Coronavirus Covid-19

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès està aplicant un protocol preventiu d’actuació davant l'atual situació de crisi per risc de contagi de coronavirus (Covid-19) entre la població. Mantingueu-vos informats pels canals web i xarxes socials de fonts oficials, com són l'espai web específic de l'Ajuntament: https://www.vilafranca.cat/coronavirus i al canal Cat Salut.

Més informació

Notícia

Pel·lícules, sèries i documentals nous

08 de juny de 2019

 

El Ángel / Dirigida per Luis Ortega
Argentina, 2018. 117 min. Thriller. Drama. Basada en fets reals.
Carlitos és un jove de disset anys amb fama d'estrella de cinema, rínxols rossos i cara de nen. Ja en la seva primera adolescència va manifestar la seva veritable vocació: ser un lladre. Quan coneix a Ramon en la seva nova escola, Carlitos se sent immediatament atret per ell i vol cridar la seva atenció. Junts s'embarcaran en un viatge de descobriments, amor i crim. A causa de la seva aparença angelical, la premsa anomena a Carlitos "L'àngel de la mort". Crida l'atenció per la seva bellesa, i es converteix en una celebritat de la nit al dia. En total es creu que va cometre més de quaranta robatoris i onze assassinats. Avui, després de més de quaranta-cinc anys a la presó, Carlos Robledo Puch és el pres que més temps porta a la presó de la història d'Argentina.

Viaje al cuarto de una madre / Dirigida per Celia Rico Clavellino
Espanya, 2018. 95 min. Drama. Repartiment:  Lola Dueñas, Anna Castillo.
Leonor està preparada per deixar el seu petit poble on viu amb la seva mare i anar-se'n a treballar. La preocupació per deixar sola a Estrella, la seva mare, juga en contra omplint-la de preocupacions i dubtes. Estrella, per la seva banda, també te por de deixar marxar la seva filla tot i que prefereix no dir res. El vincle que uneix les dues és tan gran que Elionor va ha de fer un gran esforç per construir la seva nova vida. Estrella haurà d'afrontar la seva solitud i comprendre que estimar de veritat aquesta vegada significa deixar volar.

Burning / Dirigida per Lee Chang-Dong
Corea del Sud, 2018. Drama. Thriller. Repartiment: Yoo Ah In, Steven Yeun.
Lee Chang-dong, el cineasta coreà més suggeridor de la seva generació, té per costum sorprendre amb cadascuna de les seves obres. Un realitzador que aconsegueix que, hores, dies i setmanes després del visionat, les seves pel·lícules segueixin rondant-te pel cap, gairebé com una obsessió.
Jongsu treballa en el que pot, ara com a missatger, com milions d'adolescents en un món ultra-capitalista que ha precaritzat al màxim l'ocupació jove, tot i que la seva veritable vocació és arribar a ser escriptor algun dia. En una de les seves entregues es creua amb una antiga companya del col·legi, Haemi i l'enamorament és instantani. Però Haemi ve acompanyada de Ben, un jove, afortunat i curiós personatge, que entre les seves aficions es troba la de cremar granges, hivernacles... En lloc del xoc previsible, s’estableix entre els tres una relació d’amistat, fraternitat, intimitat, i també, amb una dosi de gelosia. Tot canvia quan Haemi desapareix sense deixar cap rastre, ni cap explicació.
Adaptació d’una novel·la breu d'Haruki Murakami, Les granges cremades, que alhora s’inspira en l’obra Barn Burning, de William Faulkner.

Carmen y Lola / Dirigida per Arantxa Echevarria
Espanya, 2018. 103 min. Drama. Homosexualitat. Repartiment: Zaira Morales, Rosy Rodriguez. Arantxa Echevarría volia fer una pel·lícula feminista, antiracista i comercial. Volia entrar per la porta gran i ho ha fet, sobretot per la polèmica que ha desencadenat la seva primera pel·lícula Carmen y Lola, una versió lèsbica i gitana de l’eterna història entre Romeu i Julieta.
Rosy Rodríguez (Carmen) y Zaira Morales (Lola) interpreten dues gitanes madrilenyes que es coneixen al mercat i s’enamoren. Cap actor ni actriu és professional a banda de Carolina Yuste, la treballadora social, i en aquest sentit la pel·lícula està ben aconseguida igual que ho estan les escenes de tipus més documental sobre les festivitats i el dia a dia de la comunitat: l’associació on les dones, l’església i el culte evangèlic i la situació de marginalitat urbanística. Durant sis mesos, la bilbaïna Arantxa Echevarría va veure passar pel càsting 1250 gitanos i gitanes. Trobar protagonistes no va ser fàcil. 

