Acte d'agenda

dimarts15juny '21

Taroda. Haikus de les quatre estacions i l'Àvia que perdia les paraules

Dates i lloc: 

Dimarts 15 de juny
Biblioteca Torras i Bages

Horari: 

A les 19h de la tarda

Organització i contacte: 

Biblioteca Torras i Bages

Presentació dels llibres de Pere Martí.

L’àvia que perdia les paraules

S’ha escrit molt sobre la malaltia de l’Alzheimer, tant assaig científic, com assaig vivencial, com literatura (poesia, contes, novel·les…). Per a infants i joves ja no hi ha pas tanta cosa. Per això, en Pere Martí i Bertran, que ha escrit sobretot obres de Literatura Infantil i Juvenil, s’hi ha volgut acostar a través d’una narració plena de tendresa que se centra en un aspecte cabdal de la malaltia: la pèrdua de la paraula per part del malalt. Una pèrdua que per a l’autor simbolitza el primer pas de la deshumanització que provoca l’Alzheimer, ja que la paraula és un dels elements claus que ens distingeix de la resta d’animals, un tret diferencial que ens converteix en animals racionals. Per això la Sofia i la Laia, les protagonistes del relat, hi donen tanta importància. Per això les paraules esdevenen el nucli de la narració i de la relació entre dues, àvia i neta.

El conte il·lustrat per Joan Miró Oró i coordinat per Fina Font Ruana forma part de la col·lecció de contes de Terra i Pedra publicats per la Fundació el Solà.

Taroda

Amb la senzillesa necessària i l'encert en la tria de cada poema, de cada vers, de cada paraula, en Pere Martí, aconsegueix que tots els sentits alhora participin del caràcter, de la substància d'aquest petit poble de la província de Soria, Taroda, i que sentin, en comunió, com el camp, les plantes, el paisatge i el paisanatge canvien, evolucionen a mesura que ho fan les estacions.

 

 

 

 

 


Accessibilitat