Notícia

Un cop d'ull a... 8M Dia internacional de les Dones - Març 2024

01 de març de 2024

Torna el 8 de març, dia escollit per les Nacions Unides per commemorar el Dia Internacional de les Dones. Un dia de lluita feminista, que representa una oportunitat per celebrar les conquestes socials aconseguides i alhora, reflexionar i reivindicar el drets de les dones en totes les esferes de la vida pública i privada. La celebració té el seu origen en les reivindicacions protagonitzades per les dones obreres, des del 1848, davant de les precàries condicions laborals a què estaven sotmeses a l’època industrial.

Actualment aquesta data contribueix a visibilitzar, explicar, reivindicar i denunciar, en definitiva, sensibilitzar la població entorn les desigualtats de gènere encara existents, reivindicar canvis més efectius i reconèixer les aportacions de les dones d’arreu del món en els diferents àmbits socials, culturals i econòmics. 

Des de la Biblioteca Torras i Bages també ens sumem a aquesta reivindicació amb una pila de propostes per llegir que tenen com a fil conductor el de la mirada femenina. Els trobaràs al catàleg de la Xarxa de Biblioteques Municipals.

#8M #DiaDeLesDones


Assaig

Feixas Torras, Txell. Aliades : les nenes de Xatila desafien les regles de joc
Fins i tot enmig de la foscor, en un dels llocs més durs del planeta, s’hi poden obrir escletxes d’esperança que transformen vides per sempre. Al camp de refugiats de Xatila, al Líban, la llum va entrar amb en Majdi. Aquest pintor de façanes palestí va formar un equip de bàsquet  femení per apartar les nenes d’un destí dramàtic que sovint comença amb un matrimoni infantil i acaba en una espiral de maltractaments, drogues i crims d’honor. La Txell Feixas Torras va ser testimoni dels primers passos de l’equip.

Hooks, Bell. El Feminisme és per a tothom
Una porta d'entrada al feminisme de bell hooks on exposa la naturalesa del feminisme i la seva promesa positiva d’eliminar el sexisme, l’explotació sexista i l’opressió.

Bates, Laura. Los Hombres que odian a las mujeres : incels, artistas de la seducción y otras subculturas misóginas online
Imagina un món en el que una àmplia xarxa de missògins són capaços d'operar pràcticament sense ser detectats. Aquests extremistes cometen actes terroristes deliberats contra les dones. Els adolescents vulnerables són entrenats i radicalitzats. Doncs no cal que imaginis aquest món, ja hi vius.

Olufemi, Lola. Feminisme interromput : rebentar el poder 
Aquest llibre revolucionari busca rescatar el feminisme de les urpes del consumisme mitjançant l’exploració de la violència estatal contra les dones, la justícia reproductiva, la transmisogínia, el treball sexual, la islamofòbia de gènere i molts altres temes, demostrant que la lluita per l’alliberament de gènere és una lluita per la justícia. Una que pot transformar el món per a tothom.

Moran, Caitlin. Más que una mujer
Continuació del clàssic 'Cómo ser mujer', Caitlin Moran ens explica què és ser una dona de quaranta anys i no morir en l'intent. A meitat de camí de ser una crònica personal, aquest llibre aborda temes com la tirania de les llistes de tasquesa pendents; el sexe conjugal en les parelles amb fills; els dubtes sobre si una feminista pot posar-se bótox; la flacsidesa del cos quan ens mirem al mirall; les diferències entre homes i dones en els processos i temps per a excitar-se sexualment; com lidiar amb les crisis de les filles adolescents, o amb els mals dels pares grans... 

Sabatés, Sandra. No me cuentes cuentos
Darrera de molts prínceps s'amaguen llops ferotges. Un llibre que denuncia fins a quin punt hem normalitzat la violència de gènere.

Crespi i Asensio, Elena. Sortir de mare : gestar, parir, criar des del feminisme i la diversitat
Una nova visió sobre la maternitat explicada des de la perspectiva del feminisme i de la diversitat.

Llevadot, Laura. Mi herida existía antes que yo : feminismo y crítica de la diferencia sexual
En el laberint de gèneres, sexes, desitjos i opressió, un aclaridor mapa del feminisme contemporani.

I també...

Nochlin, Linda. Mujeres, arte y poder y otros ensayos
Hesse, María. Malas mujeres
Braidotti, Rosi. Feminisme posthumà
Barderi, Montse [i 6 més]. Satisfiers : parlem de sexe
Davis, Angela Y. Dones, raça i classe
Ballbona, Anna. Elles competeixen : lluites i heroïnes de l'esport femení
Brown, Jenny. Maternitats en vaga : la lluita oculta de les dones pel treball reproductiu


Novel·les

Ruiz, Gemma. Les Nostres mares
Què somiava ser la teva mare? Fos el que fos, segurament va haver de quedar al tinter. A les protagonistes d'aquesta novel·la, nascudes durant la dictadura, no els deixen desplegar el seu talent. Però elles planten cara i no s'acoquinen davant de res ni ningú. I amb sororitat i alegria, defugen la gàbia domèstica, mantenen la pulsió artística, s'atreveixen al més impensable per l'amor d'un fill, lideren les lluites veïnals, descobreixen el feminisme i pugen en aquells xàrters a Londres per ser mestresses del seu destí.

