Tot és art

Tot és art

16 de agost de 2018

Tarantino : una retrospectiva / Tom Shone
Nascut a Knoxville, Tennessee, el 1963, Quentin Tarantino, durant la seva infància, va passar molts dissabtes a la nit al cinema, acompanyant la seva mare, alimentant un amor per les pel·lícules que, en el transcurs de la seva vida, es va fer cada vegada més absorbent. El guió de la seva primera pel·lícula va trigar quatre anys a completar-lo; el de la seva segona pel·lícula, Reservoir Dogs (1992), va trigar una mica menys de quatre setmanes. Quan es va presentar, va ser aclamat immediatament com un dels nous directors més interessants de la indústria. Conegudes pel seu estil visual altament cinemàtic, la seva original narrativa i la seva enorme violència, les pel·lícules de Tarantino han provocat elogis i crítiques al llarg de la seva carrera. També ha guanyat una sèrie de premis, que inclouen Oscar, Globus d'Or i premis BAFTA, generalment pels seus guions. «Per a mi, l'èxit és que quan acabi la meva carrera s’em consideri un dels millors cineastes que hagin existit. I no només un cineasta, sinó un gran artista».
Tom Shone recorre la vida d'aquest enfant terrible de Hollywood des dels seus inicis fins a l'actualitat en una lectura amena que indaga en el llenguatge narratiu únic d’aquest director imprescindible.

Handlettering. El arte de la bella escritura / Frau Annika
L'escriptura manual torna a estar de moda. Per tot arreu, des del nostre cafè favorit fins a targetes de felicitació, veiem frases escrites i il·lustrades a mà que de seguida ens criden l'atenció. Però no cal ser un consumat cal·lígraf per crear aquestes obres d'art. Un cop coneguts els fonaments, els principiants també poden crear preciosos dibuixos de lletres.
La il·lustradora Frau Annika explica a través de 15 encantadors projectes com realitzar peces de handlettering i com, amb una mica de pràctica, és possible arribar a crear projectes propis. Alguns elements, com plantilles, alfabets i models, serviran d'ajuda a partir de les primeres lletres.

Grafeno : un material para un cambio de paradigma : demasiado sencillo para proyectarlo de una forma compleja / [Javier Peña y Salva Fàbregas]
Javier Peña, director general d'ELISAVA i Director Científic de l'Escola i de Materfad, i Salva Fàbregas, responsable de l'àrea d'Expressió del Grau en Disseny d'ELISAVA, són els autors del nou llibre sobre el grafè publicat pel centre que ofereix un recorregut del que representa el grafè, la seva aparença i la seva percepció en la nostra societat. Partint d'una base sòlida de coneixement científic i tècnic, alhora que humanista i artístic, el treball aborda l'univers de nous horitzons que el grafè - "més que un material" - està obrint en un futur que ja és present. Una anàlisi del canvi de paradigma impulsat pel grafè que està generant un llenguatge propi i que ens permet interpretar la realitat d'una manera diferent. Una mirada multidisciplinària en la qual conflueixen ciència, disseny i societat.