Notícia

Novel·la, recomanacions d'estiu

20 de juny de 2018

Baltasar, Eva. Permagel
Permagel és aquella part de la terra que no es desglaça mai i és la membrana que revesteix l'heroïna d'aquest llibre. Una manera de preservar la part tovíssima que hi ha dins d'una persona en formació. El món exterior amenaça, cal atrevir-se a sortir de la cel·la familiar.
Una lesbiana suïcida aficionada al sexe i a la vida improductiva. Vet aquí un retrat possible de l'heroïna de Permagel (Club Editor), la primera novel·la d'Eva Baltasar (Barcelona, 1978), que forma part d’una trilogia sobre la vida d’una dona contemporània. Davant l'amenaça del món, la narradora de l'obra ha d'atrevir-se a sortir de la presó familiar, desactivar la mare obsessa de la salut i la germana obsessa de la felicitat, i negar-se a ser la que els altres volen que sigui.

Haruf, Kent. La canción de la llanura
A la petita comunitat d'Holt, Colorado, un professor d'institut mira de lidiar amb la depressió de la seva esposa i tirar endavant els seus dos fills, que comencen a desxifrar el món adult.
Una adolescent expulsada de casa quan la seva mare descobreix que està embarassada que gràcies a una professora, troba refugi a la granja de dos ancians, germans solters, que viuen aïllats cuidant dels seus animals, com sempre ho han fet.
Les vides de tots ells, amb els seus silencis, la seva soledat i els seus anhels, es creuen per construir refugis inesperats i famílies excepcionals.

Juste, Tània. Passatge al nou món
Port de Barcelona, 1918. El transatlàntic Reina Victoria Eugenia està a punt de salpar rumb a Buenos Aires. A bord, la Berta Casals recorre els salons de primera classe descobrint-ho tot per primera vegada. Té els nervis a flor de pell, se’n va a Amèrica per no tornar. Un ric argentí que gairebé no coneix, don Julio Mitchell, l’espera per casar-se i convertir la Patagònia en la seva nova llar. Una vida a l’altra banda de l’oceà. Durant el llarg viatge coincidirà amb l’Abel, un noi amic d’infància, alhora que farà una nova amistat amb la filla d’una gran ballarina, la Irina Alexandrovna. Les dues noies compartiran converses, complicitats i un secret inconfessable que segellarà el seu destí per sempre. Gairebé setanta anys després, la Berta explicarà a la seva néta Valentina la veritable història d’aquella travessia inoblidable.

Banville, John. La Señora Osmond
Fugint de Roma i d'un matrimoni demolidor, Isabel Osmond viatja a Londres, on es reposa de la recent revelació de traïció del seu marit durant llargs anys. Què fer ara, quin camí hauria de seguir, i quina és la sortida del laberint emocional complex en el que porta tant de temps atrapada? Sota l'estímul del dolor i la certesa d'haver estat seriosament perjudicada, està determinada a reprendre la recerca de llibertat i independència que va animar-la durant la seva joventut. Però ha de tornar a Itàlia i enfrontar-se a Gilbert Osmond i desfer-se del seu jou poderós. Aconseguirà burlar la seva influència i afermar la seva venjança?
Una novel·la magistral sobre la deslleialtat, la corrupció i l'ambigüitat moral, i el retrat superb d'una heroïna inoblidable.

Jackson, Shirley. Sempre hem viscut al castell (terror)
La Merricat Blackwood és una nena solitària i amb molta fantasia que viu al casalot familiar amb la seva germana gran, la Constance, i el seu oncle Julian, un home vell i minusvàlid que es mou en cadira de rodes. La Merricat passa les hores vagant pel jardí, enterrant tresors, jugant amb el seu gat Jonàs i somiant amb viatjar a la lluna i començar una nova vida. I, des que fa sis anys va morir la resta de la seva família, una de les seves obsessions és protegir la seva germana, i la casa, de la xafarderia, l’hostilitat i el rebuig agressiu de la gent del poble. Els dies transcorren tranquil·lament enmig d’una alegria plàcida i solitària fins que una visita inesperada es planta al bell mig del jardí i s’instal·la al casalot. Aterrida, només la Merricat aconsegueix veure-hi el perill; aquesta visita, i la presència constant i abassegadora del passat que no se’n va mai, capgirarà les seves vides definitivament.

