Notícia

Novetats de coneixement per adults - Març 2021

03 de març de 2021

A continuació podeu trobar el recull de documents incorporats aquest mes de març a la secció de coneixements d’adults de la nostra Biblioteca.
Esperem que en gaudiu.

Escape room : educación / Ivan Tapia, Jordi Lorente
Aquest llibre presenta experiències de tipus Escape room portàtils, ideals per muntar a l'escola o a casa, perquè els nois i noies d'entre 10 i 16 anys puguin treballar les competències curriculars pròpies d'aquesta etapa. Per a això, cada joc ve acompanyat d'una fitxa educativa on es desenvolupa la seva aplicació per competències, així com l'avaluació d'aquestes. Un recurs molt valuós perquè uneix diversió i aprenentatge.

El Método Ikeda : el secreto japonés para aumentar tu memoria / Yoshihiro Ikeda
Per mantenir el nostre cos en forma, hem de fer exercici amb freqüència. No obstant això, quan es tracta de la ment, són pocs els que es prenen el temps necessari per a exercitar i enfortir la memòria. Yoshihiro Ikeda, campió japonès de memòria, explica un efectiu mètode amb el que estimular la memòria i enfortir el cervell. Amb només uns minuts al dia, es pot millorar el rendiment en els estudis o a la feina en tan sols un mes. Bruixes, caça de bruixes i dones / Silvia Federici

La Vida cotidiana en la Edad Media : el paso de la aldea a la ciudad / Rubén Andrés Martín
Un bell recorregut pels principals espais públics i privats en els llogarets medievals i la manera en que aquest tipus de vida es va transformar amb l'aparició de les primeres ciutats. Ens acostem així a la realitat de les sensacions, els gestos, l'íntim, el proper i el familiar dels homes i les dones corrents en l'Edat Mitjana.

Disfruta de tu universo : no tienes otra opción / Álvaro de Rújula
"Univers" es refereix a totes les "coses" observables, des del conjunt del cosmos fins a les partícules elementals, passant pels forats negres; és a dir, a ens i fenòmens comprensibles per la física. En aquest sentit, es pot gaudir només del nostre univers, ja que la pretesa existència de "multiversos" s'acosta més a la ciència-ficció que a la ciència. En aquesta línia, el seu autor discuteix gairebé exclusivament temes que la ciència entén relativament bé, establint una clara distinció entre el que sabem amb certesa i el que sabem que no sabem, o no entenem, reconeixent, per tant, quan la nostra ignorància domina el tema . En aquesta visita guiada, que planteja un ampli i variat recorregut per fenòmens i conceptes de la física fonamental i la cosmologia, Álvaro de Rújula, conjugant humor i rigor, ens convida a admirar la bellesa del nostre univers i a beneficiar-se'n intentant entendre com funciona.

Derecho a decidir : el mercado y el cuerpo de la mujer / Carmen Domingo
En els últims anys ha augmentat de forma significativa la reflexió sobre els problemes que afecten a les dones, els dilemes que assetgen els seus cossos i, com a conseqüència, les demandes feministes per mirar de solucionar-los. Vivim un nou cicle de mobilitzacions i una diversificació dels discursos feministes, especialment d'aquells relacionats amb un tema que semblava superat: «El dret de les dones a decidir sobre el nostre cos». Un dret que pertoca a molts dilemes: l'abolició o regularització de la prostitució; les prohibicions i imposicions religioses; les tiranies estètiques que viuen moltes dones a Occident per poder accedir a realitzar treballs de diferent índole, o la il·legalitat, que volen convertir en legalitat, de llogar a una dona amb el propòsit de deixar-la embarassada i acabar comprant-li el fill després de donar a llum.

El Mundo no es como crees : cómo nuestro mundo y nuestra vida están plagados de falsas creencias / El Orden Mundial
Estava prevista una epidèmia com la del coronavirus? La crisi econòmica i el canvi climàtic van desplaçar les crisis sanitàries de l'agenda política? Fer un voluntariat és la millor forma d'ajudar? La violència contra la dona és més alta en els països nòrdics?
En temps de desinformació i fake news s'ha tornat més necessari que mai entendre el món que ens envolta no només per curiositat, sinó per l'impacte que té en les nostres vides en multitud d'aspectes, des de la política fins a la salut i l'economia, passant per qüestions culturals, socials o mediambientals. I la veritat és que algunes de les coses que ja creiem saber sobre el món es basen en històries errònies o falses. En aquest llibre, l'equip de “El Orden Mundial” es proposa desarmar alguns dels mites, estereotips i confusions més comuns que trobem en el nostre dia a dia, com el de que les guerres actuals es donen pel petroli o que la COVID-19 serà la fi de la globalització.

