Notícia

Novetats de novel·la

25 de gener de 2019

Coia Valls. Els camins de la llum
El petit d'una família de basters, els Braille, té un accident que li farà perdre la vista de manera gradual. La tenacitat dels qui l'envolten, i la seva pròpia, aconsegueixen teixir un camí d'aventura i descobertes que anirà molt més enllà del que ens atreviríem a somiar.
La vida d'en Louis Braille, un recorregut que ens parla de llums i d'ombres, de llibertat i d'opressió, de salut i de malaltia, de com l'enginy pot superar la manca de recursos, i que transcorre en paral·lel a la convulsa França de la primera meitat del segle XIX, en un temps de revoltes i esperances.

Enric Calpena. El dia que Barcelona va morir
«L'any del Senyor 985, trigèsim primer del regnat de Lotari, rei dels francs, els exèrcits sarraïns van avançar i van arribar fins a Barcelona. Devastant tota la terra, van prendre la ciutat, la van despoblar i incendiar. Tot el que s'havia guardat en el seu interior es va cremar, i el que va escapar al desastre s'ho van emportar els assaltants.»
Tot això va passar el dia que Barcelona va morir... Ipso die quando Barchinona interiit...
El visir Almansur avança amb quaranta mil homes, decidit a saquejar la ciutat de Barcelona, la capital del comtat més poderós del sud dels Pirineus. L'experimentat comte Borrell, el jove vescomte Udalard, la seva esposa Riquilda, la sàvia vescomtessa vídua Geriberga, l'intel·ligent ardiaca Arnulf i el criat Gondemarus, entre molts altres, es disposen a defensar la ciutat. Però potser la desgràcia que s'apropa a les muralles és només una prova que l'Anticrist està a punt de desencadenar tota la seva fúria sobre els habitants de Barcelona, com ja ho ha fet a Roma i en altres regnes de la cristiandat.

Cameron, Peter. Un Fin de semana
Un cap de setmana d'estiu, en una casa al camp, tres amics es reuneixen en el primer aniversari de la mort de Tony: el seu germà, John, la seva cunyada, Marian, i el seu antic company, Lyle. El plàcid retrobament es veu pertorbat per la presència d'un estrany, el jove pintor que ara surt amb Lyle. El vulguin o no, els rituals de l'estiu -un bany al riu, un sopar a la fresca amb convidats o un passeig nocturn- estaran marcats per la figura de l'amic absent i cada un dels tres haurà de buscar la seva manera d'encaixar la pèrdua. Peter Cameron combina com pocs autors la sàtira social amb la intimitat i la tendresa, i obliga el lector a reflexionar sobre la pròpia experiència, la dificultat de conèixer veritablement a algú o el ambigu de les relacions socials.

Ward, Jesmyn. Canteu, esperits, canteu
En Jojo és un nen mestís que viu amb els seus avis i la seva germana. La seva mare és una dona absent que té visions del seu germà mort i que viu perdudament enamorada del seu marit, que compleix condemna a la presó del comtat. Quan ella s’assabenta que està a punt de ser alliberat, decideix agafar els seus dos fills i emprendre un viatge introspectiu i salvatge que els obliga a relacionar-se per primera vegada com a família. A la presó, en Jojo es troba en Richie, un noi amb qui descobreix el llegat de l’esclavitud però també la importància de la reconciliació amb el passat. Amb un llenguatge ric i musical Jesmyn Ward ens ofereix una road movie literària imponent que parla des dels marges. Canteu, esperits, canteu és l’últim text de l’única autora premiada dues vegades amb el National Book Award.

Amela, Víctor. Yo pude salvar a Lorca
"Yo pude salvar Lorca" reconstrueix la vida de Manuel Bonilla, el meu avi, llaurador i pastor de l'Alpujarra convertit en passador clandestí de persones d'un costat a l'altre del front de guerra de Granada. La revolta militar el va arrossegar al pou d'un dels successos més tràgics i universals de la guerra d'Espanya: l'assassinat del poeta Federico García Lorca. Un horror que li pesarà per sempre en una vida que s'empelta amb la d'altres personatges, cèlebres alguns -Lluís Rosales, Ramón Ruiz Alonso, Gerald Brenan, Agustín Penón, Emilia Llanos- i anònims altres, com Josep Amela, soldat republicà que serà presoner seu: el temps i l'atzar els convertiran en membres d'una mateixa família.

Roca, Maria Carme. El far
Durant una celebració familiar, la Diana constata que la seva mare, la Cinta, no és la persona que sembla. Quin és el secret que amaga? La Diana creu que ha arribat el moment de treure’n l’entrellat i plantar-li cara. Però per a això s’haurà de remuntar als orígens familiars a l’illa de Buda i el seu emblemàtic far de metall, el més alt del món quan es va construir l’any 1864. La força del mar, de l’amor, de la voluntat i també de l’odi construeixen una novel·la colpidora i sorprenent en un dels indrets més inhòspits del món: el far de l’illa de Buda.

