Notícia

Novetats d'enologia i viticultura

21 de octubre de 2020

Aquí teniu les novetats incorporades recentment a la secció d’enologia i viticultura de la Biblioteca.
Us en destaquem algunes. Esperem que en gaudiu!

Tècnicas vitícolas frente al cambio climático
Recull d’una sèrie de treballs de recerca i reflexions, desenvolupats per un grup d’investigació, en els darrers anys, sobre les tècniques vitícoles disponibles per mitigar o contrarestar els efectes negatius de les altes temperatures i de l'escalfament climàtic.

El vino y la vid en la Antigua Grecia
El llibre analitza en un llenguatge senzill i amè, tots els aspectes relacionats amb la vinya i el vi a l’Antiga Grècia: l'inici de la vitivinicultura, els sistemes de cultiu de la vinya, les tècniques que existien de vinificació i envelliment dels vins, els recipients i gots en els quals s'elaborava, criava i es bevia el vi i, fins i tot, les formes de beure-ho i els tòpics més usuals que circulaven en la societat grega antiga. I, per descomptat, la important presència que el vi va tenir en tot tipus d'esdeveniments socials, culturals o religiosos així com en la medicina, la farmacopea, la perfumeria o l'economia. A més, proporciona d'una manera ordenada, sistemàtica i gairebé exhaustiva les referències que sobre aquestes qüestions poden trobar-se en la literatura grecollatina que ha arribat fins a nosaltres.

Los cocineros del vino
Un cant a l'excel·lència de l'enologia. Un llibre per descobrir qui hi ha darrere dels millors i més apreciats vins espanyols. «Un llibre testimoni d'un temps creat per persones que han canviant la història de la gastronomia espanyola», en paraules de Joan Roca, del Celler de Can Roca. I «un cant a la professionalitat i a l'excel·lència de l'enologia», per Rafael Ansón, president de la Reial Acadèmia de Gastronomia.
Una vintena de prestigiosos cuiners "ha acceptat un paper secundari i ha treballat a el servei de vins i enòlegs", creant plats que harmonitzin amb vins escollits.

Defectos organolépticos del vino: ¿Cuáles y por qué?
Els enòlegs saben molt bé que han d'aplicar tot el seu coneixement científic i tècnic per tal d'obtenir el millor vi possible amb els mitjans al seu abast, respectant la tradició i innovant en els processos d'elaboració i en el disseny i introducció de nous tipus de vins.
Però resulta que, a vegades, la Natura no és perfecta, s'obtenen collites en què el raïm posseeix una qualitat dolenta o defectuosa i això imposa a l'enòleg unes condicions prèvies que posen a prova tot el seu coneixement i capacitat de gestió i prevenció dels possibles defectes, accidents, malalties i o alteracions que pot patir el vi elaborat en aquestes campanyes.

La Increíble historia del vino: una aventura de 10.000 años, de la prehistoria a nuestros días
Fa més de 10.000 anys que l'ésser humà produeix vi, de manera que es pot dir que la història del vi és la història de la civilització humana, ja que des de la seva invenció, aquesta beguda ha acompanyat íntimament a l'home i el seu futur.

I, a més...

Cellers d'Or : Vinari, premis dels vins catalans
Consejo Regulador de la DO Cava, Real Academia de Gastronomía. Los Secretos de la cocina del cava.
De Amicis, Edmondo, 1846-1908. El Vino: sus efectos psicológicos: conferencia dada en Turín.
Flores Martí, Luis. Defectos organolépticos del vino: ¿Cuáles y por qué?
Garcia Petit, Àngel. Els Millors vins del món : 162 d'escollits i 15 d'excel·lents. 
Guillamon, Julià. Vi i benzina: quatre històries apòcrifes de Joan Perucho.
Madrid Vicente, Antonio. Elaboración de vinos espumosos y caves.
Martínez de Toda Fernández, Fernando. Técnicas vitícolas frente al cambio climático: técnicas de manejo de la vegetación del viñedo para mitigar los efectos de las altas temperaturas y del calentamiento climático.
Miró i Vinaixa, Mònica. Essències romanes  aigua, vi i perfum en el món antic.
Morala Fernánde, Salustiano. El vino y la vid en la Antigua Grecia.
Moro Espinosa, José. Si lo sabes escuchar, el vino te habla: la inspiradora historia de éxito de Bodegas Emilio Moro.
Planas i Sanjosé, Antoni M. El Vi que bec té gust de mar.
Priorat en persona: diccionari literari d'un paisatge excepcional.
Puig i Vayreda, Eduard. Bodegons amb ampolla de vi.
Remesal Villar, Antonio. Rioja: vinos silenciosos.
Simmat, Benoist. La Increíble historia del vino: una aventura de 10.000 años, de la prehistoria a nuestros días.
Tarraubella i Mirabet, Xavier; Pagarolas i Sabaté, Laureà. La Conca de Tremp, celler del Pirineu: dos mil anys de vinya i vi.
Varis autors. Los Cocineros del vino: un canto a la excelencia de la enologia.  
Villaroya, Agustí... [et al.] Grapes: the principal catalan varieties: history, cultivation and wines.