Notícia

Lectura entre vinyes

21 de juliol de 2019

El Vino: historia, arte, literatura
«Sense la presència del vi no es pot entendre la nostra cultura occidental, herència d'aquest conglomerat de tradicions que, des dels imperis assiri i persa, passant per Egipte, cristal·litza a Grècia i Roma. L'art i la literatura, com no podia ser d'altra manera, ha recollit aquesta tradició i fins i tot ha sacralitzat el vi. Frescos egipcis que reprodueixen el trepitjat del raïm, escultures o pintures gregues que representen escenes de recol·lecció, imatges pompeianes de Dionís i dels cultes dionisíacs, mosaics de diverses èpoques, representacions paleocristanas, retaules gòtics, quadres barrocs, pintures impressionistes o cubistes. El vi ha servit sempre com a inspiració d'artistes i escriptors »
Aquestes encertades paraules de Serafí Quero, catedràtic de la Universitat de Dresden i expert gastrònom i enòleg són el vestíbul d’aquest llibre, un homenatge literari i artístic al vi.

El Vino en la poesía: homenaje de los poetas al vino. Edición y prólogo de Francisco Velez Nieto
Aquesta Antologia no pretén ser un territori poètic sense fronteres en el temps ni en l’espai geogràfic. Els poetes que la protagonitzen van enquadrats per un ordre temàtic, separats en capítols, com diu un vers de Gottfried Benn: Portem en nosaltres gèrmens de tots els déus. Des de les Sagrades Escriptures fins a la lírica més actual, el vi eleva el seu cant als altars com a ofrena a la divinitat. Però també, despullat de santedat, salta bulliciós en els batejos i casaments dels pobles: El vi i l'amor caminen en cuirs al seu gust. I, si faltés, l'aigua fresca Miracle! Es convertiria en vi...

Les Olors en la literatura. A cura de Vicenç Pagès Jordà
Fa més d’una dècada que l’escriptor i crític literari Vicenç Pagès Jordà ha anat “col·leccionant” fragments literaris d’autors universals on apareixen olors i pudors. Des de la coneguda i evocadora aroma proustiana fins a la putrefacció fermentada a la panxa de la balena de Melville, passant per fragments de Charles Baudelaire, Oscar Wilde, Prudenci Bertrana, Eugeni d’Ors, Maria-Mercè Marçal, Tomasi di Lampedusa, Julio Cortázar, James Joyce, Mercè Rodoreda, Italo Calvino… No hi ha cap fragment que faci una referència directa al vi. Tanmateix, l’olfacte és essencial en el món del vi, per això no li cal justificació.

Abu Nuwas. Khamriyyat: poesia bàquica
Els versos d'Abu-Nuwàs, tothom els elogia però fins ara han estat escassament traduïts i sempre d'una manera parcial i fragmentària. Aquí presentem una àmplia mostra del gènere Khamriyyat, versos escrits entorn del vi, als quals el poeta deu la seva popularitat.

Balcells, Salvador. El Vi fa sang
El sotsinspector dels Mossos, Emili Espinosa, es troba immers en una trama delictiva que arrenca amb l’assassinat d’un tractant de cavalls a l’Espluga de Francolí i es barreja amb una lluita fratricida entre les facultats d’Enologia i de Química de la Universitat Rovira i Virgili, arran del suïcidi d’un professor universitari autor d’un informe que contraposa els interessos dels defensors de la viticultura ecològica amb els de les grans empreses petroquímiques. Després de La taca negra, on Emili Espinosa maldava per dur a la presó els caps de les xarxes de prostitució provinents de l’Europa oriental que operaven a la costa tarragonina, ara l’exguàrdia civil valencià ha de lluitar amb intel·ligència contra els odis acadèmics i contra els malfactors ficats a les empreses de seguretat, i ha de conviure amb paciència bíblica amb les seves filles, abraçades als postulats independentistes i antisistema.

Balzer de García, Petra. Scala Dei
Any 1153. A Siurana conviuen en gairebé perfecta harmonia tres cultures diferents: l'àrab, la cristiana i la jueva. La seva ubicació, al cim d'un penya-segat, proporciona als seus habitants una sensació de seguretat. Fins al dia en què el comte Ramon de Berenguer decideix llançar-se a la conquesta d'aquesta plaça i els seus homes aniquilen la població musulmana.
Durant l'assalt dels catalans, Azia, l'orgullosa reina mora, es llança amb el seu cavall al precipici, però Rashid -que assisteix espantat a la mort de la seva mare- aconsegueix escapar. Commocionat per aquesta traumàtica experiència jura venjança eterna. Perdut i abandonat, serà recollit al bosc per Bobo, un comerciant de vins. Desposseït dels seus privilegis i dels seus béns i exposat al perill constant de ser reconegut com àrab, Raschid es veurà obligat a assumir una nova identitat. Malgrat les seves reserves sobre els cristians, Rachid s'unirà al comerciant de vins que li transmetrà la devoció per l'art de la criança i li permetrà penetrar al palau del comte de Barcelona. A Scala Dei l'espera el desafiament de la seva vida: crear un vi sublim ... sempre que els seus enemics no ho impedeixin.

I a més...

Bennasar, Sebastià. Terra aspriva: un western. Premi de Novel·la Curta Celler de Lletres 2018
Borrego Pérez, Juan Carlos. Brut nature
Bosch, M. Àngels. Camí entre vinyes
Clavijo, Carlos. El Hijo de la vid 
Concurs de Relats Eròtics DO Penedès. Relats eròtics DO Penedès
Dahl, Roald.  La Cata 
Delinsky, Barbara. Un Verano en el viñedo
García Giménez, Daniel. Los Discípulos de Baco
Gasull, Virginia.  In vino veritas: en el vino está la verdad  
Gironell, Martí. La Força d'un destí
Gordon, Noah. El Celler 
Gutiérrez, Xabier. El Bouquet del miedo
Higgins, Kristan. Entre viñedos
Juste, Tània. Temps de familia.  Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica 2015
Máté, Ferenc. Un Viñedo en la Toscana 
Mayle, Peter. Un Año en Provenza 
Olaria Sendra, Olga. El Secret de les caves Malsor. Premi de Novel·la Curta Celler de Lletres 2017
Palatsí, Vicent. Vitis vinifera cataloniae: relats eròtics per a amants del vi  
Pou, Gisela. El Silenci de les vinyes
Puig, Joseph. Noé: más claro que el vino
Sánchez Adalid, Jesús. Los Milagros del vino
Trillas Morera, Marta. Manto negre.  Premi de Novel·la Curta Celler de Lletres 2015
Valentí i Arbós, Núria. Novembre... Premi de Novel·la Curta Celler de Lletres 2016

 

Accessibilitat