Notícia

Un cop d'ull al... Desig

29 de març de 2022

Vilapensa 2022 - Desig i passió

Del 4 al 10 d’abril. Cinquena edició del festival organitzar per Vinseum, dedicat al pensament i a la filosofia. Durant set dies Vilafranca es tornarà a omplir de reflexió amb conferències, taules rodones i activitats on el coneixement humanista i transversal en serà el protagonista. El fil conductor d’aquesta edició és el desig i la passió.

També hi haurà el programa Més VilaPensa que s’expandeix més enllà de la setmana principal, abans i després en diferents llocs de la vila i la comarca.

La Biblioteca Torras i Bages col·labora organitzant una trobada dels Clubs de lectura de les Biblioteques del Penedès i del Garraf  amb l’escriptora Najat El Hachmi  el divendres 31 de març.   

A continuació us presentem un recull bibliogràfic de documents relacionats amb el tema escollit enguany.
Esperem que us agradin!

Dan Ariely. Les trampes del desig : els impulsos irracionals que influeixen en les nostres decisions quotidianes.
L’autor, Dan Ariely, professor de psicologia del consum, analitza què hi ha darrera les decisions que prenem les persones diàriament, tan a nivell personal com a nivell laboral. Analitza amb certesa, claredat i humor els límits entre la racionalitat i la irracionalitat.

Isabel Allende. Afrodita : cuentos, recetas y otros afrodisíacos.
El llibre de Isabel Allende és una oda personal als plaers del menjar i del sexe, celebra la vida sensual amb alegria i imaginació i convida a gaudir dels sentits. És una barreja de records personals amb el folklore del món, llegendes històriques i moments memorables de la literatura eròtica i d’altres tipus. Tracta dels poders afrodisíacs dels aliments i les begudes, ofereix suggeriments tan antics com moderns per a gaudir millor de la sexualitat amb exemples de personatges històrics (per exemple l’emperador Neró, Catalina la Gran o Madame du Barry de França).

Gabriele i Rolf Froböse. Deseo y amor : ¿Sólo química?
Tracta de la ciència darrere l’amor, el desig i la passió. Els autors utilitzen un enfoc amè i entretingut per explicar el coneixement científic de perquè les persones es senten atretes entre sí, des de l’inici de la trobada fins com les emocions canvien. Tracta de les investigacions en els camps de la química, la bioquímica, la neurologia, la psiquiatria, la psicologia, la física i la medicina, a partir de la història d’una parella fictícia.

José Antonio Marina. Las arquitecturas del deseo : una investigación sobre los placeres del espíritu.
L’autor es proposa estudiar la ideologia del desig, clau per entendre la cultura actual, que és una cultura de l’avidesa i de la insatisfacció. Comença explicant el sistema ocult de la societat consumista.
Analitza les tres fonts que donen energia a les accions: les pulsions, els desitjos i els projectes.
Considera l’existència de tres desigs fonamentals: el desig de benestar personal, el desig de relacionar-se socialment, formar part d’un grup i ser acceptat, i el desig d’ampliar les possibilitats d’acció.
Afirma que conèixer la dinàmica del desig obre pas a l’educació.

Novel·les

Marta Romagosa. Tots els noms del desig.
17 històries protagonitzades pes dones, totes elles senten, viuen, somnien, pateixen, es diverteixen, pensen, actuen, i tenen desitjos. Totes elles el que de veritat volen és viure.

Richard Flanagan. Desig.
Història sobre l’ambició, els desitjos i els anhels que ens fan humans. Evidencia la manera com  el desig, amb el nostre control o negació, configura les nostres vides. L’obra uneix dues icones desastroses de la civilització occidental: l’exploració àrtica i la colonització  de Tasmània.

Maria de la Pau Janer. Pasiones romanas.
En lloc de pujar a l’avió per tornar a casa, un home decideix  al darrer moment desafiar al destí i emprendre una travessia molt diferent. Podrà recuperar a Roma la dona que va deixar marxar anys enrere? El protagonista no sap quant queda en Dana de la passió que van viure i que va truncar-se injustament. La història tracta sobre la fascinació i l’infortuni de l’amor, i dels cops ocults del destí.

Antonio Gala. La pasión turca.
Novel·la sobre l’amor portat a les seves últimes conseqüències. La protagonista, una jove de Huesca, en un viatge per Turquia, descobreix la passió amorosa per un jove del que gairebé no en sap res. La relació entreels dos amants es va fent més sòrdida, fins que un amic de la noia que treballa a la Interpol li revela la naturalesa de les activitats lucratives del noi.

Raphaëlle Giordano. Cupido té les ales de cartró.
La meredith estima amb bogeria l’Antoine i ell la correspon. Però ella és plena de dubtes, té por de que la relació fracassi com les anteriors. Es  pregunta com cal estimar, si existeix una manera correcta. O potser el truc és estimar-se un mateix. Tants dubtes que li proposa a l’Antoine de trencar durant un temps la relació. Durant sis mesos voldrà esbrinar quin secret s’amaga darrera el remolí anomenat amor.

Prudenci Bertrana. El desig de pecar. (audiollibre)
Un drama situat entre dues zones d’enjogassada ironia que fan somriure i riure el lector. El protagonista de la narració peca poc, tard i amb conseqüències fatals per a una altre personatge.

Teatre

William Shakespeare. Antoni i Cleòpatra.
William Shakespeare. Romeo i Julieta.

eBiblio

Laura Borràs Castanyer. Dos amants com nosaltres : grans històries d’amor i passió de la literatura catalana.
Un llibre excepcional en que Laura Borràs recull i comenta les grans passions de la literatura catalana. La llegenda del cor menjat, Tirant i Carmesina, els amors perduts de "Mirall trencat", la memòria dels cossos de Gabriel Ferrater, la bogeria de l'amor de Pere Rovira... Pàgines d'erotisme, passió, sexe i mort. Paraules sobre el desig, les ganes de posseir, el foc de la carn i el plaer de les relacions sexuals. Històries d'amants impulsius, apassionats i agosarats.

David Cirici. L’olor del desig.
L’estremidora passió entre una professora i un alumne cec, fill del jardiner de Picasso al castell on viu. L’André s’enamora de la Céline, la seva professora d’història. Vint anys més gran, és l’única persona capaç de comprendre la sensibilitat de l’André, que és cec. En paral·lel, l’André faamistat amb Pablo Picasso. Intrigat per la manera com un cec es pot acostar a la realitat i l’art, Picasso, a poc a poc també esdevé el seu confident.

Joan Ferrater. Del desig.
Breu dietari inèdit de Joan Ferrater, germà de Gabriel Ferrater al voltant del desig i l’amor. Es tracta dels seus diaris íntims, que va deixar preparats amb el títol Del desig. Escrits entre els anys 60 i 70, aquests diaris tracten del desig eròtic homosexual i de la relació que Ferrater va mantenir mentre vivia al Canadà amb el jove Daniel. Són uns diaris d’un altíssim nivell literari i intel·lectual, d’una introspecció depurada. L’obra pòstuma que va aixecar molta polseguera

Marta Roqueta-Fernandez. De la poma a la pantalla : amor, sexe i desig a l’època digital.
Un llibre que explora què vol dir estimar, enamorar- se, desitjar i viure el sexe en una època en què els ordinadors, els mòbils i les tauletes influeixen com ens veiem a nosaltres mateixos i com interpretem la resta del món.  Es tracta d'un manual perquè pugueu aprendre a estimar i a desitjar com us vingui de gust, entenent tant els riscos com les oportunitats que ens ofereixen les tecnologies digitals.

Prudenci Bertrana. El desig de pecar.