Coronavirus Covid-19

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès està aplicant un protocol preventiu d’actuació davant l'atual situació de crisi per risc de contagi de coronavirus (Covid-19) entre la població. Mantingueu-vos informats pels canals web i xarxes socials de fonts oficials, com són l'espai web específic de l'Ajuntament: https://www.vilafranca.cat/coronavirus i al canal Cat Salut.

Més informació

Notícia

L’envelliment és cosa de tots

26 de febrer de 2019

Una cinquantena de persones es van adreçar aquest dimarts a la Biblioteca Torras i Bages per tal de conèixer els detalls del projecte “L'envelliment és cosa de tots”, ideat per l’equip de treball Millora’t, liderat per la metgessa Àngels Cererols i l’escoltadora Montse Bueno, i amb el recolzament de la mateixa biblioteca. Així doncs, es va poder exposar que es tracta d’un espai d’experimentació - lúdic, pràctic i participatiu - basat en el debat i la reflexió per divulgar una sèrie de conceptes vinculats al procés d’envelliment. Amb caràcter intergeneracional, donat que acollirà a persones de totes les edats i perspectives, i pluridisciplinari, ja que comptarà amb experts, professionals i ciutadans, convida a, d’una banda, aprendre del que actualment s’està debatent arreu en aquest sentit i, d’una altra, contribuir-hi, tot aportant el punt de vista particular en funció del bagatge personal de cada assistent. Aquest és un debat possible perquè, mai com ara, la societat havia brindat tantes possibilitats i tant variades a l’hora d’enfrontar-se a les diferents etapes de la trajectòria vital.

Partint de la base que gairebé sempre la societat va per endavant del que es reflecteix des d’institucions, administracions i mitjans de comunicació, les integrants de l’equip de treball Millora’t intentaran transmetre alguns dels canvis més significatius que s’estan produint a l’entorn del concepte envelliment arreu del món – mitjançant propostes de reflexió estimulants i engrescadores - i recolliran les opinions de les persones que assisteixin a cada jornada de treball, que s’hauran expressat a partir dels seus coneixements, bagatge i experiència. Tot el que es parli durant aquestes sessions – mensuals – es recollirà en un document que es divulgarà a través dels canals de comunicació de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i es remetrà a entitats i institucions capdavanteres i especialitzades que estan vinculades directa o indirectament al concepte de l’envelliment. Cada trobada, a més, inclourà una bibliografia i filmografia que tothom qui ho desitgi podrà demanar en préstec a la pròpia biblioteca.

En aquesta posada en escena del projecte inicial ja es va poder observar la diversitat de criteris a l’hora de concebre el procés d’envelliment; la varietat de valors que es posen damunt la taula quan es parla d’actitud davant les diferents etapes de la trajectòria vital; les ganes d’aprendre i aportar per part d’experts, professionals i ciutadans, i el convenciment que quan més es reflexioni sobre què està passant al món, millor es poden encarar els inconvenients – que no necessàriament malalties – inherents al procés de viure i madurar.

Ideari de “L’envelliment és cosa de tots”

Sessions pràctiques lúdiques per debatre i reflexionar sobre el procés de canvi del concepte “envelliment”.

Els nous paràmetres d'envelliment modifiquen les estructures socials a tots nivells i, per tant, impliquen a tota la societat, convertint-se en un fenomen intergeneracional.

Criteris, eines i estratègies, per aconseguir una més òptima actitut, qualitat de vida i salut

Reflexions derivades de les sessions de treball:
- Primera sessió : L' estètica al llarg de la trajectòria vital.
- Segona sessió: Modalitats de convivència i habitatge.
- Tercera sessió: Noves tecnologies.
- Quarta sessió: Sexualitat: jugar i sentir.
- Cinquena sessió: La gestió del temps lliure.
- Sisena sessió: El dret a morir dignament.
- Setena sessió: El pensament lateral.
- Vuitena sessió: El joc de taula com a actitud vital.
- Última sessió: Quan anem una mica més enllà.

Dins el marc de projectes: