Els llibres de Pedrolo són de capçalera

Els llibres de Pedrolo són de capçalera

21 de setembre de 2018

El cicle d’activitats literàries Llibres de Capçalera, que per tretzè any consecutiu organitzen la Biblioteca Torras i Bages i la Llibreria l’Odissea de Vilafranca del Penedès, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca i la Diputació de Barcelona, enguany es centrarà en l'escriptor Manuel de Pedrolo, en el centenari del seu naixement.

Manuel de Pedrolo és un dels escriptors més prolífics i fecunds de la història de la literatura catalana. Autor de més de 120 obres, va conrear tots els gèneres: teatre, poesia (inclosa la poesia visual), narrativa breu, novel·la (amb més de 70 títols), diaris, articles en premsa. Entre 1963 i 1970, va dirigir la col·lecció de novel·la policíaca “La Cua de Palla”.
De fermes conviccions ideològiques, Manuel de Pedrolo va posar l’escriptura als servei del país, alhora que confegia una obra innovadora, valenta i transgressora que mai no va ajustar-se als cànons establerts. Els seus problemes amb la censura van ser greus i constants, i un bon nombre de les seves novel·les van veure la llum amb molts anys de retard.  

Dimarts 23 d’octubre, a les 20 h (Llibreria L’Odissea):
Manuel de Pedrolo, l’escriptor
A càrrec d’Aina Torres (Barcelona, 1984), autora de l’antologia Manual de Pedrolo, és escriptora, poeta, periodista i gestora cultural. Ha publicat el llibre Montserrat Roig. La memòria viva i el poemari Dos hiverns i un incendi i ha participat en diversos llibres col·lectius. Ha creat i interpretat l’espectacle poeticomusical La mirada violeta. Marçal i Roig. Com a periodista ha treballat a Televisió de Catalunya i a VilaWeb.

Dimecres 24 d’octubre, a les 19 h (Biblioteca Torras i Bages):
Manuel de Pedrolo. La llibertat insubornable.
A càrrec de l’autora de la seva biografia, Bel Zaballa (Vilafranca del Penedès el 1983). Periodista i correctora. Ha après ofici al diari VilaWeb, on ha estat redactora durant vuit anys i actualment col·labora com a freelance i amb una columna d’opinió. També ha col·laborat amb altres mitjans, com El Temps i Enderrock, i amb l’observatori Mèdia.cat. És llicenciada en dret i en periodisme (UPF) i postgraduada en assessorament lingüístic i serveis editorials (UB). Ha participat en els llibres col·lectius A Ovidi Montllor. Un temps, una estima, una idea (Lo Diable Gros, 2016) i Nosaltres les fusterianes (Tres i Quatre, 2017).

Dimarts 30 d'octubre, a les 19:30 h (Biblioteca Torras i Bages):
Totes les bèsties de càrrega
Tertúlia literària sobre l'obra de Pedrolo, a càrrec d'Elvira Mestres.
Totes les bèsties de càrrega és la història de l'opressió d'un poble aclaparat per una burocràcia inhumana i absurda, però amb una clara voluntat de supervivència. Els fets, que passen en un país imaginari, s'esdevenen durant un període molt breu que evoca una de les èpoques més dures de la història de Catalunya: la postguerra. Totes les bèsties de càrrega és una de les novel·les més destacades de Manuel de Pedrolo i una síntesi brillant d'un dels moments més difícils de la història d'aquest poble.