Acte d'agenda

dissabte28octubre '17

TEL: fem visible l'invisible

Dates i lloc: 

Del 30 de setembre al 28 d’octubre
Biblioteca Torras i Bages

Horari: 

Horari habitual de la biblioteca

Organització i contacte: 

Biblioteca Torras i Bages

Exposició d’il·lustracions a càrrec de Gargot. Del 30 de setembre al 28 d’octubre

El col·lectiu Gargot d'il·lustradors penedesencs es va crear la tardor de 2012 per iniciativa d'alguns dels il·lustradors que participaven habitualment en el Tastacontes a Vilafranca del Penedès. El grup compta amb una trentena llarga de membres, entre il·lustradors professionals, estudiants d'il·lustració i altres artistes afincats al Penedès.

El primer projecte del col·lectiu va ser l'exposició Biomassa Il·lustra que es va poder veure el mes de desembre del mateix any a la Sala Trinitaris. Es tractava d'un conjunt de dibuixos que tractaven sobre l'ús de la biomassa com a font d'energia sostenible.

La següent acció, Balcons il·lustrats, va tenir lloc el 2013, en el marc del Vijazz, i consistia en la creació de personatges de fusta de mida natural que representaven músics i bevedors, i que es posaven als balcons. Els personatges es van exposar a Vilafranca del Penedès del 2 al 14 de juliol, i després es van portar a la Múnia del 9 al 16 d'agost, en ocasió de la Festa Major, i a Bellprat el maig de 2014, per la Vila del Llibre.

Precisament Bellprat, Vila del Llibre, va ser el marc per al qual es va crear la següent exposició del col·lectiu, Gargots de Llegenda, on s'il·lustraven llegendes de la comarca recollides per Joan Carles Borrego i Bienve Moya. La mostra es va inaugurar a Bellprat el 31 de maig i 1 de juny de 2014, i després es va poder visitar a finals de juliol a Sant Pere de Riudebitlles, el maig i juny de 2015 a Vilafranca del Penedès, i a Manresa l'octubre del mateix any.

A Vilafranca, l'exposició Gargots de Llegenda formava part d'un conjunt de propostes del Col·lectiu dins la programació de Vilafranca Capital de la Cultura Catalana 2015. Les altres accions eren Murs Oberts, una intervenció artística en diferents espais del centre de la vila, la Festa del Dibuix, un conjunt de tallers oberts a tothom, i la quinzena edició del Tastacontes, amb l'habitual participació de les escoles de la comarca i d'il·lustradors vinguts d’arreu.

Per al 2016, el Col·lectiu Gargot treballa en un projecte sobre dites i refranys del Penedès, de cara a la primavera, i també consolida la Festa del Dibuix, celebrant-la durant el mes d'octubre i emmarcant-la en el festival internacional Big Draw.

Al 2017 realitzen el projecte Rajoles Il·lustrades i col·laboren amb Kreamics il·lustrant el seu calendari.

Els 11 il·lustradors que participaran en l'exposició que allotjarà la biblioteca són: Antònia Bonell, Nenén, Rebeca Menchón, Núria Tomàs, Eduard Barrobés, Muntsa Gonzàlez, Rosa Codina, Teresa Sogas, Cristina Moriano, Montserrat Batet, Miquel Àngel Cuesta.

El Trastorn Específic del Llenguatge (TEL) abans anomenat Disfàssia, apareix, en la major part dels infants que ho pateixen, des de les primeres etapes de l’adquisició del llenguatge en forma de retràs en l’aprenentatge de les primeres paraules. Aquests infants constitueixen un grup significatiu de la nostra societat: aproximadament el 2% dels nens i nenes amb dificultats en el llenguatge, i moltes vegades solen estar infra-diàgnosticats. Si haguéssim d’establir una escala de menor a major en quant a gravetat de la condició, el Retràs Simple del Llenguatge estaria a la zona de menys afectació de l’escala i el TEL a l’oposada, a la de més afectació. La ASHA (American Speech-Hearing Association), ho defineix com: “Una dificultat amb el llenguatge que no està causada per cap dèficit evident a nivell neurològic, sensorial, intel·lectual o emocional, i que pot afectar al desenvolupament del vocabulari, la gramàtica i les habilitats de conversa“.

Amb motiu del Dia Internacional del Trastorn Específic del Llenguatge (TEL)

Dins el marc de les activitats Biblioteca inclusiva, biblioteca per a tothom


Accessibilitat