Coronavirus Covid-19

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès està aplicant un protocol preventiu d’actuació davant l'atual situació de crisi per risc de contagi de coronavirus (Covid-19) entre la població. Mantingueu-vos informats pels canals web i xarxes socials de fonts oficials, com són l'espai web específic de l'Ajuntament: https://www.vilafranca.cat/coronavirus i al canal Cat Salut.

Més informació

Notícia

Parlem de cartografia

21 de gener de 2020

Aquest mes hem triat la cartografia per al “Cop d’ull” perquè des del 20 de desembre fins el 22 de març el VINSEUM està portant a terme un seguit d’activitats relacionades amb el tema: Un taller infantil sobre els secrets d’un mapa, una exposició per presentar una tria de les peces més significatives del seu fons cartogràfic, una visita a l’Institut Cartogràfic i geològic de Catalunya, una conferència a càrrec de Víctor Hurtado, una xerrada a càrrec d’Itziar Gonzàlez Virós i una visita-taller educatiu per a grups escolars i d’adults. Cal destacar la tria que presenten de les peces més significatives del seu fons cartogràfic, que majoritàriament es conserven al Centre de Documentació del VINSEUM, que fan referència a Vilafranca, al Penedès i a Catalunya, i que tracten  aspectes com la viticultura, la geografia, l’estratègia bèl·lica, entre altres. Pretenen promoure la reflexió sobre la importància de la cartografia al llarg de la història, i visibilitzar una part de la col·lecció més amagada del museu.

Creiem que és important que la Biblioteca faci d’altaveu de les iniciatives de la Vila, i que es creïn sinèrgies entre des diferents institucions i entitats, per tal de dinamitzar el municipi, rendibilitzar els recursos i fomentar  la cultura. Des de la Biblioteca Torras I Bages us recomanem aquest cicle d’activitats sobre Cartografies organitzat pel VINSEUM, així com totes les activitats que organitzen, totes elles molt interessants. 

Novel·les
Dues novel·les que tenen com a protagonista Abraham Cresques, cartògraf mallorquí d’origen jueu, d'ofici bruixolerrellotger i constructor d'instruments nàutics. Deixà una nodrida sèrie de cartes geogràfiques fetes per ell, avui perdudes. Se li atribueixen algunes d’anònimes, com el notable Atles català del 1375, en la confecció del qual fou ajudat pel seu fill. És el mapa cartogràfic català més important de l'edat mitjana. De fet és un mapamundi  dibuixat en sis fulls dobles de pergamí enganxats en panells plegables. Els dos primers consten d'una descripció cosmogràfica i d'un calendari lunisolar, mentre que els altres quatre comprenen una representació del món, molt realista de l'àrea mediterrània i, en canvi, força especulativa pel que fa al continent asiàtic. Des del punt de vista cartogràfic l'Atles Català no es pot considerar una innovació, sinó que reprodueix un model arquetípic de la cartografia mediterrània del seu temps. La seva excepcionalitat es deu a la gran riquesa informativa que conté combinada amb l'exuberància formal que li proporciona l'abundància d'or i de miniatures que l'adornen. Es conserva a la Biblioteca Nacional de França.

Alfred Bosch. L’atles furtiu.
Pascale Rey. El maestro cartógrafo.

Monografies


Jeremu Harword. Los confines del mundo : 100 mapas que cambiaron la percepción de la tierra.
El llibre parteix de la premissa que els mapes poden canviar el món, i que són una manera concreta de representació del món. Fa un repàs de la història de la cartografia, des del món antic, a Babilònia l’any 600 a.c., fins l’actualitat. Apareixen reproduïts mapes de totes les èpoques (entre ells l’Atles català d’Abraham Cresques), els descriu i els situa en el context històric.

Carlos Puch. Nuevo manual de GPS : introducción al sistema global de posición.
La introducció del GPS a les nostres vides va suposar una autèntica revolució. Aquest manual explica com utilitzar aquests aparells. Amb un llenguatge assequible, amb esquemes i fotografies, amb un enfocament molt pràctic, explica les seves virtuts i limitacions, dóna consells pràctics per aconseguir in rendiment idoni per a la nostra activitat.
A l’inici del llibre, l’autor fa unes advertències, entre elles recomana portar sempre un mapa i una brújula, i no confiar únicament en el GPS.

Gersón Beltrán. Geolocalización online : la importància del dónde.
El món digital és social permet generar informació local i compartir-la a les xarxes socials a través del mòbil, transformant així la relació entre el territori, les persones les organitzacions a través del núvol. La geolocalització indica la posició d’una persona o objecte a l’espai. El llibre ofereix una nova visió d’aquesta nova geografia, els seus usos i eines, que integren el món físic amb el món en línia.
Gerson Beltran és geògraf especialitzat en geolocalització, xarxes socials i turisme. És professor a la Universitat de València.

Diccionari
Josep Maria Rabella Vives. Diccionari terminològic de cartografia.
Diccionari especialitzat que inclou 2000 entrades, 159 il·lustracions, traduccions al castellà, anglès, francès, italià i alemany. Forma part de la col·lecció Sèrie de diccionaris terminològics de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, amb l’assessorament del Termcat (centre de terminologia).

