Coronavirus Covid-19

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès està aplicant un protocol preventiu d’actuació davant l'atual situació de crisi per risc de contagi de coronavirus (Covid-19) entre la població. Mantingueu-vos informats pels canals web i xarxes socials de fonts oficials, com són l'espai web específic de l'Ajuntament: https://www.vilafranca.cat/coronavirus i al canal Cat Salut.

Més informació

Notícia

Pere Ferrando i Romeu

16 de octubre de 2018

Nascut al Vendrell, 1963. Historiador del fet casteller. Als 14 anys va publicar el primer article de temàtica castellera a Informes-Baix Penedès, setmanari del qual, més endavant, va formar part com a redactor.

Membre de l’Institut d’Estudis Penedesencs. Forma part del comitè assessor del Museu Casteller de Catalunya i del Consell assessor de la revista Castells. Així mateix, és membre de l’equip que elabora la Base de Dades Castellera Interactiva i ha participat en la creació d’un arxiu fotogràfic d’imatges històriques de castells, dins del Museu de Valls. El 1985 guanya el premi literari Crossa, convocat per la colla Rabassons de Vilafranca. L’any 1999 va ser distingit amb el Premi Joan Ventura Solé que atorga la colla Joves Xiquets de Valls, en reconeixement a la seva tasca de difusió del fet casteller. I el 2016 se li va concedir el premi Isidre de Rabassó d’identitat castellera per part de la colla Vella dels Xiquets de Valls. Es l’actual President del Jurat del Concurs de Castells de Tarragona.

És autor dels llibres Presència castellera al Vendrell fins l’any 1926 (1991). La renaixença castellera al Vendrell, 1926-1936 (1995), Pau Casals i els castells, dos sentiments catalans (1998), els dos darrers escrits amb en Salvador Arroyo, El Penedès casteller: Pàgines d’història (1998), Els Xiquets de Valls: l’exemple de l’Espluga de Francolí (2003) escrit amb Joan Tarés Martí,  Castells a l’Arboç. Recull fotogràfic 1887-1935 (2008), Cent anys de castells (1876-1976) entorn de la família Cusiné de Vilafranca del Penedès escrit amb Fèlix Josep Cusiné, i Vida i obra dels germans Ramon i Vidales, una família d’impressors del Vendrell junt amb Manuel Bofarull, Nati Castejón i Joan Solé.

A banda del fet casteller ha publicat diferents treballs sobre cultura popular, les gralles i ha inventariat les publicacions locals vendrellenques.

Actualment, és col·laborador habitual de diverses publicacions periòdiques de Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Valls i Tarragona.