Novetats en literatura

Novetats en literatura

16 de agost de 2018

El Viatge de Pere l'Afortunat ; La més forta ; Dansa de mort ; La sonata dels espectres ; Escrits sobre teatre / August Strindberg ; traduccions de Carolina Moreno Tena i Feliu Formosa
August Strindberg és, segurament, l’autor més important per entendre la revolució de la dramatúrgia europea en el tombant de segles XIX i XX. Aquesta antologia aplega per primera vegada en llengua catalana la seva producció més important i, a més a més, recull alguns dels millors textos sobre el fet teatral i sobre la seva obra que va escriure l’autor mateix. Strindberg, immers i compromès amb la crisi del drama modern, va elaborar les seves dramatúrgies a l’entorn de la vivisecció i l’exploració del jo. En aquest volum presentem una selecció de l’evolució d’una recerca que recull els temes i les preocupacions principals de l’autor en el context de crisi de la consciència individual i col·lectiva a Europa: El viatge de Pere l’Afortunat (1883), La més forta (1888), Dansa de mort (1905) i La sonata dels espectres (1908). Strindberg va comprometre’s amb el fet teatral no només a partir de l’escriptura d’obres sinó també de reflexions teòriques, com el pròleg a La senyoreta Júlia o el Memoràndum adreçat als membres del Teatre Íntim, que publiquem per primera vegada en català.

Pedrolo contra els límits / Jordi Arbonès Montull
Pedrolo contra els límits és un llibre únic. Neix de l’admiració i analitza l’obra de Manuel de Pedrolo. Jordi Arbonès i l’escriptor de l’Aranyó es van cartejar molt sovint, en motiu de la publicació d’aquest llibre. Pedrolo va donar-hi el vist-i-plau i va reconèixer estar molt agraït al que va acabar sent el seu amic Arbonès.
El llibre inclou una breu biografia de Manuel de Pedrolo i una discussió sobre la seva obra (ampliada en aquesta ocasió per Antoni-Munné Jordà).

Iago Pericot : la llibertat de crear i viure / Guillem-Jordi Graells
A través d'una llarga entrevista –conduïda per Guillem-Jordi Graells– l'home lliure Iago Pericot, que així és com es defineix, repassa alguns dels aspectes clau de la seva vida, en especial pel que fa a la seva activitat artística i teatral, però també destacant els moments vitals en què ha pres decisions radicals que han variat la seva trajectòria humana i artística. Per tant, desfilen episodis cabdals de la vicissitud escènica que ha acumulat com a escenògraf, figurinista, director, dramaturg, emprenedor i també, i molt especialment, com a pedagog, que sempre ha tractat de transmetre als deixebles la seva concepció llibertària sobre la creació i la vida. 
Completen el volum un seguit de textos teòrics, de tota mena –triats i editats pel curador– que ha anart escrivint i publicant en plataformes molt especialitzades –i per tant de difícil localització– sobre les seves idees escèniques i la pràctica teatral desenvolupada, així com la crítica del món de l'espectacle en el que ha estat sempre una figura especial. També un text creatiu, Homessomni, de síntesi autobiogràfica, i finalment un exhaustiu resum de la seva activitat.