Notícia

Un cop d'ull a...les Fake News

01 de febrer de 2023

Aquest mes de febrer el dediquem a les Fake News. Aquests són alguns dels llibres que pots trobar a la biblioteca amb aquesta temàtica.
Esperem que siguin del vostre interès.

Levi, Simona. #FakeYou : fake news i desinformació. 301.15 Fak
“El que es necessita per lluitar contra les fake news és més i millor democràcia, menys tecnofòbia i criminalització de les llibertats; més rendició de comptes i verificació, i menys impunitat, paternalisme desinformat i monopoli dels mitjans i dels recursos informatius”
Aquest llibre es planteja com una eina de defensa contra les retallades de les llibertats fonamentals i una arma contra les noves formes de manipulació, mentida i falsificació. Partint de la idea que les fake news no són un fenòmen nou: els governs, els partits polítics, els mitjans de comunicació i les grans corporacions sempre n’han fet ús, consideren que cal tallar el problema d’arrel, en lloc d’imposar normes i polítiques que criminalitzin les noves tecnologies.

Alandete, David. Fake news : la nueva arma de destrucción masiva : cómo se utilizan las noticias falsas y los hechos alternativos para desestabilizarla. 301.15 Ala
Un recorregut pels grans enganys del nostre temps i els seus responsables. El patró habitual que busca desinformar amb noticies falses, que no tenen perquè ser una mentida absoluta. Acostumen a tenir alguna vinculació real amb el que està passant, però són una deformació grotesca i favorable al sensacionalisme i al populisme.

Amorós Garcia, Marc. Fake news : la verdad de las noticias. 301.15 Amo
Tracta sobre la proliferació de notícies falses a les xarxes socials. Analitza el negoci que generen les fake news, el seu ús per part del poder polític per generar opinió, la facilitat de creure que hi ha a la societat són alguns dels temes que tracta. Posa en evidència la desinformació que pateix la societat en un món que se suposa cada cop més informat.

Han, Byung-Chul. Infocràcia : la digitalització i la crisi de la democràcia. 301.15 Han
La digitalització avança inexorablement. Atorditrs pel frènesi de la comunicació i de la informació, ens sentim impotents davant del tsunami de dades que desplega forces destructives i deformadodes. La digitalització també afecta l’esfera política i provoca greus trastorns en el procés democràtic: les campanyes electorals són guerres d’informació que es lliuren amb tots els mitjans tècnics i psicològics imaginables.

El Mundo no es como crees : cómo nuestro mundo y nuestra vida están plagados de falsas creencias. 327 Ord
Aquest llibre pretén desmuntar els mites, estereotips i confusions més arrelats. En èpoques de desinformació i fake news, s’ha tornat més necessari que mai entendre el món que ens envolta. Per curiositat i per l’impacte que té a les nostres vides.

Julibert, Joan. El Poder de la mentida : manipular la veritat per construir relats. 070 Jul
Assaig provocatiu que busca la polèmica i el debat. Reclama el dret de la mentida davant el valor absolut de la veritat, i demostra que el debat sobre les notícies falses és en realitat una guerra de relats interessats entre els poders establerts i els poders emergents.

Amorós Garcia, Marc. ¿Por qué las fake news nos joden la vida? 301.15 Amo
Tracta de les conseqüències de les notícies falses: desinformen, promouen pràctiques perilloses, afecten a organitzacions i al treball, incrementen els trastorns emocionals i inclús posen en perill la teva salut. El llibre explica com lluitar contra les fake news, ser capaç de diferenciar les notícies falses de les reals.

García del Muro Solans, Juan. Veritat, postveritat i fake news. 16 Gar
Tracta sobre veritats, de com pot ser tergiversada, ocultada i amagada per determinats interessos. I no només en els mitjans de comunicació social sinó en la nostra vida quotidiana. També en les relacions socials circulen falses veritats , missatges enganyosos que creen desconfianá i enrareixen l’ambient.

Llibres infantils

Meira, Isabel. Faig likes, per tant existeixo : xarxes socials, periodisme i un virus estrany anomenat fake news. I301.15 Mei
Internet ha canviat —i continua canviant— moltes coses en el món, el periodisme inclòs. A través d’Internet han aparegut gegants invisibles com Google o Facebook. No són empreses de periodisme, però han transformat la nostra manera d’accedir a la informació. En les xarxes socials les notícies semblen supersòniques i les visualitzacions, els «m’agrada» i els «compartir» es compten per milions. Amb els rumors, les xafarderies i les mentides passa el mateix. Ens hem acostumat a rebre la informació i la desinformació que l’acompanya mitjançant algoritmes secrets, a tenir costums en mons virtuals i a comunicar-nos amb abreviatures i emojis. Vivim en una gegantina bombolla de likes i «compartir». Estem segurs de conèixer les regles del joc? Quin impacte té tot plegat en la nostra relació amb el món i en les decisions que prenem? Aquest llibre pensa que fer-se preguntes és molt important, i que no totes les respostes són a Google.

Levi, Simona. Fake news : que no ens enganyin! : guia pràctica sobre les notícies falses i la desinformació. I301.15 Lev
Avui en dia tenim accés a molta informació, però tanta informació ens pot crear confusió, sobretot si sabem que allà on hi ha informació hi poden haver fake news. Aquesta és una guia pràctica que explica de forma directa i completa què són les fake news, les informacions falses.

Nereida Carrillo, Alberto Montt. Fake over. I301.15 Car
L’era de les Fake news ha arribt per quedar-se. Què són, que les crea, amb quin propòsit?
A les xarxes socials trobem diàriament imatges i vídeos manipulats, teories de conspiració, notícies falses. I nosaltres podem ser-ne còmplices sense ser-ne conscients, contribuint al caos de la desinformació, perquè ens manquen les eines necessàries per verificar què és cert i què és mentida. Però i si evitar que ens prenguin el pèl és més fàcil del que ens pensem? Aquest és un manual entretingut i rigorós  per aprendre a verificr la informació i convertit-nos en caçadors de mentides.

 

 

Accessibilitat