Catling, Brian. Vorrh : el bosque infinito
Més enllà de la ciutat colonial de Essenwald s'estén un bosc immens, potser infinit, en el qual habiten àngels i dimonis, guerrers i sacerdots. Floresta màgica i sensible, el Vorrh retorça el temps, absorbeix les ànimes, esborra la memòria i expliquen les llegendes que en el seu cor es conserva intacte el mateix jardí de l'Edèn. Ara, un soldat rebel anglès es proposa ser el primer a travessar la seva extensió i emprèn el viatge armat només amb un estrany arc fabricat amb l'espina dorsal de la seva amant. Però algú que tem les conseqüències de la seva missió enviarà un tirador natiu per aturar.lo. Al voltant d'ells orbitaran decisivament històries tan diferents com la d'un ciclop criat per robots de baquelita o la de figures històriques com Sarah Winchester, hereva de l'imperi del rifle, i l'inclassificable escriptor Raymond Roussel. Aquesta novel·la és el millor que li ha passat a la fantasia en el que va de segle. Esteu a punt?

Flynn, Gillian. El Adulto
Aquesta obra de l’aclamada autora de Perduda és un homenatge original i aterridor als contes de fantasmes.
Una dona jove a qui no li ha anat gaire bé a la vida es reconverteix en incrèdula lectora d'aures a Spiritual Palms, un dubtós negoci d'arts esotèriques on es gestiona a la rebotiga, un altre tipus de necessitats diguem-ne més terrenals. Un matí entra a la botiga Susan Burke, una dona bonica i adinerada que li proposa purificar casa seva de presències malignes. Quan la «vident» visita l'ombrívola mansió victoriana, s'adona que ha arribat l'hora de creure en exorcismes. No hi ajuda la presència del fillastre de la seva clienta, l'adolescent Miles, un jovenet de modals inquietants i imaginació feréstega.

I a més...

Capmany, Maria Aurèlia. Lo Color més blau
Erpenbeck, Jenny. Les Formes del verb anar
Lienas, Gemma. El Fil invisible
Llorca, Vicenç. Aquell antic missatge de l'amor
Hauuy, Vincent. El Triciclo rojo
Manzini, Antonio. 7-7-2007
Munné-Jordà, A. Dins el riu, entre els joncs
Postorino, Rosella. La Catadora
Todd, Anna. Estels fugaços
Zusak, Markus. El Puente de Clay

Novel·la policíaca

Pedrolo, Manuel de. Tants interlocutors a Bassera
La investigació del rapte d’un nen, vint anys enrere, condueix el periodista Joan Porta fins a la petita població de Bassera, on espera descobrir què va passar i, sobretot, esvair la sospita que té sobre els seus pares com a segrestadors.
Amb un estil narratiu proper al teatre i una gran quantitat de diàleg, el periodista explica en primera persona la investigació a partir de les entrevistes amb tot tipus de veïns del poble en un intent de trobar la veritat, tant pel que fa al nen desaparegut com de la seva pròpia vida. Però la veritat sempre destapa secrets amagats des de fa molt.

Hendricks, Greer. Ella entre nosotros
Vanessa, de té trenta-set anys, s'ha divorciat recentment del seu marit adinerat i completament abatuda no es veu capaç de aixecar-se del llit a l'apartament de la seva tia a Nova York. No té fills, no té diners ni tampoc amics veritables. Richard, el seu exmarit carismàtic, era la seva vida sencera. Quan s'assabenta que planeja casar-se amb la dona amb qui va tenir una aventura, el seu món es fa miques. S'imagina a Richard xiuxiuejant les mateixes coses que solia dir-li a ella: «Vaig a fer-te tan feliç. Tu ets el meu món». Només pot pensar que la seva subtituta ara tot allò que ella vol tan desesperadament. A mesura que creix la seva obsessió, Vanessa comença a seguir el rastre de la dona que va intervenir en el seu matrimoni. Aguaitant. Esperant el moment. Un inquietant thriller psicològic best-seller de l'USA Today i de The New York Times, traduït a 32 idiomes, que explora les complexitats del matrimoni i les perilloses veritats que ignorem en nom de l'amor.

I a més...

Agut, Jordi. L'Últim defensa
Axat, Federico. Amnesia
Child, Lee. El Camino difícil
Herron, Mick. Caballos lentos
Gras Rafecas, Núria. Paradís d'ombres
Musso, Guillaume. La Huella de la noche
Fellowes, Jessica. Los Crímenes de Mitford
Manzini, Antonio. Pista negra
Sylvain, Dominique. Ella duerme aquí
Zander, Joakim. El Amigo