Girl / Dirigida per Lukas Dhont
Bèligica, 2018. 100 min. Drama. Transsexualitat. Repartiment: Victor Polster, Arieh Worthalter, Valentijn Dhaenens.
Girl és una noia de 15 anys, en el cos d'un nen, que farà tot el possible i imaginable per aconseguir el seu somni: convertir-se en ballarina. Els esforços i sacrificis que haurà de realitzar no són una barrera per a ella. Lara, el seu nom en la pel·lícula, sap que és una dona i vol que el seu cos s'adapti el més ràpidament possible a la seva realitat.
Lukas Dhont aconsegueix transmetre la tensió, l'angoixa i l'esforç il·limitat de Lara per aconseguir-ho. Rarament l'espectador percep una tensió sorda però tan intensa i contínua a la gran pantalla. Les petites mesquineses d'adolescents en plena explosió hormonal, el sacrifici corporal exigit pels seus mestres de dansa, el procés mèdic que acompanya una etapa de trànsit, són proves que Lara afronta amb el seu millor somriure, la seva serenitat aparent i la seva elegància tranquil·la.

Todos lo saben / Dirigida per Asghar Farhadi
Espanya, 2018. 130 min. Thriller. Drama. Repartiment: Penélope Cruz, Javier Bardem, Inma Cuesta, Bárbara Lennie, Ricardo Darín.
En una reunió de parents i convidats que celebren un casament rural, la festa es veu interrompuda per un fet que farà aflorar els elements que són senyal d'identitat de Farhadi: secrets i mentides que duen a falses certeses que generen sospites ombrívoles en què es debaten els seus personatges, pel·lícula rere pel·lícula.
En aquest moment, l'acció atrapa sense remei a l'espectador. La història està rodada amb tanta senzillesa, explicada d'una manera tan simple i situada en llocs tan quotidians que és impossible no identificar-se amb ella i vibrar amb reaccions tan comuns davant d'una tragèdia com les voltes sense sentit que dóna per la casa a la recerca d'una resposta una Penélope Cruz superba, presa de la angoixa i el pànic, o com llançar-se al costat de Javier Bardem, immens en el seu paper de bon home, a rastrejar pistes impossibles en plena nit, o com refugiar-se, amb un Ricardo Darín contingut, en la confiança que dóna la fe religiosa.

Ha nacido una estrella / Dirigida per Bradley Cooper
EUA, 2018. 135 min. Drama. Repartiment: Bradley Cooper, Lady Gaga, Sam Elliott.
Bradley Cooper assumeix el protagonisme i la direcció d’un altre remake musical de “A Star is Born”, la història que va explicar per primera vegada William Wellman el 1937, basant-se en un treball de George Cukor titulat “What Price Hollywood?”). El 1954 tindria la seva primera versió musical (també dirigida per Cukor) protagonitzada per Judy Garland. En els anys 70 seria revisada la història en un nou remake amb Barbra Streisand al capdavant i ara pren el relleu la cantant Lady Gaga.
'Ha nascut una estrella' es podria considerar la gran tragèdia americana perquè és una història que parla de l’enamorament, el descens als inferns, les addiccions i l'èxit a través de la hiatòria entre una cantant amateur (en les primeres versions eren actrius) que després de conèixer a una estrella d'èxit aconsegueix fer emergir la seva pròpia carrera musical. L’assoliment de fama coincideix amb la caiguda en les drogues i l'alcohol de la seva parella.

