Notícia

Novetats enologia i viticultura - Juliol 2022

20 de juny de 2022

A continuació pots consultar les noves incorporacions al fons de viticultura i enologia de la biblioteca:

La gramática del vino - Pozzali, Marco
Segons l'autor, el vi és memòria i llenguatge.
De manera molt senzilla i didàctica, en forma de fitxes que podem llegir e manera independent, el llibre fa un viatge a través de: El procés d'elaboració del vi, els vins del món, els vins d'Europa, els vins espanyols, el diccionari del vi i, finalment, una guia de maridatge. Una obra plena de bona informació que farà les delícies de tots aquells que estiguin iniciant-se al meravellós món del vi.

Les Famílies del cava - Albert Bassols (Novel·la)
Una reunió intenta posar pau en l’enemistat entre Ravell i Francàs, les grans famílies del cava. En sortir, algú de fora dispara ferint el pare Ravell. La família escull la filla Júlia com a substituta. Des de fa temps, la Júlia manté una relació sentimental secreta amb l’Eduard Francàs, hereu dels rivals. Els joves observen que els dos cellers viuen una decadència que s’ha d’aturar. Pensen que caldria una aproximació entre les dues empreses. Treballen per modernitzar la gestió de les caves, enmig dels conflictes amb els pagesos i de dificultats en la seva relació personal. Mentrestant, la policia segueix investigant l’atemptat. Apareix la globalització del sector, amb intents de penetració d’una casa estrangera. Tot es precipita amb uns fets inesperats que es resolen al final de la història.

Wine Folly: edición Magnum:  guía maestra - Madeline Puckette y Justin Hammack
Wine Folly: Edició Magnum, guanyador del James Beard Award el 2019 al millor llibre del món en la categoria de Begudes i traduït a més de 20 idiomes, és la guia definitiva per orientar-se al món de l'enologia. Reuneix la informació imprescindible per pensar com un sommelier i aprendre a identificar un bon vi, conservar-lo, degustar-lo i maridar-lo correctament.

El Llibre dels vins - Arnau de Vilanova (València,1240 - Gènova, 1311)
Va ser un dels grans metges de l'edat mitjana i un teòleg controvertit i perseguit. Entre la llarga llista d'obres científiques i mèdiques que va escriure, i a les quals deu la fama, se li atribueix "El llibre dels vins".  L’obra, que ens parla del vi aliment i medecina, també ens acosta a les pràctiques de la medicina medieval. 

El Vino auténtico : la importancia de la naturalidad / Jamie Goode y Sam Harrop
De què parlem exactament quan parlem de vi natural? l'autor, especialista en vi, James Goode s'ha aliat amb l'enòleg Sam Harrop per abordar de manera conjunta totes les qüestions relacionades amb l'autenticitat del vi, en un moment en què els consumidors cada vegada són més conscients dels problemes que planteja la sostenibilitat i l’impacte ambiental de la nostra activitat. Ambdós autors insisteixen així que la diversitat del vi, està amenaçada per la creixent abundància de vins comercials, cada dia més semblants entre si i que han perdut gairebé del tot el sentit d'origen. Basant-se en un ampli cúmul de dades recollides per tot el món, aborden qüestions complexes -el terrer, la biodinàmica o la sostenibilitat-, i tracten problemes com els defectes dels vins, l'impacte ambiental de la indústria vinícola, la qüestió dels llevats salvatges i cultivats o la idea del natural com a eina de màrqueting, entre altres temes de gran interès, en una obra que, en definitiva, dóna una llum aclaridora sobre un assumpte que interessarà per igual a productors, consumidors o qualsevol persona que es pregunti cap a on es dirigeix ​​actualment la indústria vitivinícola en general.