Vincenzo Natali

Vincenzo Natali

14 de juny de 2017

Vincenzo Natali (6 de gener de 1969) és director de cinema i guionista canadenc. La seva òpera prima, Cube (1997), es va convertir en un èxit mundial, especialment al Japó i França. En els Genie Awards la pel·lícula va rebre cinc nominacions i va guanyar el premi al millor debut del Toronto International Film Festival. Després d'aquest èxit, Natali va dirigir Cypher (2002) i ja el 2010 va estrenar Splice, protagonitzada per Adrien Brody.

A la biblioteca ja teniu disponibles aquests tres films. Prepareu-vos per patir...

Cube. Canadà. 1997. 90 min. Director: Vincenzo Natali
Un grup de persones, sense saber per què, es troba tancat en una presó surrealista, un laberint sense fi constituït de peces cúbiques comunicades i equipades amb trampes mortals. El policia, l'arquitecte, l'estudiant de matemàtiques, la psiquiatra, l'expert en evasió i l'autista captius no saben més que una sola cosa: cadascun posseeix un do particular que, combinat als altres, els pot ajudar a evadir-se. A mesura que la por creix, els conflictes personals i les lluites de poder s'amplien. Els caldria tanmateix aconseguir associar-se per escapar a una mort segura.
Originalitat, tensió i eficàcia. Tot en una mateixa pel·lícula. Un relat absorbent que fa del desassossec la seva millor arma i que té una progressió dramàtica gairebé insuportable per a l'espectador. Convé deixar-se portar, perquè a més la pel·lícula fa por de debò.

Cypher. Canadà. 2002. 95 min. Director: Vincenzo Natali
Morgan Sullivan (Jeremy Northam), un comptable sense feina i atrapat en un matrimoni rutinari, somia deixar enrere la seva existència grisa i començar una nova vida plena de llibertat i emocions.  
Decideix incorporar-se a la multinacional Digicorp i convertir-se en un espia industrial. Amb una nova identitat, el seu treball consisteix en assistir a diferents convencions empresarials per recollir tot tipus d'informació i transmetre-la Ed Finster, el seu malvat cap. Però en el transcurs del seu treball, Morgan coneix a la preciosa Rita (Luci Liu), qui li revelarà les veritables activitats de Digicorp.
Formalment brillant i discursiva, Cypher és una de les propostes més innovadores i interessants que hagi brindat el cinema independent dels últims temps.
Festival de Cine Fantàstic de Sitges: Millor actor (Jeremy Northam) 2002

Splice. Canadà. 2009. 104 min. Director: Vincenzo Natali
Clive (Adrien Brody) i Elsa (Sarah Polley) són dos brillants científics que, per mitjà de l'enginyeria genètica, es dediquen a crear variacions d'espècies conegudes. Encara que han aconseguit l'èxit, la seva ambició els farà perdre el control, quan, en secret, decideixen portar els seus experiments més enllà de la moral.
Superant els clixés del gènere, Natali crea un thriller potent i provocatiu sobre la política de gèneres i els impulsos humans que no poden ser reduïts a una simple ciència.