Notícia

Cinema i sèries noves

18 de desembre de 2017

Cinema:

Experimenter: la historia de Stanley Milgram. EUA. 2015. 90 min. Director: Michael Almereyda.
Intèrprets: Peter Sarsgaard, Winona Ryder, Taryn Manning, Kellan Lutz, Anton Yelchin.
El 1961, el psicòleg Stanley Milgram va dur a terme a la Universitat de Yale una sèrie d'experiments sobre l'obediència. La investigació, plantejada arran del judici a Adolf Eichmann, pretenia dilucidar la relació de les persones amb l'autoritat. Experimenter no és un biopic a l’ús d’Stanley Milgram, psicòleg que a principis dels seixanta va posar en marxa un seguit de proves per determinar en quin grau una persona "normal" podia infligir mal a alguna altra, moguda per una veu autoritària. La cinta repassa cronològicament els seus estudis, gairebé com en un vídeo educatiu escolar, mentre dibuixa una reflexió moral sobre l’obediència amb l’eco del nazisme de fons: és l’època del judici a Eichmann i la "banalitat del mal" d’Arendt. El relat va de més a menys, però enfoca el fet de forma sòbria i lliure de floritures.

Múltiple. EUA. 2016. 116 min. Director: M. Night Shyamalan. 
Intèrprets: James McAvoy, Anya Taylor Joy, Betty Buckley, Brad William Henke, Haley Lu Richardson.
Kevin ha demostrat a la seva psiquiatra de confiança, la Dra. Fletcher, que posseeix vint-i-tres personalitats diferents, però encara n'ha d'emergir una més, decidida a dominar totes les altres. Obligat a raptar tres noies adolescents, Kevin lluita per sobreviure.
Múltiple és la millor pel·lícula Shyamalan des de fa anys. Probablement la més completa des d’El sexto sentido. El seu últim minut –no tardeu molt a veure-la o algú us l’acabarà explicant– et torna a fer creure en les seves dots com a guionista. I, tot i que no és nova la seva vàlua per als girs inesperats –també ho va fer a El bosque o La visita–, aquest el reconciliarà amb els seguidors desencantats.

La tortuga roja. França. 2016. 80 min. Director: Michael Dudok de Wit. Guió: Michael Dudok de Wit, Pascale Ferran.
Història muda d'un home que naufraga en una illa tropical. Sense cap companyia, ha d'aprendre a sobreviure en plena natura salvatge envoltat d'aus, crancs i altres animals marins. Un dia coneix una misteriosa tortuga vermella fora de l'aigua.
El celebrat primer llargmetratge de Michael Dudok de Wités una faula de factura impecable sobre fer-se gran, l’amor i la família. Sense diàlegs, el conte d’un nàufrag i la tortuga vermella del títol avança a cop d’imatge bonica i el gust pel minimalisme transcendent. La simplicitat no està renyida amb l’ambició estètica.

Sèries de TV:

El Círculo Bletchley. Primera i segona temporada
Durant la Segona Guerra Mundial, el Ministeri de la Guerra britànic tenia instal·lada una estació de desxifrat de missatges a Bletchley Park, prop de Londres. El nom procedia de la mansió victoriana en la qual es va instal·lar la unitat dedicada a aquesta activitat. Alan Turing va treballar en la creació de Colossus, el primer ordinador que va permetre el desxifrat dels codis de la màquina alemanya Enigma. Diverses pel·lícules han tractat aquest tema: Breaking the Code (1996) protagonitzada per Derek Jacobi o The Imitation Game (2014) en la qual Benedict Cumberbatch encarna el controvertit matemàtic, Enigma (2001) i alguna altra menor. No obstant això, aquesta sèrie no tracta sobre el grup de matemàtics que van treballar en aquelles instal·lacions secretes, sinó sobre les dones que eren allà i tenien diferents responsabilitats.
El Cercle de Bletchley és una sèrie de gènere negre ambientada a la postguerra, en què les investigadores no són Agahtas Cristhies, sinó que són dones que, per diferents motius, es reuneixen anys després d'haver-se conegut a les instal·lacions de Bletchley, per resoldre alguns assassinats.

Quarry. Primera temporada
Concebuda com minisèrie de 8 capítols de durada, d'aproximadament una hora cadascun, és un nou retrat de la generació perduda que va deixar la guerra del Vietnam, de veterans que tornen a casa amb terribles seqüeles psicològiques, que han d'aprendre a superar i que poden arribar a destrossar les seves famílies. Els anys de finals dels seixanta, estan molt ben recreats, tant en ambientació i vestuari, com a l’hora de captar l'esperit d'aquella dècada turbulenta.
Estem al 1969 i dos veterans tornen de Vietnam a Memphis. Són rebuts a l'aeroport per una multitud amb crits d'assassins, per haver participat en la massacre de Quan Thang. De seguida veurem que cap dels dos és capaç d'adaptar-se a la vida civil. Tots dos pateixen estrès posttraumàtic, tots dos han estat durs i despietats soldats amb dos períodes de servei a Vietnam i no saben fer una altra cosa. Tots dos acabaran submergits en el món de la màfia com assassins a sou...