Notícia

Música nova

25 de gener de 2019

Code girl / Mary Halvorson
Un àlbum magistral en què emergeix una nova faceta, majestuosa i brillant de Mary Halvorson. Ampliant la secció rítmica de Formanek i Fujiwara fins a completar un quintet inèdit al costat del trompetista Ambrose Akinmusire i a la portentosa vocalista Amirtha Kidambi, Halvorson escriu lletra i música en un disc doble que representa un pas de gegant en la seva carrera. Cada peça és un viatge a la visió de la guitarrista, a l'epicentre del seu espectre creatiu: música narrativa, de bellesa incontenible, que va més enllà del jazz, el rock o l'avantguarda.

Dirty computer / Janelle Monaé
"Dirty Computer" parla de la llibertat. La llibertat de poder triar a qui estimar, de poder créixer al teu país sense que et ofegui la política, d'alçar la veu i cridar sense por tot el que se't passi pel cap. La llibertat de poder ser qui vulguis ser i estar orgullós d'això. S'han acabat les metàfores i els escuts a l'hora d'explicar històries. Janelle Monáe ja té 31 anys i una situació social privilegiada que pensa utilitzar per ajudar a tots aquests col·lectius que van ser maltractats, continuen patint en el present i somien amb un futur millor.

With animals / Mark Lanegan & Duke Garwood
No és la primera vegada, i segur que tampoc serà l'última, que Mark Lanegan i Duke Garwood creuen els seus camins. La nova col·laboració entre un dels grans supervivents del grunge i el multiinstrumentista britànic es presenta sota el títol de "With Animals" en forma de dotze cançons que, com era d'esperar, porten la sobrietat i la foscor per bandera. Un títol, per cert, que no és intranscendent, perquè Garwood explica que van gravar l'àlbum envoltats d'animals. De fet, va ser Duke què es va posar mans a l'obra en solitari al menjador de Lanegan, mentre cuidava a les mascotes d'aquest, perquè després el cantant s'unís en una segona etapa de la preparació del treball. Així que no seria injust pensar que aquest és un disc de Garwood cantat per Lanegan. Moltes guitarres i una mica d'electrònica poblen cançons com "My Shadow Life", "Scarlett" i "Ghost Stories", espectrals mostres d'una reunió de talents que sempre dóna resultats notables.

Eclíptica / Maria Rodés
"Eclíptica" és el terme que designa el moviment del Sol vist des de la Terra durant un any i el nom de l'últim disc de Maria Rodés i ja ens dóna una pista de què va el disc. La barcelonina dedica aquest quart treball a al seu oncle besavi, Lluís Rodés, astrònom que va dirigir l'Observatori de l'Ebre durant la Guerra Civil, després de trobar un diari de guerra que el científic va escriure entre 1920 i 1939.
Una excusa singular per signar un àlbum delicat, ple de matisos sonors i certa experimentació però que deixa lloc a la seva part de cantautora folk. Cançons lluminoses, que s'obren a la recerca del sol, o més íntimes i petites per nits d'eclipsi lunar. Totes elles amb una cadència rítmica que convida a avançar sense pressa però sense pausa a la merce de la veu de Rodés, capaç de acurrucar o aclarir segons li sembla.
Per acabar de fer-ho rodó, altres artistes com Ximena Sariñana, The New Reamon i Nico Roig posen el seu talent al servei d'aquest quart àlbum de la catalana que es presenta com el més conceptual i personal fins a la data.

I a més...

The Future and the past / Natalie Prass
You were never really here : original motion picture soundtrack / music by Jonny Greenwood
Passwords / Dawes
Push pull / Hoobastank
Collagically speaking / R+R = NOW
The Now now / Gorillaz
Viola concerto ; Duets ; Jagdquartett / Widmann
Estómac / Clara Peya
Edie : original soundtrack recording / music composed & conducted by Debbie Wiseman
Symphony no. 4 / Bruckner.  Lohengrin Prelude / Wagner
Enfers : famous opera scenes / by Jean-Philippe Rameau, Christoph Willibald von Gluck
Both directions at once : the lost album / John Coltrane
Vanished gardens / Charles Lloyd & The Marvels + Lucinda Williams
Justicia universal / Dorian
Je suis une île / Halo Maud
Back roads and abandoned motels / The Jayhawks
Violética / Nacho Vegas
Fenfo = Something to say / Fatoumata Diawara
The Words in between / Dave Evans