Coronavirus Covid-19

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès està aplicant un protocol preventiu d’actuació davant l'atual situació de crisi per risc de contagi de coronavirus (Covid-19) entre la població. Mantingueu-vos informats pels canals web i xarxes socials de fonts oficials, com són l'espai web específic de l'Ajuntament: https://www.vilafranca.cat/coronavirus i al canal Cat Salut.

Més informació

Notícia

Tens propòsits pel nou any?

23 de desembre de 2019

Ara que s’acosta el nou any, és el moment de fer-se bons propòsits. Per exemple un podria ser anar més a la biblioteca, crear-se l’hàbit d’anar-hi periòdicament.
A més podreu trobar-hi llibres que us ajudaran en els bons propòsits que trieu. Per exemple llegir més, viatjar i conèixer llocs nous, estudiar idiomes, aprendre a cosir, aprendre a dissenyar pàgines web, cuinar plats nous, escoltar música d’estils diferents als que acostumem a escoltar, aprendre balls, memoritzar poesies...
Hem fet una tria de llibres que us poden ajudar, però a la biblioteca en podreu trobar molts més!

Deixar de fumar
Dolors Marín Tuyà. Avui deixo de fumar : com aconseguir-ho superant l'ansietat.
Un llibre molt àgil de llegir, que aporta moltes idees i recursos, acompanyat amb un CD amb tècniques de respiració i relaxació.
Dolors Marín, l’autora del llibre, és llicenciada en filosofia i Ciències de l’Educació, Psicòloga especialista en psicologia clínica, té una llarga experiència amb pacients que han decidit deixar de fumar.
Gordana Vranjes, creadora del CD, és professora de ioga i ex fumadora.
Les seves experiències reunides en aquest volum, demostren que alliberar-nos del tabac no solament ens fa més sans, sinó més lliures i més feliços.

 

Millorar la gestió de l’economia domèstica
Vicens Castellano. Ajuste de cuentas : cómo controlar con éxito tu economía familiar.
Vicens Castellano va estudiar empresarials i psicologia, va treballar en el món del desenvolupament de ‘habilitats directives, i va decidir establir-se com a coach independent per ajudar a altres persones a desafiar les seves pròpies limitacions.
Amb un estil desenfadat, però rigorós i eficaç, explica les claus necessàries per descobrir els errors que es cometen a l’hora d’administrar els diners. Dóna unes idees clares sobre com funcionen els diners i unes pautes per ajudar a controlar amb èxit l’economia familiar. Segons l’autor, els resultats financers són fruit del propis actes, que depenen de les idees i de les decisions que adoptis.

David Escamilla, Humberto Salermo, 100 trucs per arribar a final de mes : en temps de crisi.
Els autors són periodistes, i amb aquest llibre ens inviten a esmolar l’enginy i a no deixar-nos atrapar per actituds pessimistes. Un recull de 100 trucs que ens permetran arribar a final de mes, consells per aprofitat millor els nostres recursos. L’obra té un estil assequible, les idees es transmeten clara i entenedora.

 

 

 

Ordenar la casa
Organización de la casa, habitación por habitación.
Aquest llibre dóna solucions a problemes quotidians de manera concreta i efectiva. Tracta sobre la organització de l’espai, la llum i el color, l’ordre a casa, la seguretat a la llar, les diferents estàncies de la casa, la neteja a la llar, terrasses i balcons, racons difícils, mobles i accessoris, i altres temes. És molt esquemàtic i dóna molt bones idees.

 

 

Tenir hàbits més saludables
Daniel Sánchez. Hábitos saludables : los 4 fantásticos que te darán energía y vitalidad.
Daniel Sánchez és llicenciat en ciències de l’activitat física i de l’esport. Aquest llibre és una guia pràctica per aprendre a transformar els nostres hàbits, introduint aquells que ens són beneficiosos i eliminant els que ens perjudiquen, per aconseguir tenir més salut, energia i vitalitat en el dia a dia.

 

 

Fer exercici

Javier Peña. Tu pots! : esport i activitat física sense excuses.
Javier Peña és professor a la universitat de Vic, ha fet d’entrenador i consultor de diversos equips. L’esport i l’activitat física milloren la salut cardiovascular, la resistència muscular i la força, incrementen el rendiment intel·lectual i l’autoestima, redueixen l’ansietat i l’estrès i alenteixen el procés d’envelliment. Llavors, perquè ens costa tant fer-ne? Aquest llibre ajuda a trobar l’esport adequat per a cadascú, ensenya a alimentar-se millor, a preparar-nos per a fer exercici i a prevenir les lesions. Tenir una vida activa no és difícil, només cal una mica d’esforç i compromís, i integrar l’exercici en el dia a dia.

