Notícia

Recomanacions de novel·la

09 de gener de 2017

De fora vingueren. Matthew Tree.

Una novel·la ambiciosa i original, intensa i d’una honestedat inapel·lable.
Coldwater Bay, un poble apartat de la costa meridional de l’illa de Wight, es troba tot d’una assetjat per un grup d’africans. Un metge racista de vacances, dos adolescents enamorats sota la seva tutela, i el contacte dels africans dins el poble contemplen l’evolució dels esdeveniments cadascú des del seu punt de vista, molt diferents entre si. Matthew Tree (Londres, 1958) va aprendre català als 21 anys, als 26 va venir a viure a Catalunya i als 31 ja publicava en català. Ha publicat una desena de llibres de ficció, assaig i autobiografia i ha contribuït en diversos reculls de contes. També ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació, entre ells El Punt, Descobrir Catalunya, The Times Literary Supplement, Catalonia Today, RAC 1, Catalunya Ràdio o TV3.

No iba a salir y me lie. Chimo Bayo i Emma Zafón.

La carretera paral·lela al mar entre València i Sueca, tenia a banda i banda nombroses discoteques, les obertures i tancaments s'anaven encadenant perquè la festa no acabés mai durant el cap de setmana. Corrien els anys vuitanta i s'arribaven a congregar fins a 35.000 persones. Aquesta festa contínua, que va començar sent un lloc de peregrinació d'aficionats a l'avantguarda musical per acabar en un epítom de la música màquina, és la que decideixen reviure en la novel·la dos amics descerebrats, pastillers, ja grassos, de quaranta i tants, després de retrobar-se a l'enterrament d'un tercer que no va arribar a superar les seves múltiples addiccions. Un revival literari i musical signat pel major exponent de l'època: Chimo Baiyo, autor de la cançó “Así me gusta” que deia «exta sí, exta no, exta me gusta me la como yo... ». Una narració descarada, descarnada i emocionant en què els personatges, vells assidus de la moguda valenciana, busquen ressuscitar la Ruta del Bakalao una dècada després de la seva desaparició.

Un amor de Oriente. Pilar Eyre

La novel·la de la que tothom parlarà. Qualsevol semblança amb la realitat és pura coincidència. O no... Pilar Eyre ens submergeix en la biografia íntima i secreta d'una dona de sensualitat innocent i refinada que, arribada a Espanya als anys setanta des de la seva Manila natal, acabarà convertint-se en una destacada figura de l'alta societat de l'època. Apassionada, lliure, divertida i gran amant dels plaers, Muriel protagonitzarà una ardent i tortuosa història d'amor al costat d'un seductor artista que triomfarà en el món de la música. Pilar Eyre s'ha proposat que juguem a descobrir qui és qui amb la seva nova novel·la. Sense escriure el nom real dels protagonistes, els seus personatges estan basats en dos dels noms més mediàtics de la crònica rosa espanyola. Ella és Muriel, filipina i enamorada com una nena d'un artista espanyol, Luis, atractiu, amb una carrera en la música que comença a enlairar-se. Eyre, defineix la protagonista real del llibre com "la persona més fascinant del món. Una estona amb ella, i acabes rendidament enamorat ". Ja sabeu de qui parlem?

El bosque infinito. Annie Proulx

Després de quinze anys de silenci, Annie Proulx publica El bosque infinito (Tusquets), una epopeia que recorre tres segles de venjances, infàmies i aventures, amb l'explotació de la fusta com a teló de fons. A finals del segle XVII, René Sel i Charles Duquet, peons contractats per tallar fusta, desembarquen al Canadà, conegut aleshores amb el nom de Nova França, amb un contracte precari per treballar en duríssimes condicions en les terres d'un dèspota colon francès. Mentre Duquet, fa veure que cau malalt per  escapar d'aquesta "esclavitud" i dedicar-se al comerç, René, sensible al seu entorn, es queda a la plantació i sobreviu al seu "amo", unit a una índia més gran que ell. Malgrat que els destins de tots dos s'anuncien tràgics, els seus successors, al llarg de tres segles, seguiran lligats al que -quan els seus avantpassats van arribar- eren uns boscos sense límits, aparentment inesgotables. El bosc infinit (Tusquets), l'última novel·la d'Annie Proulx (Connecticut, 1935) després de quinze anys de silenci, segueix als intrèpids descendents de René i Charles fins a l'actualitat, en un viatge a través d'Amèrica del Nord, Europa, la Xina i Nova Zelanda: una aventura plena de perills, venjances, aniquilació cultural i amor per les tradicions índies, en una novel·la que explora no només les relacions entre els pobles (indis i colons; francesos, anglesos i nord-americans; Orient i Occident), sinó també la implacable destrucció de la naturalesa per l'home. Annie Proulx va irrompre en el món literari amb cinquanta anys, però ho va fer brillantment, aconseguint ràpidament un gran prestigi. La seva figura també s'ha convertit en un revulsiu de la moral americana i els prejudicis del sistema. Guanyadora del Premi Pulitzer i del National Book Award, i autora de Atando cabos i Brokeback Mountain, torna, després de quinze anys, amb una magistral i poderosa novel·la. El bosc infinit, un relat amb més  de 800 pàgines que que el lector devorarà fins a l'última.

I a més...

BELLOW, Saul. El legado de Humboldt
COSANO, Juan Pedro. La Fuente de oro
D’ANNUNZIO, Gabriele. L’innocent
EYRE, Pilar. Un amor de oriente
GUTIÉRREZ, Xabier. El bouquet del miedo (policíaca)
LÄCKBERG, Camilla. Tormenta de nieve y aroma de almendras (policíaca) (contes)
LEM, Stanislaw. Astronautas (ciència-ficció)
MORRISON, Toni. La nit de les criatures
OBIOMA, Chigozie. Los pescadores
PETTERSON, Per. Sortir a robar cavalls
PROULX, Annie. El bosque infinito
RUIZ, Gemma. Argelagues
STEEL, Danielle. Siempre amigos (romàntica)
YANAGIHARA, Hanya. Tan poca vida