King, Crystal. El Banquete de los placeres (històrica)
Una brillant novel·la sobre la història oculta rere els sabors de l'Antiga Roma.
A la Roma del segle I, Apici desitja convertir-se en el referent culinari de tot l'Imperi i guanyar fama per a la posteritat. Per a això compra per una fortuna a l'esclau Thrasius, a qui no deixa menjar res que no hagi preparat ell mateix i a qui adverteix que s'allunyi de la seva mare, a qui Apici odia tant com ella a ell. Amb aquestes premises, Thrasius comença a treballar com a cap de la cuina, i sorprèn al seu nou amo i als seus convidats amb les seves delicades i meravelloses creacions, fins inspirar l'escriptura del primer llibre de gastronomia de la Història.

Lee, Jonathan. El Gran salt
Al setembre de 1984 un home s’allotja al Grand Hotel de Brighton amb un objectiu clar: posar una bomba per matar Margaret Thatcher durant la convenció anual del Partit Conservador. La història farà confluir la vida d’en Moose, exatleta retirat i actual director general de l’hotel, i la de la seva filla Freya, una adolescent que es pregunta què fer amb la seva vida després d’acabar l’institut, amb la d’en Dan, un jove de l’IRA expert en explosius. 
El gran salt és una novel·la ambiciosa sobre tres personatges amb els destins entrellaçats contra tot pronòstic. Jonathan Lee es basa en un fet real per endinsar-nos amb elegància i humor en les vides afligides dels seus protagonistes, marcats per la frustració, la moral i el conflicte polític.

Monforte, Reyes. La Memoria de la lavanda (romàntica)
Reyes Monforte, autor d'Un burca per amor i Una passió russa, torna amb una gran novel·la sobre la pèrdua, el dol, l'amor i l'esperança. «Vaig morir un 3 de maig. Aquest dia vaig deixar de respirar, de sentir, de pensar, de riure. El millor que et pot passar a la vida és estimar i ser estimat. I perdre aquesta sensació és molt més dolorós que no tenir-la mai.» Dos mesos després de la mort de Jonas, Lena, fotògrafa professional, reuneix el valor necessari per complir l'última voluntat del seu marit: escampar les seves cendres en els camps de lavanda del cor de l'Alcarria. Allà es reuneix amb el grup d'amics de Jonas, entre ells Daniel, el seu cosí germà, un sacerdot amb el qual comparteix els sentiments d'amor i pèrdua, i que guarda per a ell mateix molts silencis. No obstant, igual que s'hereten els afectes, s'hereten també els odis. Lena haurà de lidiar amb la presència amenaçant del seu cunyat Marc, un home envejós i mesquí que no està disposat a respectar el seu dol. Coincidint amb el Festival de la Lavanda, recordarà la seva història d'amor amb Jonas i tot el que es va endur amb ell, reforçarà llaços d'amistat i desvetllarà secrets familiars amagats durant massa temps.

Owens, L. ¿Y ahora qué?: una novela sobre la aventura de ser millennial (Chick lit)
Claire, una jove de vint anys, es pren un any sabàtic per trobar el seu propòsit a la vida, però al poc temps s'adona que no té ni idea de com trobar-lo. Mentre que al seu voltant tots semblen tenir les seves vides sota control, ella es veu sufocada per tanta pressió. Sense les distraccions pròpies de la rutina, Claire s'enfronta potser i al pitjor de si mateixa. Desenvolupa el seu costat més atent i amable visitant a la seva àvia; cuina per la seva parella, en Luke, un metge que està desitjant conèixer quin serà el proper pas de Claire; es baralla amb la seva mare per telèfon... El resultat és el retrat d'una jove heroïna amb imperfeccions i un gran sentit de l’humor.