Coronavirus Covid-19

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès està aplicant un protocol preventiu d’actuació davant l'atual situació de crisi per risc de contagi de coronavirus (Covid-19) entre la població. Mantingueu-vos informats pels canals web i xarxes socials de fonts oficials, com són l'espai web específic de l'Ajuntament: https://www.vilafranca.cat/coronavirus i al canal Cat Salut.

Més informació

Notícia

Un cop d'ull al Banc del temps

23 de febrer de 2021

El març de 2015 es va posar en marxa el Banc del temps de Vilafranca del Penedès. És per aquest motiu, per commemorar el seu 6è aniversari, que aquest mes la Biblioteca Torras i Bages li dediquem el cop d’ull.

El Banc del temps de Vilafranca es gestiona des del Servei d’Ocupació de l’Ajuntament. És un sistema gratuït d’intercanvi de serveis, tasques puntuals, habilitats, coneixements i relacions entre persones, que pren com a unitat de valor i de canvi: el temps.

Webgrafia

Els Bancs de temps a la comarca: Alt Penedès

A nivell de Catalunya i territori espanyol, hi ha dues associacions a destacar com a propulsores de la iniciativa (amb seu física a Barcelona ciutat):

  • https://saludyfamilia.es/ca/bancs-del-temps-cohesio-social/bancs-del-temps (associació salut i família – pionera en gestionar els bancs al territori espanyol).
  • https://adbdt.org/ca/inici-2/ (associació pel desenvolupament dels Bancs del temps AdBDT – propulsora de programari de gestió lliure i accessible per a tots els bancs interessats).
  • https://www.medialab-prado.es/actividades/timelab-madrid (TimeLab Madrid. Laboratori d’experimentació de diferents idees, eines i iniciatives que des de la innovació i la creativitat permeten dinamitzar la dimensió política, econòemica i socials dels Bancs de temps i altres xarxes d’intercanvis no monetàries. Impulsat per Julio Gisbert i Francisco Ortega).
  • https://fesc.xes.cat/  (Fira d’economia solidària de Catalunya, a Barcelona, edició anual).
  • https://xmess.cat/ (web de la Xarxa de municipis per l’economia social i solidària. XMESS  amb l'objectiu de promoure, reforçar i consolidar aquest model socioeconòmic alternatiu i transformador al territori ).

A nivell internacional i a la zona de llatina, s’ha creat una xarxa de relació entre bancs de temps del món:

Monedes socials:

 

Vídeo

Documental Time As Money https://www.youtube.com/watch?v=ud5HVh500J0

 

Bibliografia:

Carolina Recio Cáceres. Los Bancos de tiempo : experiencias de intercambio no monetario.

https://imagessl6.casadellibro.com/a/l/t7/36/9788478276936.jpgOfereix una visió dels bancs del temps entesos com un recurs comunitari per a resoldre els problemes de temps de la vida quotidiana de les persones. La primera part del llibre tracta sobre el temps, en especial el temps del treball. La segona part tracta dels bancs del temps, iniciativa nascuda  vinculada a la idea de conciliar vida la vida laboral i la familiar. Parla de quina és la finalitat dels bancs del temps i presenta una visió general dels banc del temps a l’Estat Espanyol. La tercera part tracta d’un altre tipus d’intercanvi, el de coneixements, i presenta el cas concret de Nou Barris a Barcelona

 

 

 

Julio Gisbert Quero. Vivir sin empleo : trueque, bancos de tiempo, monedes sociales y otras alternatives.

Resultado de imagen de Vivir sin empleo : trueque, bancos de tiempo, monedes sociales y otras alternatives.El llibre planteja alternatives al treball remunerat en una situació de crisi que està deixant moltes persones sense feina. Vivir sin empleo analitza de forma detallada les més importants, on i quan s’han portat a la pràctica i amb quins resultats: les xarxes d’intercanvi, els bancs del temps, les monedes socials, l’altra banca i els sistemes d’ajuda mútua. És un llibre molt pràctic que explica com funciona una economia més equitativa, com es poden organitzar les persones a l’atur o les que volen treballar fora del sistema actual i el paper que poden tenir els actors socials, des de les institucions públiques fins a les ONGsper fer front al greu problema de l’atur.

 

 

 

A.Sierra. Altres formes de diner : dels vals al banc del temps

Resultado de imagen de Altres formes de diner : dels vals al banc del tempsLlibre editat pel MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya). Explica que Catalunya ha estat un territori ric en experiències paramonetals que, amb precedents d’època medieval i moderna, a partir de cooperatives, indústries, comerços i centres recreatius, entre d’altres, amb una finalitat que sol associar-se a facilitar els mitjans de pagament, i en els períodes d’escassedat de moneda, suplir o complementar la moneda menuda. Aquest darrer supòsit es va donar durant la Guerra Civil a tot el Principat o bé, ja a finals dels anys 1970, a Barcelona. A l’actualitat segueixen incrementant-se les experiències més recents i properes del que s’ha convingut anomenar monedes socials o complementàries i que ja fa uns anys que es desenvolupen en l'àmbit local amb un alt grau d’arrelament.