 

Millorar l’alimentació

Carla Zaplana. Menja net : alimentació per al cos, la ment i les emocions.
Carla Zaplana, dietista-nutricionista, convida a fer un canvi en els hàbits alimentaris, fent una alimentació que sigui natural, nutritiva i sanadora. Un procés que s’ha d’anar fent de forma progressiva, suprimint a poc a poc les substàncies que carreguen l’organisme i li resten vitalitat, omplint els plats de frescor i creativitat, fins a arribar a una alimentació 100 % basada en aliments d’origen vegetal. L’objectiu és sentir-se bé, omplir-se d’energia i trobar la millor versió d’un mateix.

 

Reciclar més
Jan McHarry. Reducir, reutilitzar, reciclar.
Jan Mcharry és assessora de medi ambient, especialitzada en recursos, reciclatge i problemes de contaminació. El llibre és una guia sobre com reduir i reciclar, com convertir el vell en nou, i com cooperar en la lluita contra el gran problema de les deixalles que te tenim avui en dia.

 

 

Pepa Chacón, Elisabet G. de Chávarri. Recicla cocinando : dale una nueva vida a tus alimentos.
Pepa Chacón, periodista, i Elisabet. de Chávarri, veterinària, , són les autores d’aquest manual per a donar una nova vida a aquells aliments sobrants després d’haver-los cu9inat, i que en general acaben a les escombraries. Introduint un ingredient essencial, la imaginació, aporten trucs, tècniques i alternatives per cuinar plats renovats i atractius. Amb hàbits que en els darrers anys havíem oblidat, però que havíem heretat de les nostres mares, que ajuden a estalviar i a fer un consum més responsable, apostant per una alimentació sana i variada.

 

Aprendre a meditar
Sharon Salzberg. El Secreto de la felicidad auténtica : el poder de la meditación.
Sharon Salzberg és una important guia espiritual, en aquest llibre presenta un programa de meditació en 28 dies. Presenta els principis bàsics relacionats amb la postura, la respiració, i el programa diari de pràctica,  i també temes més complexes que tenen a veure amb pacificar la ment, evitar la distracció i assolir la compassió i la plena consciència. Ofereix a més dotze exercicis de meditació que inclouen pràctiques de mindfulness i de meditació caminant. Practicada durant milers d’anys, s’ha demostrat científicament que la meditació potencia la concentració, disminueix la tensió arterial, alleuja el dolor crònic i redueix l’estrès.

José Manuel Calvo Cobo. Mindfulness : el arte de controlar tu mente.
José Manuel Calvo és llicenciat en Psicologia, especialitzat en organitzacions i recursos humans, expert en gestió per competències i desenvolupament del talent.  A més d’analitzar el concepte de mindfulness i aportar investigacions que avalen els seus beneficis, l’autor ens proposa un programa d’entrenament per a reeducar el nostre cervell. Descriu les diferents maneres d’iniciar-se en la pràctica del mindfulness, els tipus de meditació i exercicis d’autoobservació, i mostra les activitats quotidianes a realitzar amb consciència plena. És un viatge a l’interior de la ment, que convida a la reflexió i que permet connectar-se amb un mateix.

 

 

Gaudir de la vida
Héctor Garcia, Francesc Miralles. Ichigo-ichie : l'art japonès de viure moments inoblidables.
Héctor Garcia enginyer, va néixer a Alacant però des de fa 15 anys viu al Japó. Francesc Miralles, autor de llibres de gran èxit, ha treballat d’editor, periodista i terapeuta artístic. Els autors d’aquest llibre ens descobreixen l’Ichigo-ichie, un concepte japonès d’origen ancestral, que ensenya que cada moment de la nostra vida, com ara la cerimònia del te, és un instant únic que no es podrà repetir mai més. Aporten idees i tècniques per a gaudir de cada instant, crear moments inoblidables en la vida professional i personal, millorar les nostres relacions i obrir les portes de la creativitat que tots portem dins.

 

 

Ser assertiu
Raquel Ballesteros. Cambrer, aquest cafè està fred : primers auxilis pes millorar l’assertivitat, la comunicació i les relacions personals.
Raquel Ballesteros, llicenciada en psicologia, creadora de Viñetas para vivir, un projecte per a adults de psicologia i desenvolupament personal en vinyetes, que fa accessible i planteja a través de l’humor i de les vivències quotidianes, una nova manera de comunicar-nos, relacionar-nos amb nosaltres mateixos i amb els altres.
El llibre ensenya com millorar la comunicació a través d’exemples pràctics acompanyats de dibuixos molt gràfics que fan que sigui molt entenedor.

 

 

Organitzar-se millor