Notícia

Novel·la nova

17 de juny de 2019

Allende, Isabel. Largo pétalo de mar
En plena Guerra Civil espanyola, el jove metge Víctor Dalmau, al costat de la seva amiga pianista Roser Bruguera, es veuen obligats a abandonar Barcelona, exiliar-se i creuar els Pirineus rumb a França. A bord del Winnipeg, embarcaran a la recerca de la pau i la llibertat que no van tenir al seu país. Rebuts com a herois a Xile -aquest «llarg pètal de mar i neu», en paraules del poeta xilè-, s'integraran en la vida social del país durant diverses dècades fins al cop d'Estat que va enderrocar el doctor Salvador Allende, amic de Victor per la seva comuna afició als escacs. Víctor i Roser es trobaran novament desarrelats, però com diu l'autora: «si un viu prou, tots els cercles es tanquen».

Árbol, Víctor del. Antes de los años terribles
«Abans dels anys terribles jo era un nen feliç en aquest lloc. La felicitat semblava l'estat natural de la vida, una cosa tan òbvia com que cada matí sortia el sol. Els primers raigs de llum es colaven entre les branques de palma del sostre aquell matí en què tot va començar a canviar.»
La vida d'Isaías va tornar a començar el dia que va arribar a Barcelona sent un noi i va deixar enrere el seu món. Després de molt temps ha construït una nova vida amb la seva parella, mentre intenta obrir-se camí amb un negoci de restauració de bicicletes. Tot canvia el dia que rep la visita d'Emmanuel, un antic conegut que el convenç perquè torni a Uganda i participi en una trobada sobre la reconciliació històrica del seu país. Acceptar aquesta proposta farà ressorgir un passat que Isaïes creia haver deixat enrere. Es veurà forçat a enfrontar-se al nen que va ser, mirar-lo als ulls sense concessions i perdonar-se a si mateix, si vol seguir endavant amb la seva vida i no perdre la seva dona, que aviat, i de la pitjor manera, descobrirà una terrible veritat: no sempre coneixem tot d'aquells a qui estimem. Quan s'ha arribat massa lluny, fugir no és una opció.

Artigau i Queralt, Marc. La vigília (Premi Josep Pla 2019)
En Raimon escriu contes per a la ràdio i viu amb el seu germà Blai, que va quedar trastocat per un accident en un bosc quan era petit i ara porta una vida senzilla treballant en un taller ocupacional. Un dia en Rai rep un encàrrec estrany, una dona gran que sempre escolta els seus relats, la Cèlia, vol contractar-lo perquè li escrigui la seva biografia: «Mai no hauria imaginat que els teus contes explicarien tan bé la meva vida».
La seva relació creixerà a cavall del relat i el record. Ella li encarregarà reescriure tot allò que va viure i ell intentarà esbrinar què s'amaga darrere una oferta gens innocent.
La vigília és una novel·la abassegadora que uneix el millor i el pitjor de l'ésser humà. És una història sobre el poder infinit de l'amor, el valor dels nostres records i la vida que hem decidit dur a terme per sobreviure al nostre passat.

Bayly, Jaime. Pecho Frío
Pecho Frío és un home comú. Està casat, viu a Lima, Perú, i treballa en un banc. No porta una vida molt emocionant, però tampoc té res de què queixar-se ..., fins al dia que decideix concursar en un programa de televisió on s'enfronta amb l'oportunitat de guanyar un viatge de luxe. Tot el que ha de fer és una cosa aparentment senzilla: besar a l'amfitrió del programa. Reticent, però també ansiós per rebre el premi, accepta el repte, i abans adonar-se'n, es troba entrellaçant llengües amb un altre home. A partir d'aquí, els esdeveniments es precipiten. El seu matrimoni trontolla, els seus col·legues el rebutgen, i la conservadora societat llatinoamericana en què viu el declara ximple de la ciutat. Però hi ha un avantatge: es converteix en la cara d'una organització LGTB i la seva vida fa un gir l'inesperat.