 

Pere Subirana Samitier.  Ecologia per a viure millor: respostes sostenibles als reptes personals i socials.

Ecologia-per-a-viure-millor-respostes-sostenibles-als-reptes-personals-i-socials-i1n292121Ofereix solucions als reptes  que tenim com a persones i com a comunitats per a construir societats més sostenibles. Inclou un annex sobre les xarxes d’ajuda mútua i intercanvi social (sistema LETS), la seva filosofia, els beneficis, el funcionament. Pere Subirana va ser el promotor de La Troca, una iniciativa prèvia a l’aparició dels bancs de temps al Penedès, que fou pionera a la vila als anys 90.

 

 

 

 

 

Recull de llibres que plantegen reflexions sobre el sistema econòmic actual basat en l’individualisme i que fan propostes d’alternatives basades en la col·laboració, pensant en el bé comú, i en major respecte al medi ambient.

Otra vida es possible : prácticas económicas alternatives durante la crisis.

Resultado de imagen de Otra vida es possible : prácticas económicas alternativas durante la crisis

Otra economia es possible : cultura y economia en tiempos de crisis.

Resultado de imagen de Otra economia es posible : cultura y economia en tiempos de crisis

Anita Roddick. Tómatelo como algo personal : como te afecta la globalización y vías eficaces para afrontarla.

Resultado de imagen de Tómatelo como algo personal : como te afecta la globalización y vías eficaces para afrontarla

Jean Tirole. La economia del bien comun.

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/41oikykSl+L._SX327_BO1,204,203,200_.jpg

Rutger Bregman. Utopia per a realistes : perquè fer un món millor és un somni realitzable.

Resultado de imagen de utopia per a realistes

Javier Divar Garteiz-Aurrecoa. Las cooperatives : una alternativa econòmica.

Resultado de imagen de las cooperativas una alternativa economica

Santos Hernandez. Parlem de cooperatives.

Resultado de imagen de parlem de cooperatives

R. Ferreiro, M. Calderón. El ABC del aprendizaje cooperativo : Trabajo en equipo para ensenyar y aprender.

Portada de EL ABC DEL APRENDIZAJE COOPERATIVO. TRABAJO EN EQUIPO PARA ENSEÑAR Y APRENDER

J. Arumé, I. Camps, X. López, G. Torres. Educa’ls per cooperar.

Resultado de imagen de educa'ls per cooperar

 

Contes de col·laboració en els que els personatges col·laboren i treballen en equip.

Michael Grejniec. De què fa gust la lluna?

https://imagessl0.casadellibro.com/a/l/t7/10/9788484645610.jpg

Els bons amics.

https://i.pinimg.com/564x/24/30/1c/24301c75b7610c2f837032378a8526b9.jpg

Francesc Samper. Col·laboració.

https://www.fundacioelsola.org/wp-content/uploads/2020/05/Col%C2%B7laboraci%C3%B3.jpg

J. i W. Grimm. Els músics de Bremen.

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/21qJRkaFLZL._BO1,204,203,200_.jpg

Mac Barnett. En Jan i en Jep fan un forat.

Resultado de imagen de Mac Barnett. En Jan i en Jep fan un forat.

Leo Lionni. Frederick.

https://imagessl1.casadellibro.com/a/l/t5/11/9788493375911.jpg

Michaela Murgia. Som tempesta : històries col·lectives que han canviat el món.

Som tempesta: Històries col.lectives que han canviat el món (Catalan Edition) de [Michela Murgia, Xavier Solsona Brillas]Habitualment les històries parlen d’herois solitaris, però la realitat és plena de persones que s’han ajuntat per a junts aconseguir grans objectius. Aquest llibre és un recull de casos reals. Per exemple explica com va poder néixer la viquipèdia, l’enciclopèdia que es s’autodefineix com a “enciclopèdia lliure que tothom pot editar.

 

 

 

 

 

Temàtiques del banc del temps

Al banc del temps de Vilafranca tenen grups d’activitats temàtics amb activitats, alguns d’ells funcionen durant tot l’any. Per exemple el grup de caminades, el d’artistes, el grup de conversa en francès i el grup de conversa en anglès. A la biblioteca hi trobareu documents relacionats amb aquestes temàtiques.

Arcadi Oliveres

“Si no volem aquest món, cal buscar-ne un altre. A partir d’aquí comença la recerca d’altres formes de convivència, de respecte a la naturalesa, d’aprofitament energètic, d’actuacions bancàries.”

Economista i activista català referent dels moviments socials. Ha participat en nombroses lluites a favor de la pau, la justícia social i els drets dels pobles, i ha estat un promotor perseverant de les finances ètiques.

 

Arcadi Oliveres; Itziar González. La força per canviar les coses : converses sobre nous paisatges i velles lluites.

 

Accessibilitat