Notícia

Algunes propostes noves

16 de desembre de 2019

L'Ansietat : la companya incòmoda, l'amiga necessària / Salvador Gallart
Què és l’ansietat? Possiblement algun cop ens hem fet aquesta pregunta. Tot el món en parla i tothom l’hem patida, en algun moment de la nostra vida i de manera més o menys continuada. Aquest llibre vol ser una eina per combatre l’ansietat –que pot comportar un important malestar-, per poder controlar-la i, sobretot, per aprendre’n alguna cosa.

Recicla cocinando : dale una nueva vida a tus alimentos / Pepa Chacón, Elisabet G. de Chávarri
No és un llibre normal de cuina. Es tracta d’un manual per donar una nova vida als aliments sobrants que després d’haver-los cuinat acaben a les escombraries després d’un breu trànsit per la nevera. Introduint la imaginació com a ingredient, les autores proposen trucs, tècniques i alternatives per convertir un producte  ja cuinat en un plat renovat i atractiu. No només es tracta d’estalviar sinó també d’un consum responsable, apostant per una alimentació sana i variada.

Variacions profanes / Marta Pessarrodona
El nou poemari de Marta Pessarrodona, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2019.
«Si parléssim de vins, diria que amb aquest desè recull de poemes, Variacions profanes, estem davant d’un gran reserva o d’un Premier Grand Cru: un d’aquests vins madurat durant molts anys en què es produeix una perfecta integració dels tanins amb la fusta. Cada glop ens acara amb una amalgama de colors, olors i sabors d’allò més acoblada, densa, profunda i reminiscent, com cada poema exsuda temps i confiança en aquest lent procés d’elaboració: per això els de Marta Pessarrodona tenen tants estrats de sentit, deixen pòsit i comporten, ai las, efectes secundaris.» Del pròleg d’Àlex Susanna.

Indestructibles / Xavier Aldekoa
Indestructibles no és un llibre de guanyadors, encara que els protagonistes de vegades trionfin. Tampoc ho és de perdedors, encara que algunes d’aquestes històries africanes tinguin finals amargs. És un llibre sobre éssers humans que ho intenten. Homes i dones que pateixen, riuen, evolucionen, es rebel·len i lluiten. És un llibe sobre una Àfrica complexa Ple de persones que sobreviuen com podeni que intenten tirar endavant.

Denis Mukwege. Un manifiesto por la vida / Denis Mukwege
Autobiografia de Denis Mukwege, metge del Congo que es va especialitzar en ginecologia perquè es va adonar de que al seu país moltes embarassades no rebien atenció prenatal, cosa que provocava que moltes gestacions acabessin en tragèdia. En plena guerra va fundar un hospital en una regió en que les milícies han convertit les violacions i les mutilacions genitals com a arma de guerra, i va començar a tractar a les nombroses víctimes de la violència sexual. Les amenaces contra ell no van tardar a arribar. Va denunciar la situació al govern, i a la comunitat internacional a través de la ONU el 2006. Malgrat que la seva vida corre perill i que viu sota protecció, segueix lluitant perquè s’acabi la violència contra les dones al Congo. Ha rebut molts premis, entre ells el Premi Olof Palme, el Premi de Drets Humans de les Nacions Unides, el Premi Sájarov per la llibertat de consciència del parlament Europeu, i el premi Nobel de la Pau el 2008.

Elogio de la experiència / Carl Honoré
El culte a la joventut és una de les obsessions més recurrents de la nostra societat. La lluita contra l’envelliment es tradueix en una indústria que mou cada any milions d’euros. Es dóna la paradoxa de que avui en dia, quan cada vegada vivim més anys, fer-se gran, abans sinònim de respectabilitat i experiència, ha adquirit valors pejoratius.
Carl Honoré, asajista social i caçador de tendències, que es va donar a conèixer com a defensor de la revolució slow, surt en defensa de l’envelliment sense estereotips ni complexes. Per mitjà de testimonis molt significatius, aquest llibre destaca el valor de l’experiència, dignifica el complir anys i ens ensenya a gaudir de les noves etapes de la vida d’una formfa més saludable.

Mites / Stephen Fry
La mitologia grega és molt entretinguda i humana. Milers d’éssers habiten el paisatge mític de la Grècia antiga, des del cim de l’Olimp fins a les profunditats de l’Inframon: titants, déus, semidéus, nimfes, muses, sàtirs, centaures... tots amb històries que ens enmirallen a nosaltres, els mortals. En els seus relats no hi falta humor, amor, passió. Música, ni tendresa També hi ha set de venjança, traïció, crueltat, bogeria. Perquè els grecs van crear els déus a la seva imatge. Stephen Fry és actor i divulgador.

Accessibilitat