Notícia

Caetano Veloso, 75 anys

04 de agost de 2017

Caetano Emanuel Viana Teles Veloso (Santo Amaro da Purificação, Estat de Bahia, 7 d'agost de 1942) és un dels compositors i cantants brasilers més influents. A finals de la dècada del 1960 va impulsar, junt amb Gilberto Gil, el moviment tropicalista, que va marcar per sempre més la MPB (música popular brasilera), obrint-la a la música Pop sense renunciar a la personalitat cultural brasilera, associant-la al moviment hippie, i utilitzant-la com a eina de transformació social i política. El seu llançament a l'escenari brasiler va ser promogut per la seva germana Maria Bethânia.

A finals de 1966 Veloso va acompanyar a Maria Bethania, qui havia estat convidada a cantar en una obra musical a Rio de Janeiro; va obtenir el seu primer èxit quan la seva germana va gravar la seva primera composició. Ràpidament va guanyar alguns premis i va poder gravar el seu primer àlbum amb Gal Costa el 1967, titulat "Domingo".

El 1968, al costat de Gilberto Gil, va ser un dels primers emprenedors del tropicalisme, un moviment cultural l'objectiu del qual era la revaloraització de la música tradicional brasilera.

Aquest mateix any va gravat el seu primer àlbum solista, anomenat "Caetano Veloso" i la seva música va creuar les fronteres amb la seva controvertida "É Proibido proibir". Li van ser atorgats diversos premis en diferents festivals de televisió. Un any després va aconseguir, amb el seu àlbum "Tropicalia", que sorgís el moviment musical conegut com tropicalisme, del qual formen part alguns músics de Bahia com Gilberto Gil, Gal Costa o Maria Bethania. A causa de la dictadura que assolava el Brasil, Veloso es va veure obligat a exiliar-se a Londres. Tres anys més tard va tornar al Brasil i va gravar "Araca azul", un disc experimental.

El 1976 va formar un grup amb Gilberto Gil, Gal Costa i Maria Bethania, i van fer una gira pel Brasil amb el nom de "Doces bárbaros", homònim al disc que van editar després.

"Bicho" va ser llançat en 1977 influenciat pel contacte que va tenir amb la cultura nigeriana, on havia estat alguns mesos abans. Aquest mateix any va ser publicat "Alegria", un llibre que és un recull d'articles i poemes que abasta des de 1965 fins 1976.

El 1981 es va tenir el seu primer èxit amb "Outras palavras", i a partir de llavors la seva fama es va estendre a tots els racons del món.

El 1991 es va editar un nou àlbum anomenat "Circuladô". La lletra que va donar nom a l'àlbum va ser un poema d'Haroldo Campos, poeta brasiler.

El 1993 surt a la venda "Tropicalia 2", amb Gilberto Gil. Alhora participa a "Folklore", el tercer àlbum de Nelly Furtado, cantant a duo la cançó "Island of wonder".

Caetano obre el nou mil·lenni editant "Noites do nord", el qual un any després va tenir la seva versió en viu. El 2006 llança el seu àlbum "Ce", amb cançons inèdites de la seva autoria.

El 2011 surt al mercat "Multishow ao viu - Caetano i Maria Gadu", un disc doble que reflecteix el gran concert de tots dos músics en 2010.

El 7 d'Agost de 2012, en el seu 70è aniversari, Caetano Veloso rep un homenatge d'artistes de tot el món; es grava "A tribute to Caetano Veloso", un disc amb el millor del brasiler, interpretat per músics com Chrissie Hynde, Beck, The Magic Numbers, Jorge Drexler i Ana Moura, entre molts altres.