Colombani, Laetitia. La Trenza
És la història de tres dones que, nascudes en continents diferents, comparteixen unes idees i uns sentiments que les uneix en un poderós anhel de llibertat.
La India. A Badlapur, la intocable Smita sobreviu recollint els excrements d'una casta superior. Resignada a la seva condició, està decidida en canvi a lluitar perquè la seva filla no segueixi els seus passos: la petita anirà a l'escola i la seva vida serà digna i profitosa, encara que per aconseguir-ho la Smita hagi de desafiar les normes establertes.
Itàlia. A la Giulia li encanta treballar al taller familiar, l'últim de Palerm que confecciona perruques amb cabells autèntics. Hauria pogut anar a la universitat, però als setze anys va deixar l'institut per aprendre els secrets d'aquest ofici. Quan el seu pare pateix un accident i Giulia descobreix que el negoci està a punt de fer fallida, afronta l'adversitat amb valentia i determinació.
Canadà. La Sarah és una advocada d'èxit a Montreal que ho ha sacrificat tot per la seva carrera: dos matrimonis fallits i tres fills a qui no ha vist créixer. Un dia, en el curs d'un judici, es desmaia, i aleshores Sarah comprèn que la seva vida ha canviat radicalment i que haurà de triar què és el més important per a ella.
La Smita, la Giulia i la Sarah no es coneixen, però tenen en comú l'empenta i la tenacitat de les dones que rebutgen allò que el destí ha reservat per elles i es rebel·len contra les circumstàncies que les oprimeixen. Com fils invisibles, els seus camins s'entrellacen i van formant una trena que simbolitza la ferma voluntat de viure amb esperança i il·lusió.

Novel·les romàntiques i Chick lit

Barreau, Nicolas. 33 cartas desde Montmartre
Abans de morir, Hélène li va fer prometre al seu marit, Julien, que li escriuria trenta-tres cartes, una per cada any de la seva vida. Per a la seva sorpresa, Julien s'adona que aquesta correspondència, que deixa en un compartiment secret de la seva tomba al cementiri de Montmartre, s'ha convertit en una mena de consol. Li parla de la vida que ara ha de viure sense ella; del seu amor, ja no recíproc; del seu fill Arthur, que no vol un pare que se sent desgraciat. Fins que un dia descobreix que les cartes han desaparegut i al seu lloc comença a trobar petites respostes: un bonic cor de pedra, un poema, un ramell de nomeolvides ... El que Julien no sap és que algú l'observa. Algú que llegeix les seves cartes i vol ajudar-lo. Algú que s'ha enamorat d'ell.

Cameselle, Teresa. Como el viento de otoño
Octubre de 1934, Enma de Castro té vint anys, un títol de mestra i l'única il·lusió d'exercir el seu ofici.
En un llogaret gallec massa allunyat del seu Madrid natal, s'enfrontarà al repte d'educar els seus alumnes amb mètodes innovadors que despertaran recels entre els pares. També s'iniciarà a l'escola d'adults per a dones, guanyant-se l'amistat i confiança de les seves alumenes.
Elías Doval, un home culte i refinat, senyor del llogaret i també líder sindical, es convertirà en el seu millor amic, fet que farà que el en vagi ple.
Miguel Figueirido, un pagès vidu, rude, que adora la seva filla, també es creuarà en la vida d'Enma, fent que es replantegi la seva decisió de no formar una família pròpia.
I mentre, la Segona República trontolla i ningú està preparat per al que s'acosta. Aconseguirà Enma superar les dificultats i ser la mestra que somiava?