Corregir mata / Pau Vidal
Les autoritats lingüístiques adverteixen que la llengua encarcarada i l'hiperpurisme poden perjudicar greument la salut dels parlants i de la gent del voltant. La llengua catalana està amenaçada per dues forces tan poderoses com són el castellà de la repressió i l’anglès de la globalització i la revolució digital. El temor pel futur de la llengua ha fet revifar un purisme lingüístic antiacadèmic que sembra el desconcert entre els parlants.

El Poder transformador de la lectura / Laura Borràs
Hi ha dos tipus de llibres, segons Saramago: els que serveixen per adormir-se i els que ens desperten. Aquest volum es decanta, decididament, apassionadament, per la segona opció. Per despertar-nos la curiositat i obrir-nos els ulls a escriptors, gèneres i èpoques ben diverses que enriqueixen la nostra cultura i segueixen interpel·lant-nos, commovent-nos i fascinant-nos amb força a través del temps. Les grans històries interessen sempre. I els clàssics estan reblerts de grans històries.
Llegir és tornar a néixer, sortir a l’encontre d’allò que està a punt de ser i encara ningú sap què serà. Un viatge, una aventura, un procés d’exploració i d’aprenentatge que Laura Borràs guia amb entusiasme per compartir experiències de lectura. Les obres mestres d’Èsquil, Kafka, Joyce, Balzac, Ausiàs Marc o Maria-Mercè Marçal ens aporten les claus d’entrada per comprendre i gaudir d’algunes de les millors creacions de la humanitat. Llegir, llegir, llegir sempre! Perquè llegint concedim significat a tot allò que ens envolta.

Plantar arbres, sembrar idees / Wangari Maathai
Discurs d'acceptació del premi Nobel de la pau pronunciat a Oslo el 2004. Text en català i anglès

101 problemas para científicos de sillón : ¿por qué se enredan tanto los cables de los auriculares? / Joel Levy
Ple d'interrogants científics, casos que conviden a la reflexió i punts de vista dels més grans científics de la història. Córrer és sempre més ràpid que caminar? Si et congeles la mà amb nitrogen líquid i li fessis un cop a amb un martell, es trencaria a trossos? Podries sobreviure a la caiguda dins d’un ascensor si saltes en el mateix instant en què aquest toca a terra? Per què es queden les mosques atrapades al lavabo? Aquesta fascinant incursió al món de la ciència aborda alguns dels desconcertants problemes que han deixat perplexos fins als científics més saberuts. Presenta 101 casos imaginatius (des de la vida quotidiana fins al cos humà, i des del món natural fins a l'espai exterior), i ofereix les raons científiques o teories que expliquen per què es produeixen. Entre els casos s'inclouen: per què una formiga pot sobreviure al microones, per què algunes persones esternuden amb la llum brillant, i per què una pilota triga més a baixar que en pujar.

I, a més...

Aprender y enseñar en tiempos de confinamiento : guía básica / autores: Fernando Trujillo [i 6 més]
De l'alfa a l'omega de l'autisme / Josepa López i Moreno
Génesis : el origen de las sociedades / Edward O. Wilson
El Pequeño manual del cambio climático / David Nelles y Christian Serrer
Una Cristofania : 1987-2002 / Raimon Panikkar
Guia de punts d'interès geològic de Catalunya / Teresa M. Correig i Joaquim M. Nogués
El Secreto de la buena digestión : aprende a entender tu cuerpo / Ángela Quintas
Cooperación o extinción / Noam Chomsky
Practica la inteligencia emocional : ejercicios para vivir con más intuición / Gill Hasson
Astronomía : aprenda a utilizar su telescopio / Jordi Lopesino
Guía emocional para cuidadores / Elena Alameda Jackson
Eso no estaba en mi libro de historia de la física / Alfonso Martínez
Guia il·lustrada per a conèixer els arbusts i les lianes / Jaume Llistosella, Antoni Sànxhez-Cuxart

Accessibilitat