Notícia

Eloi Miralles Figueres

19 de març de 2019

Eloi Miralles i Figueres (Vilafranca del Penedès, 21-2-1945), llicenciat en Farmàcia per la Universitat de Barcelona. Apotecari de professió i, vocacionalment, folklorista i estudiós de la cultura popular.


Fotografia: La Vanguardia

Membre de la colla dels Castellers de Vilafranca des del 1970, és actualment el degà dels cronistes castellers. Com a informador de castells s’inicià a la premsa local vilafranquina i posteriorment a “El Noticiero Universal” (1973-76) i “La Vanguardia” (1977-91), a més de col·laborar en altres publicacions i revistes catalanes, així com a la Gran Enciclopèdia Catalana i a la col·lecció temàtica “Dolça Catalunya”.

Fundador i col·laborador de “El Figarot”, butlletí de la colla Castellers de Vilafranca, membre del consell de redacció de la revista “Castells” i ha estat col·laborador de les publicacions “Gegants” i “Terra de Gegants”. Guanyador del premi “Força, equilibri, valor i seny”, sobre temàtica castellera, el 1981. Membre del consell científic assessor del Museu Casteller de Valls i ha format part també dels del Museu de la Festa de Tarragona i del Departament de Cultura Tradicional i Popular de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, així com de l’organització de “La Passada” folklòrica de les festes de l’Ascensió de Granollers.

El 1978 fou un dels Administradors de la Festa Major de Vilafranca, de la qual en féu el pregó el 2001. També ha estat pregoner de les festes d’altres pobles del Penedès.

Des de començaments dels anys 80 ha fotografiat més de 9.000 gegants diferents de diverses parts del món, col·lecció que comparteix amb el seu fill Jordi i que forma part de l’Arxiu Ferragut. Una selecció d’unes 80 fotografies ampliades de gegants de les terres de parla catalana ha estat presentada a més d'una vintena de viles i ciutats dels Països Catalans. Ha estat vicepresident del Museu de Vilafranca, de la Delegació a l’Alt Penedès d’Òmnium Cultural, del Patronat Castellers de Vilafranca i de l’associació Amics de l’Alguer, de Barcelona. 

Forma part, així mateix, de la vilafranquina “Colla Rabassons”, impulsora de la cultura popular. El 1999 l’Ajuntament d’Algemesí li concedí la Medalla de la Ciutat, atenent els seus mèrits de divulgació de la Muixeranga, a la vegada que aquesta agrupació el distingí com a Muixeranguer d’Honor. Un any abans li havia estat atorgat el títol de “casteller de soca-rel” per part dels Castellers de Vilafranca.

El 2014 rebé el primer premi “Isidre de Rabassó” de part de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

Bibliografia

Folklore

  • Bestiari del Garraf. Vilanova i la Geltrú: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. 1986

Folklore/Balls

  • Del ball de les Cotonines de Vilafranca. Vilafranca del Penedès: [s. n.], 1987 (Voissin i Mateu)
  • El Ball de turcs i cavallets: la Creu contra la Mitja Lluna. Tarragona: Ajuntament de Tarragona, 1999
  • Del ball de les gitanes de Vilafranca del Penedès. Barcelona: Llibres de l'Índex, 2016

Folklore/Torres Humanes

  • Fem pinya!: els castells, símbol i expressió del nostre poble. Barcelona: Diàfora, 1981
  • Castellers de Vilafranca 50 anys: 1948-1998. Vilafranca del Penedès: Castellers de Vilafranca, 1999
  • Castellers de Vilafranca. Vol. 1. Precedents: Valencians i Xiquets. Primera època: 1948-1956. Vilafranca del Penedès: Castellers de Vilafranca: Andana, 2013
  • Castellers de Vilafranca. Vol. 2. De les camises verdes als primers folres (1957-1974). Vilafranca del Penedès: Castellers de Vilafranca: Andana, 2015

Consulteu la bibliografia que podeu trobar a la nostra Biblioteca en aquest enllaç.