30 a 20:30h
Divendres de 9 a 14h

Organització i contacte: 

Del 26 de juny al 21 de juliol. Exposició d’artesania i fotografies de Jèssica Sánchez.

A la península de la Guajira (Colòmbia), la zona més septentrional del continent sud-americà, habita des de fa diversos segles el poble Wayúu, homes i dones forts, amb una cultura i tradició que s'han mantingut a través del temps. Dotats d'una identitat pròpia, el seu caràcter és tan intens i extrem com la terra que habiten, paratges plans i semidesèrtics que tenen, al llarg de les seves extenses costes, platges sorrenques de bellesa natural.

L'activitat del poble Wayúu es basa fonamentalment en la ramaderia, l'agricultura, l'extracció de sal i el teixit. Aquest últim representa sobretot el seu recurs més explotat i pel qual se'ls reconeix internacionalment gràcies a les seves bosses, hamaques i altres elements decoratius.

Per als Wayúu el saber teixir és símbol de judici, creativitat i intel·ligència. Generació rere generació, els més grans del clan transmeten als seus fills i néts l'art del teixit. Utilitzant dissenys tradicionals (anomenats kanasü), dibuixen amb fils de múltiples i vistosos colors, infinitat de motius que representen la seva interpretació de la natura i món quotidià, com les estrelles, els dels peixos, la closca de les tortugues i fins i tot la vulva de la ruca.

De la barreja del teixit wayúu amb la palma, material de fibra vegetal molt característic en les costes de la Mediterrània, neix Hilo & Palma. Una combinació de dues cultures, dos tipus d'artesania, dos extrems, dues maneres de fer i entendre la vida diferent però unides per un denominador comú, una tasca 100% artesanal, un saber fer i gust per la feina feta a mà i de qualitat.

Aquesta fusió dóna com a resultat una col·lecció de bosses i cabassos únics que són la representació d'un viatge que travessa l'Atlàntic, de la Guajira a la Mediterrània.

En aquesta exposició trobareu representada la cultura wayúu en tot el seu context i com en deriva a Hilo & Palma.

L'autora Jèssica Sánchez, presentarà l'exposició el dilluns 3 de juliol a les 19 hores.