Notícia

Novetats enologia i viticultura - Desembre 2021

16 de novembre de 2021

Aquestes són algunes de les noves incorporacions al fons especial d'enologia i viticultura de la Biblioteca.

Guía práctica para la cata de vinos. Antonio Madrid Vicente
Aquest llibre fa un recorregut per el tast de vins per aficionats i professionals. Es donen els coneixements bàsics i fonamentals per adquirir tot el que cal saber per tastar vins i es tracten totes les dades referents a un tast tècnica. S'inclouen fitxes tècniques amb el resultat del tast de vins de diverses procedències. També conté aquesta obra un glossari molt complet sobre els termes relacionats amb el tast de vins realitzat per la Conferència Espanyola de Reguladors Vitivinícoles. El llibre ve amb il·lustracions a color que ajuden a comprendre les explicacions perquè sigui molt amè i de fàcil lectura. Aquest llibre s'ha basat en la norma fixada per l'OIV (Organització Internacional de la Vinya i el Vi) per als concursos internacionals de vins i begudes espirituoses d'origen vitivinícola.

L’alè de Dionís. Joan Cuscó i Clarasó
Des d'antic el raïm i el vi és són més que una fruita i que una beguda: són vertebradors de vida humana, també als Països Catalans. El desplegament d'elements simbòlics, econòmics, socials, de salut, d'alimentació... En aquest assaig fem un recorregut per aquests aspectes de la mà de les dues divinitats que li són pròpies: Dionís i Meditrina. El conreu, el consum, l'enoturisme, l'embriaguesa, l'exportació, el cooperativisme, l’Alzheimer, la publicitat i les arts són temes que trobareu en els capítols que configuren el llibre. La vinya, el celler, les catedrals del vi, les tavernes, les sales de tast, les estacions enològiques i les caves són espais que hi podreu conèixer. Us proposem un recorregut pel món del vi que també ho és sobre allò que som i que fem com a humans.

Supervinos 2022: la guía de vinos de supermercado. Nuria Poveda
Hem après la importància de triar els nostres vins per beure'ls a casa. Els supermercats, conscients de la presència d'un consumidor cada vegada més exigent, ens ofereixen una àmplia gamma entre els quals escollir aquells que millor s'adaptin als nostres gustos i necessitats. Supervinos tracta de ser una ajuda en aquesta complicada selecció.
A més dels millors vins de supermercat, l'autora aconsella quan, com i amb què prendre'ls.

Palabra de vino. Manuel Villanueva
El vi no és solitud, és conversa i companyia, abans i durant el menjar, també en la sobretaula, com més llarga millor. Un dia van preguntar a Ortega i Gasset què era per a ell la glòria, i va respondre, categòric: 'Una agradable sobretaula. Manuel Villanueva un apassionat de la literatura, del vi i de la bona conversa, uneix aquestes tres aficions en una sèrie d'entrevistes a fons als més diversos personatges, sempre al voltant de la passió pel vi.

La Botella 18: catar un vino único a hombros de gegantes. Ferran Centelles Santana
El reconegut ex-sommelier del guardonat restaurant El Bulli ens presenta una misteriosa ampolla de vi. Científics, cuiners, sommeliers i aficionats hauran d'esbrinar què estan bevent; mentre, els coneixerem una mica millor i descobrirem com el vi pot agrupar tantes i tan diferents personalitats. Però la lliçó més important és que aprendrem que la vida, vista a través del vi, també pot paladejar.

Antics cellers de l'Albera. Jordi Esteve i Clara Isamat
Estudi fruit de la primera edició de la beca Eduard Puig Vayreda, l'insigne estudiós del món vitivinícola empordanès i català, la qual promou l'anàlisi des de qualsevol vessant del coneixement de l'enologia i la viticultura.
En aquest volum, els autors recuperen els antics cellers de l'Albera i la manera de fer d'abans, posant al descobert unes pràctiques i uns vins diferents als d'avui, i van a buscar aquesta informació als hereus d'aquella tradició.