Mapes
Mapes excursionistes de l’Editorial Piolet:
Camins de l'Alt Penedès : Vilafranca i rodalies : rutes a peu i en BTT.
Font-rubí - Serra de la Llacuna : Serra d'Ancosa, Les Gorges del Foix.
El Garraf i la marina penedesenca : 20 rutes de senderisme i BTT.
Muntanyes d’Ordal.
Parc del Foix i Parc d’Olèrdola.
Penedès : marítim, central, superior : litoral i prelitoral català. Editorial Alpina. Mapa i guia
Mapa topogràfic de la demarcació de Barcelona.

Guies d’excursions
Juan Carlos Borrego Pérez. Penedès. Guies familiars Els camins de l’Alba : 20 excursions per a totes les edats.
Recull de 20 excursions pel Penedès accessibles a totes les edats. De cada excursió n’inclou on és l’inici, la durada, la pujada acumulada, una explicació, el mapa i fotografies.

Casimir Pla Sanabre. A peu per la Via Augusta : de Martorell a Tarragona pel Penedès.
Una guia que combina la divulgació històrica amb una proposta de rutes a peu, totes amb inici i final a estacions de tren a fi de facilitar el camí d’anada o retorn. És una ruta que recorre l’antiga Via Augusta, que va de Martorell a Tarragona, presentada en 11 trams.

 

Infantil
Deborah Chancellor. Mapas y cartografia.
De manera amena, el llibre acosta la cartografia als infants, amb explicacions senzilles i entenedores, acompanyades de fotografies i il·lustracions. Inclou també tres activitats que es poden fer amb els infants

Ebiblio
Dersu Uzala (Novel·la i pel·lícula, en castellà)
Dersú Uzalà és el títol d'un llibre escrit el 1923 per l'explorador rus Vladimir Arseniev que va anar a la Siberia per cartografiar-la, en el qual narra la seva trobada amb Dersú Uzalà, un ancià caçador nanai. La història tracta sobre la relació d'amistat entre tots dos tot i les seves separacions culturals i el profund respecte de Dersu per la humanitat i la natura. Dersú era nòmada i animista, entaulava una relació amb la natura d'igual a igual sense intentar imposar-se com feia la civilització occidental. Aquest llibre és considerat als països de l'antiga Unió Soviètica com un clàssic.
El llibre va ser portat al cinema mitjançant la producció soviètica i dirigida pel japonès Akira Kurosawa. El film va ser rodat durant el 1974, als escenaris naturals que van recórrer Dersú i Arseniev, sota condicions meteorològiques adverses per a l'enregistrament d'una pel·lícula. Aquesta va guanyar un oscar el 1975 com a "Millor pel·lícula de parla no anglesa". Les bones crítiques rebudes a tot el món van ajudar a la difusió a l'occident del llibre homònim.

El inglés que subió una colina, però bajó una montaña (Pel·lícula, en castellà)
Durant la Primera Guerra Mundial, dos cartògrafs anglesos visiten un petit poble gal·lès per comprovar que la seva muntanya, l’orgull del lloc, és realment una muntanya. Després de les proves pertinents, asseguren que per pocs metres, no compleix l’alçada mínima per ser considerada així, sinó que és un simple turó. Dolguts per aquesta decisió, la gent del poble decideix fer créixer el turó fins a l’alçada requerida. La pel·lícula es basa en una llegenda gal·lesa, relatada com si es tractés d’una història real. A aquesta trama s’hi suma una trama romàntica paral·lela, protagonitzada pel britànic Hugh Grant. El director Gal·lès, Cristopher Monger, va tenir molts problemes per trobar un lloc de rodatge a gal·les que pogués representar el bosc verge de principis de segle, ja que tot el paisatge està rodejat de indústries i torres d’electricitat.

WEBs
Institut cartogràfic i geològic de Catalunya
Conté recursos molt interessants per exemple
Aplicacions (Foc al bosc que visualitza l’abast dels incendis sobre el territori...)
Instamaps: una eina gratuïta per a crear mapes
Col·leccions de mapes (per exemple el fons cartogràfic del Centre excursionista del penedès, fons de la Guerra Civil)
Col:leccions d’imatges  (fotografies antigues de Catalunya...)
Geoinformació en línia (geoserveis)

Diccionaris cartogràfics
Els Diccionaris cartogràfics reuneixen els quatre diccionaris de la sèrie Diccionaris Terminològics de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, elaborats amb l’assessorament del (TERMCAT, centre de terminologia) i publicats en paper per Enciclopèdia Catalana.

Institut d’Estudis Penedesencs

Base de dades Toponímia Penedès
Base de dades de Toponímia del Penedès, amb gairebé 20.000 entrades de topònims. 

Espais de memòria. Itineraris pel Penedès

Itineraris de memòria democràtica pel Penedès

Institut Cartogràfic de la Revolta
L'Institut Cartogràfic de la ReVolta és una associació de persones que treballen per a la construcció dels mapes de les aliances. Neix amb la vocació d'esdevenir una institució oberta i col.laborativa, accessible a totes les persones que creuen que una altra manera de fer política és possible.

10 sitios web para deleitarse con mapas y colecciones cartográficas. A Notícias y actualidad del sector de la información. Baratz
10 llocs web per consultar mapes i diferents materials cartogràfics, ja siguin actuals o antics. Les biblioteques i els arxius són les entitats que més han treballat en la digitalització d’aquests materials.