Un cop d'ull a... La revolució Russa

Un cop d'ull a... La revolució Russa

29 de setembre de 2017

Aquest octubre es compleixen 100 anys de la Revolució Russa de 1917, un dels esdeveniments més importants del segle XX que va culminar amb la instauració del primer règim socialista del món.

La revolució russa va ser certament excepcional. En qüestió de poc temps, Rússia va passar d'ésser un imperi absolutista (tsarisme autocràtic) a ser una monarquia pseudoliberal, després una república burgesa, de vocació capitalista, i finalment va acabar essent una república socialista obrera.

La constitució de l'URSS, el primer estat comunista del món, va tenir una gran transcendència a nivell mundial. Per primera vegada s'obria una alternativa al sistema liberal-capitalista sorgit de les revolucions burgeses d'arreu del món. El món es va dividir entre seguidors i detractors del nou sistema.

La Revolució Russa va ser un procés amb molta repercussió, i molts dels fenòmens i episodis d'aquest segle (revolució xinesa, divisió d'Alemanya, guerra freda, revolució castrista a Cuba, guerra a l'ex-Iugoslàvia...) no es podrien entendre sense fer-hi referència.

L'aventura comunista soviètica, encetada el 1917, acaba el 1991, amb la dissolució de l'URSS. Des d'ençà, el comunisme ha perdut força, però segueix essent un somni per a molts defensors de la llibertat i la igualtat social.

Amb motiu d’aquesta efemèride, acollim a la biblioteca una exposició bibliogràfica amb una selecció de recursos informatius sobre aquest esdeveniment històric en particular i sobre Rússia i la seva historia en general.

A continuació us destaquem alguns d’ells i us animem a que els hi feu un cop d’ull:

Coneixement adults
La Revolución rusa : la fábrica de una nueva sociedad. Largo Alonso, María Teresa

Biografies
Los Románov : 1613-1918. Sebag-Montefiore, Simon

Novel·les adults
Llamadme Alejandra. Freire, Espido
El Testigo invisible. Posadas, Carmen
La Caída de los gigantes. Follett, Ken
La Casa del propòsit especial. Boyne, John
Anna Karenina. Tolstoi, Lev N

Dvd’s adult
Dr. Zhivago [Barcelona] : DeAPlaneta, [2006] 

Contes infantils
La Hija del rey de los mares : una leyenda rusa
Contes russos. Barcelona : Lumen, 1991 

Còmic adults
Cuadernos rusos : la guerra olvidada del Cáucaso. Igort. Shepard, Aaron