Nieva, Lola P. La Perla de agua
La pacífica vida d'Elisa Beltrán es veu amenaçada el dia en què un misteriós desconegut entra a la biblioteca d'Orpesa on ella treballa i deixa un llibre sobre Barba-rossa, el corsari que va atacar les costes de la vila fa més de cinc segles.
Un estrany accident obre una escletxa en la realitat que viu Elisa, que la submergeix en un món de pirates, aventures, intrigues, passió i perills. Un entorn que l'arrossega cap a un abisme irreal que amenaça amb engolir-la.
1536. Isabet Llerán és una morisca que viu a Orpesa i acaba de ser repudiada pel seu promès en favor d'una noble castellana. Un dia presencia com les galeres dels corsaris s'acosten a la costa, i portada pel ressentiment forja una venjança que se saldarà amb la seva pròpia desgràcia. Després d'una incursió sagnant, Isabet, al costat de la noble jove de la que pretenia lliurar-se, cau en mans dels pirates i és portada a Alger per ser venuda com a esclava.
Es poden viure dues realitats en una? Submergeix-te en aquesta apassionant i punyent novel·la que transgredeix el temps i la raó, en la qual una sola perla d'aigua és suficient per obrir el secret que amaga en les seves profunditats.

Dulcinea. Si la luna nos viera tocaría nuestra canción
Després somiar durant mesos amb el mateix noi i no trobar-lo a la vida real, Violeta el veu a l'aeroport. En aquesta trobada fugaç entre tots dos, només pot memoritzar la ciutat de destinació del noi: Chicago. Ara, Violeta ja sap a on dirigir-se, així que no ho dubta i s'endinsa en la que serà la seva aventura més gran. Per trobar l'amor de la seva vida, creuarà ciutats desconegudes, fins submergir-se en la boira dels millors clubs de blues i jazz de Chicago, orientada per la seva intuïció i per les pistes que li anirà donant la seva mare a través de les cartes del tarot. Violeta viurà situacions sobrenaturals en una ciutat nocturna i plena de música, sabent-se enamorada d'algú a qui mai ha tocat.

Anglas, Pere. L'Ombra de l'amor
A la Barcelona de l’any 1924, un jove autor i empresari teatral rep l’encàrrec d’un extravagant marquès italià d’escriure una obra de teatre sobre l’autèntica naturalesa de l’amor i d’estrenar-la amb la seva companyia.
L’ombra de l’amor és una aventura d’intriga i amor que ens transporta a la Barcelona de la Dictadura de Primo de Rivera, una època en què el Paral·lel, el carrer més popular i alegre de la ciutat, era ple de teatres i cabarets que posaven a prova la moral del nou règim.

Novel·les policíaques

Camilleri, Andrea. El Carrusel de las confusiones
Ellroy, James. Els Meus racons foscos : unes memòries criminals de Los Angeles
Hernández, Susana. Contra las cuerdas
Jackson, Stina. Carretera de plata
Kerr, Philip. Laberinto griego
Kurbjuweit, Dirk. L'Ombra del dubte
Markaris, Petros. Universidad para asesinos
Puigpelat, Francesc. Història d'una dona en un Seat 600
Zanón, Carlos. Carvalho: problemas de identidad

I a més...

Arimah, Lesley Nneka. Què vol dir quan un home cau del cel
Brecht, Bertolt. Històries de calendari
Busquet Molist, Núria. Partícules
Chabon, Michael. Moonglow
Costak, Uri. L'Estilita
Dalmau, Alba. El Camí dels esbarzers
Erikson, Steven. Los Cazahuesos
Forgách, András. L'Expedient de la meva mare
Guerra, Wendy. El Mercenario que coleccionaba obras de arte
Heti, Sheila. Maternitat
Jacobs, Anne. El Legado de la villa de las teles
Lodge, David. Un Hombre con atributos
Marín, Mario. Mañana es el día siguiente
Masó Rahola, Jordi. L'Hivern a Corfú
Monteagudo, David. Si vols que t'estimin
Poe, Edgar Allan. Eureka
Ràfols Rubires, Oriol. Les Costures de l'anell
Skrabec, Simona. Torno del bosc amb les mans tenyides