Notícia

Cinema

20 de juny de 2018

Bienvenido a Farewell-Gutmann. Direcció: Xavi Puebla. Espanya 2007 
Repartiment: Ana Fernández, Lluís Soler, Adolfo Fernández, Héctor Colomé i Pep Antón Muñoz. 104 min. Drama
Ruiz ha mort. El departament de Recursos Humans de la farmacèutica Ferewell-Gutmann ha perdut al seu director abnegat, però Lázaro, Adela i Fernando no el trobaran a faltar. Encara calent el cos del difunt, els seus sacrificats subordinats inicien la carrera per la successió. L'arribada d'un executiu excèntric procedent de la central canviarà per sempre les relacions entre ells.
Aquesta pel·lícula de Xavi Puebla explora un territori abstracte, gairebé fronterer en el kafkià, en retratar l'hàbitat laboral com un laberint de cubicles impersonals, segona residència d'aquest home contemporani que recupera els seus instints més primaris a través de l'exercici de l'ambició sense límits.

La muerte de Luis XIV. Direcció: Albert Serra.  Espanya, França i Portugal 2016.
Repartiment: Jean-Pierre Léaud, Patrick D'Assumçao i Vicenç Altaió. 115 min. Drama
Agost de 1715. Lluís XIV (Jean-Pierre Léaud) agonitza al seu llit envoltat de metges que no saben com frenar la gangrena que progressa per la seva cama. Desesperats, es deixaran aconsellar per un xerraire (Vicenç Altaió), arribat de Marsella amb un elixir miraculós.
Pel·lícula esdeveniment del Festival de Cannes de l’any, el salt francès d'Albert Serra, amb el mític Jean-Pierre Léaud sota la perruca d'un Lluís XIV agonitzant, és tot el que es podia esperar de la seva acotada premissa, cenyida al molt documentat ocàs del Rei Sol , el més gran i longeu monarca absolut de França, despullat del seu caràcter diví per acabar reduït a la més trista humanitat (per no dir que a una rata de laboratori).

Júlia ist. Direcció: Elena Martín. Espanya 2016. 90 min. Drama
Repartiment: Elena Martín, Oriol Puig, Rémi Pradère i Laura Weissmahr.
Júlia és una estudiant d'arquitectura que decideix anar-se'n d'Erasmus a Berlín, marxant de casa per primera vegada. La ciutat, freda i gris, li dóna una benvinguda més gèlida de la qual s'esperava, i confronta les seves expectatives amb la realitat: La seva situació sembla estar molt lluny d'aquella nova vida que imaginava des de les aules de la universitat de Barcelona.
Una crònica generacional pràcticament en directe que a més fa gala d'una inesperada saviesa oriental i aconsegueix la màxima depuració a l'hora d'explicar aquest Erasmus berlinès que és la síntesi d'un procés d'independència, fil conductor d'una encantadora col·lecció de estampes impressionistes a les quals no els sobra res.

Un don excepcional. Direcció: Marc Webb. USA 2017. 101 min. Drama 
Repartiment: Chris Evans, Jenny Slate, Octavia Spencer, Lindsay Duncan, Mckenna Grace i Keir O'Donnell. 
Frank Adler (Chris Evans) és un home solter que ha de criar una nena prodigi, la seva enèrgica neboda Mary (Mckenna Grace), en un poble costaner de Florida. Els plans de Frank perquè Mary tingui una vida escolar normal es veuen arruïnats quan les habilitats matemàtiques de la petita de set anys comencen a cridar l'atenció de la formidable mare de Frank, Evelyn (Lindsay Duncan), els plans per a la seva néta amenacen amb separar Frank i Mary.
Una pel·lícula commovedora però mai sensiblera, amb l'empremta de l’elegant manipulador de sentiments anomenat James L. Brooks, responsable de 'La fuerza del cariño' (1983) i, sobretot, 'Aprendiendo a vivir' ( 1994), títols que contenen part del catàleg de recursos que converteix aquest film en una dura prova per a espectadors entre l'exigència i el cinisme.

Goodbye Berlin. Direcció: Fatih Akin. Alemanya 2016. 93 min. Comèdia i Drama.
Repartiment: Anand Batbileg, Tristan Göbel, Nicole Mercedes Müller, Aniya Wendel, Julius Felsberg i Uwe Bohm. 
Maik, un noi de 14 anys, es queda sol a casa. Un company de classe anomenat Tschick apareix amb un cotxe robat i junts s'embarquen en un viatge per carretera que canviarà les seves vides. Dues figures marginals que troben el seu lloc al món gràcies a la força de l'amistat. Sona a clixé, però l'humor i la complicitat del director amb els seus personatges fan que la fórmula funcioni.

The Limehouse Golem. Direcció: Juan Carlos Medina. Gran Bretanya 2016. 105 min. Thriller.
Repartiment: Bill Nighy, Olivia Cooke, Douglas Booth, Daniel Mays, Amelia Crouch i Morgan Watkins. 
L'acció transcorre a Londres, a finals del segle XIX. Al perillós districte de Limehouse, una sèrie de crims macabres desfermen el pànic entre els seus habitants. Es rumoreja que darrere de les morts hi ha una criatura mítica, el Golem. Les autoritats recorren al detectiu veterà John Kildare per tal que resolgui la investigació i detingui l'assassí.
Que una figura vindicadora com el Golem, nascuda de la tradició jueva centreeuropea, es passegi pels carrers de Limehouse és, a més d'una declaració d'amor plausible cap a la Hammer i l'horror gòtic (d’atmosfera aconseguida i bon pols narratiu), un al·legat social evident: la pel·lícula ens parla de diferències de classe, l'explotació del proletariat i el racisme latent.