Notícia

Novetats enologia i viticultura - Desembre 2022

15 de desembre de 2022

Els Ignorants: història d'una iniciació encreuada. Étienne Davodeau

El punt de partida no podria ser més senzill: un autor de còmics, el mateix Davodeau, proposa a un vinyataire exitós que li expliqui durant un any tot allò relacionat amb el món del vi; ell, a canvi, li explicarà el món del còmic. Tenim, per tant, dues persones, exitoses en les respectives feines però completes desconeixedores del camp professional de l’altre, que durant un any es freqüentaran per compartir coneixements i saviesa. Això és el que proposa Els ignorants: ni més ni menys que una conversa, un intercanvi, “una iniciació encreuada” en tots els aspectes que envolten dos mons tan allunyats l’un de l’altre com són el del vi i el del còmic. Tan senzill i tan difícil alhora.

Atlas ilustrado de los vinos de España.  C.M. Hernández

Guia actual i completa sobre els vins del nostre país per conèixer la seva història, elaboració, conservació, etc., que inclou una presentació detallada i descripció de les diferents denominacions d'origen i les seves varietats.

De re vinaria: estudi diacrònic del conreu de la vinya, la producció del vi i el seu consum durant l'antiguitat al nord-est de la península Ibèrica (segles VII a.n.e. - VIII d.n.e.) Antoni Corrales Soberino.  VI Beca Emili Giralt i Raventós-Cultures del vi

Aquest llibre és una síntesi sobre mil anys de cultura vinària a la Mediterrània occidental. Representa una aportació necessària per entendre com es van formar les cultures dels nostres avantpassats ibèrics i llatins, amb l'anàlisi detallada d'un bon nombre d'evidències arqueològiques que coneixem de jaciments i la seva cultura material. Es tracta d'un llibre de lectura amena, però alhora erudit i extens, elaborat a partir d'una acurada selecció de les fonts escrites i exemples arqueològics de la producció vinària dels ibers, romans i tardoromans a les comarques de l'actual Catalunya.

Breve historia de la cata en España. Juan Barbacil

Avui ens apropem a una lectura que desperta els sentits: Breu història del tast a Espanya. Un llibre signat pel periodista i comunicador gastronòmic Juan Barbacil, en què es recull l'inici i el desenvolupament d'aquesta activitat. Un assaig que és clau per entendre la cultura del vi al nostre país.

Vinos libres: vinos artesanos, vinos únicos, vinos sin etiquetes. Jordi Luque

Aquest és un llibre sobre vins lliures, sense etiquetes. Aquí trobaràs vins elaborats per artesanes i artesans. Vins radicalment naturals, altres que porten un mínim de conservant, producte de diferents tipus d'agricultura, de llocs distants entre si, alguns fets amb varietats minoritàries i d'altres amb raïms molt coneguts. La seva riquesa és la diversitat, i l'error de la indústria és intentar classificar-los. A Vins lliures, Jordi Luque se centra en el que ell anomena vins rars i de vegades difícils, ja que representen un lloc, una persona i també una forma de veure la vida, impregnada de romanticisme, que confronta el sistema, el pensament únic i la mateixa essència del capitalisme. Són vins radicals, filosòficament parlant, i moltes vegades també ho són quan es beuen. Són, en definitiva, vins sense etiquetes, vins artesans, vins únics.

Macabeu, Parellada i Xarel·lo. El secret d'una Terra. Jaume Baltà i Moner (Novel·la)

Durant la major part del segle XIX el xampany va anar associat al luxe i a les celebracions pròpies de les classes benestants i aristocràtiques. No obstant això, caldria esperar uns anys encara fins que les vinyes penedesenques van descobrir el seu preuat secret i es va començar a elaborar i comercialitzar per primer cop un vi escumós genuïnament català.

Wineries: nuevas bodegas y sus espacios de sociabilidad.

La popularització de la cultura del vi ha transformat els cellers en centres de lleure i turisme, fins a l'extrem que alguns inclouen restaurants i hotels amb tractaments d'enoteràpia. Efectivament, l'arquitectura de cellers sempre apel·la a un fort caràcter industrial i funcional, on l'espai i el volum queden definits pel procés...

El Sorteig. Pilar de los Hielos. (Novel·la)  VII Premi de novel·la curta Celler de Lletres 2021

S'acaba el segle XIX i a Redoltes del Penedès en Dionís Vinyals produeix Le Pillard, el vi més exquisit de, com a mínim, tot Catalunya. És tan valorat que fins i tot s'exporta a França. Però el que hauria de ser una història d'èxit, d'aquelles que porten la prosperitat i la felicitat, s'acaba convertint en un sainet molt divertit en què els veïns del poble s'han d'enfrontar a un dilema macabre per garantir el benestar col·lectiu.

Vinos. El anàlisis sensorial del vino. Bullipedia (Vol. VI)

El volum VI del Sàpiens del Vi vol aprofundir i replantejar els coneixements de l’anàlisi organolèptica del vi. D'una banda, s'explica des d'una visió divulgativa l'anatomia dels sentits i el funcionament fisiològic de la percepció; per l'altra, es desenvolupa sota una mirada culta un mètode de tast mitjançant la fase visual, nasal, bucal i les conclusions . Una obra que se centra en el funcionament dels nostres sentits a través de l'audició, sistema motor, visió, olfacció, gust i complex sistema somatosensorial, per ensenyar-nos com utilitzar-los en el tast tècnic del vi.

Converses a peu de vinya: 50 viticultores del Penedès. Text i fotografies de Maria Rosa Ferré Galimany

L’autora s'endinsa en la vida d'una cinquantena de dones viticultores del territori penedesenc, visibilitzant a través d'imatges i textos la seva vida, la seva feina i esforç. D’aquestes 50 dones, la més jove té 22 anys i la més gran 91. 36 són de l’Alt Penedès, 6 del Baix Penedès, 4 de l’Anoia, 2 de l’Alt Camp, 1 del Baix Llobregat i 1 del Vallès Occidental. Totes elles tenen alguna vinya dins de la DO Penedès. A més, n’hi ha 40 que són propietàries d’explotacions, 4 són migrants, 3 jubilades i fins i tot n’hi ha una que és Creu de Sant Jordi. Algunes d'elles tenen històries ben colpidores.