El Reino / Dirigida per Rodrigo Sorogoyen.
Espanya, 2018. 131 min. Intriga. Drama. Repartiment: Antonio de la Torre, Josep Maria Pou, Nacho Fresneda, Ana Wagener.
El Reino és una pel·lícula important, una crítica necessària i dura al sistema que neix dins el propi sistema. Una pel·lícula que s'atreveix a qüestionar el posicionament dels mitjans de comunicació (i dels partits polítics que sobrevolen sobre ells en el seu dia a dia). En un país en què la ficció amb vocació mainstream és víctima de la despolitització més extrema, la pel·lícula de Sorogoyen és una aposta que, si bé no posa noms, sí que reflecteix situacions familiars per a l'espectador que vulgui trobar-les, fent bona la famosa frase d'Ana Pastor: "aquestes són les dades, seves són les conclusions".
A El Reino tot està relacionat, tot és reconeixible i, per universal que resulti el concepte de la corrupció, tot és muy español i mucho español, des de les festes en vaixells fins a les baralles per menjar-se l'última gamba.

A més, el documental:

Take the ball, pass the ball / Dirigida per Duncan McMath.
Espanya, 2018. 109 min. Documental.
Take The Ball, pass the ball (Toca i passa la pilota) és la història definitiva sobre una de les millors alineacions de futbol. Durant quatre increïbles anys, el Barça de Pep Guardiola va iniciar la redefinició del futbol modern.
En aquesta narració exclusiva i de primera mà de les fites assolides entre 2008 i 2012, els propis jugadors revelen la tensió provocada per la rivalitat agra entre Guardiola i Mourinho, la importància de la visió de Johan Cruyff per perseguir l'èxit, l'emoció de la lluita contra el càncer d'Abidal per arribar a aixecar la quarta Copa d'Europa, o com Messi, el millor jugador que el món ha vist, va estar a punt de ser rebutjat pel Barça quan tenia 13 anys.
Un documental imprescindible per a qualsevol amant del joc bonic, ja que el Barça del Pep va representar el joc bonic en el seu estat més pur.

I les sèries:

Fariña. Dirigida per Carlos Sedes i Jorge Torregrossa.
Espanya, 2018. Drama. Thriller. Serie TV. 10 Episodis. Repartiment: Javier Rey, Tristán Ulloa, Antonio Durán 'Morris'.
Galícia, anys 80. Un jove pescador es converteix en un pròsper narcotraficant a obrir-los als càrtels llatinoamericans una porta d'entrada a Europa. La trama gira al voltant de la història de la droga i el narcotràfic a Galícia des de l'any 1975 fins a l'actualitat ja que, durant els anys 90, el 80% de la cocaïna arribava a Europa a través de les costes gallegues. Amb la caiguda de la pesca el treball és mínim i el deute d'armadors molt gran. El tràfic de drogues es converteix així en el més lucratiu però també en el més perillós per fer diners. Des Galícia a Colòmbia s'inicia una xarxa de tràfic de cocaïna que s'expandeix per tota la península i Europa. La suma de diners per als narcos gallecs va augmentant tan ràpid com la toxicitat que venen. Han trobat una forma de viure sense problemes econòmics. Des de les institucions públiques alguns donaran via lliure al narcotràfic sense actuar en el marc de la llei.

Heridas abiertas / Dirigida per Jean-Marc Vallée
EUA, 2018. Thriller psicològic. Minisèrie de TV. 8 episodis. Repartiment: Amy Adams, Patricia Clarkson, Chris Messina.
Després de passar un breu temps en un hospital psiquiàtric, la periodista Camille Preaker torna a la seva petita ciutat natal per cobrir els assassinats de dues noies adolescents. Durant anys, Camille gairebé no ha parlat amb Adora Crellin, la seva neuròtica i hipocondríaca mare, que viu amb el seu marit i amb la seva filla Amma, germanastra de Camille, una jove a la qual tot just coneix. Instal·lada en el seu antic dormitori a la mansió victoriana de la seva família, Camille aviat s'identifica amb les joves víctimes. Atrapada pels seus propis dimonis, ha de resoldre el trencaclosques psicològic del seu propi passat si vol poder escriure sobre els crims.