Coronavirus Covid-19

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès està aplicant un protocol preventiu d’actuació davant l'atual situació de crisi per risc de contagi de coronavirus (Covid-19) entre la població. Mantingueu-vos informats pels canals web i xarxes socials de fonts oficials, com són l'espai web específic de l'Ajuntament: https://www.vilafranca.cat/coronavirus i al canal Cat Salut.

Més informació

Notícia

La intel·ligència artificial, eix del VilaPensa 2020, que ja té la reserva d'entrades activada

09 de setembre de 2020

Sota el lema Som humans?, aquest matí s'ha presentat a l'auditori del Vinseum Museu de les Cultures del Vi de Catalunya el cartell del VilaPensa 2020, la tercera edició del festival del pensament del Penedès, que se celebrarà del 14 al 20 de setembre. Entre les novetats principals d'enguany, determinades per la covid-19, el festival manté la presencialitat en diversos espais de la ciutat però amb un aforament reduït al 30%. Dels 12 actes programats, les set conferències, el tronc del programa, també seran emeses en directe i en streaming per RTVV, fruit d'una col·laboració extraordinària entre el festival i RTVV. 

L'essència i el futur de la humanitat, a debat 
El fundador i director del festival, Jordi Sàbat, ha presentat les línies mestres d'una edició dedicada a la intel·ligència artificial i al futur de l'espècie humana. A partir del vell aforisme que “la tecnologia no és bona ni dolenta, però tampoc no és neutral”, el festival es pregunta “si la intel·ligència artificial i totes les tecnologies que hi pivoten podran fer front a les quatre pandèmies simultànies que patim: sanitària, financera, mediambiental i democràtica”. 
Sàbat ha plantejat una sèrie de preguntes que s'aniran tractant al llarg d'una setmana de conferències, tallers i actes diversos: Quin preu pagarem per continuar engreixant la tecnologia? Vivim un procés irreversible de deshumanització? La intel·ligència artificial és el destí final de la nostra espècie, o aconseguirem transcendir el temps i les circumstàncies? “Alguna cosa està canviat en la percepció que tenim del món i el lloc que hi ocupem. Aquí és on vol entrar el VilaPensa”, ha reblat Sàbat. 

Un cartell d'excepció 
Durant l'acte s'han fet públics tots els noms d'una edició reduïda en nombre d'actes, però amb un cartell selecte, on destaca la presència d'una figura de la filosofia europea contemporània com l'italià Franco “Bifo” Berardi i de primeres espases del pensament actual, com l'assagista Ingrid Guardiola i la periodista Marta Peirano. Completen la llista de conferenciants científics de prestigi internacional com Ramón López de Màntaras i l'arqueòleg Eudald Carbonell, entre d'altres. Les set conferències, que tindran lloc cada vespre de 20 a 21h a l'auditori del Vinseum, es clouran amb una càpsula poètica a càrrec del poeta Josep Pedrals i el Mal Alumne. 
Les activitats complementàries, agrupades al Més VilaPensa, inclouen una exposició de poesia visual filosòfica, narracions sobre màquines sexuals, un taller d'autodefensa digital feminista, un concurs de microrelats i un tast d'intel·ligència natural. 
Sàbat ha valorat que el VilaPensa “ofereix espais de reflexió sobre temes d'actualitat des d'una vessant de pensament i filosofia” i que “està obert a tothom”.

De la necessitat, virtut 
El president del Vinseum, Joan Tarrada, ha analitzat la situació amb optimisme i ha assegurat que “aquesta edició manté l'essència del VilaPensa i alhora experimenta amb nous formats; la pandèmia ens ha obert una porta perquè tothom pugui viure el festival en directe i en tregui tot el suc”. 
En la mateixa línia, l'alcalde de Vilafranca, Pere Regull, ha afirmat que “el VilaPensa és un festival pensat i treballat que ens fa estar atents a la realitat. Tots en tenim unes ganes terribles”. Segons Regull, “és fantàstic que un festival popular ens ofereixi una reflexió àmplia en termes filosòfics, polítics, econòmics i socials. Estic segur que serà un èxit i que ens farà rumiar”.