Donati, Alba. La Llibreria del turó
El desembre de 2019, Alba Donati, una reconeguda poeta italiana, va decidir canviar de vida i obrir una petita llibreria a Lucignana, el poblet de la Toscana on va nèixer. Amb tan sols cent vuitanta habitants, l'empresa semblava condemnada al fracàs, però sorprenentment va despertar entusiasme. En aquesta memòria narrativa, Donati ens explica la seva vida quotidiana i la de la llibreria al llarg de mig any. El seu dia a dia és ple de calidesa, de vides i d'històries, fils de paraules que uneixen per sempre.

Taddeo, Lisa. L'Amant fantasma
Darrere unes pantalles anònimes, un exèrcit de noies eficients i atractives gestionen l'aplicació Amant Fantasma, una mena de consultori sentimental que no tan sols proporciona consells a les clientes. En una recaptació de fons polítics que se celebra en una mansió de Los Angeles, tres dones competeixen per l'atenció del seu esmunyedís convidat d'honor. A la sala d'espera d'un hospital, dues amigues inseparables xoquen de front amb la vida real, però la màgia dels seus dies de glòria es revifa en el moment més inesperat.

O'Farrell, Maggie. El Retrat de matrimoni
El retrat de matrimoni ens transporta a la Itàlia del segle XVI. La Lucrezia, tercera filla del poderós duc de Medici, és una noia discreta i independent que creix feliç a l’ombra dels seus germans, lliure per observar els tresors de palau, explorar els passadissos secrets i espiar feines i converses clandestines.

Bloom, Amy. Amor y pérdida : una memoria
El món de l'Amy i el seu marit Brian canvia per sempre quan una ressonància magnètica confirma un diagnòstico d'alzheimer. Brian decideix que vol morir; vol deixar la vida mentre segueixi en peu, no vol viure de genolls. Acompanyant-se mútuament en aquest viatge de comiat, Amy i Brian prenen la difícil decisió d'acudir a Dignitas, una organització suïssa que defensa el dret de les persones a morir amb dignitat.

Rodríguez, Eider. Materials de construcció
Un home reposa inert en un llit d'hospital després d'haver patit un ictus. Una dona l'observa, corpresa, des d'una distància que no sap com desfer, mentre es comença a qüestionar els fonaments emocionals sobre els quals s'ha construït la identitat. Així comença aquesta novel·la sobre una filla, però també sobre una mare, una tieta i una germana que es debaten entre la tendresa i el ressentiment cap a la figura d'un pare alcohòlic i imperfecte però alhora extremament humà.

Monsó, Imma. La Mestra i la Bèstia
Setembre de 1962. Una jove mestra de vocació dubtosa i escassa capacitat de comunicació oral arriba a la seva primera plaça en una escola del Pirineu ribagorçà. Ella volia un poble, una feina i una casa des d’on veure caure la neu. Darrere deixa una infantesa marcada per l’enigmàtica activitat del pare i per l'educació rebuda d’una mare dividida entre l’impuls irresistible d’apartar la filla de les consignes del Règim i la por d’aïllar-la excessivament de la normalitat imperant.

Ardone, Viola. La Decisió
Som a l’any 1960, l’Oliva Denaro té quinze anys, viu en un petit poble de Sicília i des de petita té claríssim (perquè l’hi han repetit milions de vegades) que les dones són com un càntir: qui el trenca, se’l queda. A ella li agrada estudiar, anar corrent amunt i avall com un «xicotot», buscar cargols amb el pare i tirar pedres a qualsevol que es rigui del seu millor amic, un noi coix que es diu Saro. Pateix pel dia que li vingui la regla, ja que se li haurà acabat fer totes aquestes coses que li encanten i haurà de començar a «defensar-se dels mascles per arribar intacta al casament». Però el dia que es veu obligada a acceptar un abús, l’Oliva es rebel·la contra el patriarcat salvatge en què viu fent valer el seu dret a triar però pagant-ne un preu altíssim.

I també...

Haushofer, Marlen. La Paret
Montesinos, María. Una Decisión inevitable
Sánchez-Andrade, Cristina. La Nostalgia de la mujer anfibio
Marchal, Éric. Las Horas rebeldes
Montesinos, María. Una Pasión escrita
Gilman, Charlotte Perkins. Terra d'Elles
Miró, David. La Germandat : complot contra les dones


Infantil

Barderi, Montse. Dones úniques: relats de dones d'aquí que no podràs oblidar
Favilli, Elena. Contes de bona nit per a nenes rebels : 100 dones immigrants que han canviat el món
Favilli, Elena. Contes de bona nit per a nenes rebels : 100 històries de dones extraordinàries
Sebastian, Marissa. ¡Las Chicas pueden con todo! : ¡rompe los estereotipos, desafía las expectativas y haz historia!
Erice, Aina S. Viriditas : les dones que ens van descobrir el meravellós món de les plantes
Palomino, Zinthia. Dones negres en la ciència
Halligan, Katherine. Ellas cuentan : 50 mujeres y niñas que cambiaron el mundo
Huertas, Rosa. Mujeres de la cultura
Serret, Cristina. Lluitadores : aventureres, reines, polítiques, pacifistes i moltes altres dones que han fet historia
African-meninas : lideratge femení en el continent africà

Piquet, Emmanuelle. Em defenso del sexisme