A taula! vins catalans: manual per a la restauració. Raquel Puente
A Catalunya s’elabora vi des de fa més de 2.700 anys. La tradició, la cultura del vi i el conreu de la vinya han estat presents al nostre territori des de fa segles. Però, ara més que mai, el vi català és tendència i ha arribat el moment de fer un canvi en la manera de consumir-lo; i, si mengem de proximitat, hem de beure també de quilòmetre zero. Fruit d’aquesta filosofia neix el llibre ‘A taula! Vins catalans’.

La Vuelta al mundo en 80 bebidas: atlas mundial de degustación, desde la cerveza belga hasta el whisky japonès. Jules Gaubert-Turpin, Adrien Grant Smith Bianchi.
Atles mundial de degustacions, des de la cervesa belga fins el whisky japonès "és un fantàstic llibre de begudes i viatges”.
Els autors d'aquest llibre t’acompanyaran pels cinc continents en un autèntic tour d'iniciació al tast, revelant els secrets de les begudes alcohòliques més populars de tot el món: whisky, ginebra, cervesa, vi, rom, tequila. Coneix l'origen de cadascuna d'elles mitjançant 80 singulars històries plenes de creativitat i amb el segell personal de cada lloc. Viatja i cata!

Guía Peñín de los vinos de España, 2022. José Peñín
Una nova edició que recull les darreres collites presentades al mercat i valorades pel seu equip de tast. En aquesta guia es pot trobar més de 9.400 vins, de prop de 2.000 cellers organitzats per regions productores i amb informació rellevant de cadascun.
L'arribada de la nova Guia ve a més acompanyada d'un nou Vi Revelació Guia Peñín 2022, premi que ha recaigut en aquesta edició a Mixtura 2019, un vi que trenca velles idees i que obre un nou camí per a aquells productors que busquen obrir-se fronteres.

Paseos entre viñedos: las mejores rutas de enoturismo por España. Francesc Ribes
La connexió del vi amb el paisatge i la història és el fil conductor d’aquest llibre. Molts dels paratges vinícoles que es visiten han perdurat des de l'Edat Mitjana, i encara que el vi que s'hi produeix avui dia té poc a veure amb el d'aquells temps remots, sí que mantenen el seu poder evocador. Tot plegat, el desig de tot enòleg és que el seu vi reflecteixi el caràcter d'una terra: un clima, un sòl, un passat i unes varietats determinades.
Espanya no compta amb cap paisatge vitícola inscrit com a Patrimoni de la Humanitat -a diferència dels nostres veïns: Itàlia, França i Portugal-, però hi ha diversos candidats, com Priorat i La Rioja. denominacions d'origen protegides-, de les quals se'n descriuen els trets principals, és a dir, aquells elements que les diferencien, bé pel paisatge, bé per la seva història o per la singularitat dels vins que produeixen.

Catalunya, terra de vi: les Denominacions d'Origen
Catalonia, land of wine: the Denominacions d'Origen
«El vi català d'avui és més bo que mai. No és una exageració apassionada, és una veritat tangible. El paisatge vitícola català està impregnat, com diria el geògraf Joan Nogué, de valors socials, culturals, històrics, estètics i fins i tot espirituals.
Els vins de Catalunya són avui un reclam per a qui vulgui beure's el paisatge i ajudar a enfortir els llaços sovint menyspreats del treball al tros, dels verdaders herois de la vida real, els pagesos de terres pobres, autèntics creadors de paisatges segons Pla. Aquest llibre planta una llavor comunicativa valuosa, necessària, engalanada.
A cada volta de full s'hi entreveuen plecs de cultura ancestral, honesta, esforçada. Un mar de vinyes que llueix destacat Un llibre que beu píndoles delicioses de persones il·lustres de la cultura gastronòmica del nostre país fent una glosa de terra i de gent de vi.
Un brindis per als sentits, compartint passió, saviesa i bon gust sobre els vins de Catalunya, al llarg de les denominacions d'origen. És un conreu de cultura agrària, vitalitat econòmica i vides embotellades.»