La Galeria del segle XXI

dimecres25abril

La Galeria del segle XXI

Dates i lloc: 

Dimecres 25 d'abril de 2018
Biblioteca Torras i Bages

Horari: 

A les 7 de  la tarda

Organització i contacte: 

Biblioteca Torras i Bages

Presentació de l’espai web d’història local a càrrec dels membres de la Comissió Memòria de Vilafranca.

La Comissió Memòria és un grup d’historiadors vinculats a Vilafranca del Penedès que estimen la història i que volen posar-la a l’abast de tothom. A través del bloc recuperen el propi passat i el donen a conèixer. Entre els seus membres hi trobem els historiadors Salvador Campamà, Jordi Vidal, Joan Cuscó, Jaume Baltà, Roger Benito i  Raimon Soler, entre d’altres.

Tal i com podem llegir en la presentació del bloc:

Les parets del Saló de Plens de l’Ajuntament de Vilafranca estan decorades amb un seguit de pintures de discutible qualitat, que rep el nom de Galeria de Vilafranquins il·lustres. La Galeria fou inaugurada l’any 1901, en plena Restauració borbònica: un règim monàrquic, antidemocràtic, centralista, confessional i dirigit per una minoria que monopolitzava el poder.
Formen part de la Galeria els retrats de quatre catedràtics conservadors, quatre bisbes, un sant, un militar, un alcalde de la Dictadura de Primo de Rivera, una beata i un pedagog. Amb excepció d’aquest darrer, tots els demès reflecteixen els valors de la Restauració. Cal que ens preguntem, com feia fa uns anys en Joan Cuscó, per què s’hi ret homenatge a aquests vilafranquins i no a d’altres. La resposta està relacionada amb el concepte Memòria Històrica. [...] L’objectiu d’aquests articles és que els lectors tinguin a l’abast una part de la història que habitualment menystenim per desconeixement. [...] És l’hora de posar al dia els nostres referents.