Notícia

Un cop d’ull a la no violència i la pau - Gener de 2022

29 de desembre de 2021

“No hi ha camí cap a la pau, la pau és el camí”

Mahatma Gandhi

El dia 30 de gener és el dia internacional per la no violència i la pau perquè es commemora la mort de Mahatma Gandhi, assassinat a trets el 30 de gener de 1948.

La no violència és una ideologia i una pràctica ètica-política que rebutja l’ús de la violència.

Llibres per adults

Edmon Privat. Vida de Gandhi.
Gandhi (1869-1948) va ser un dels pares de la independència de l’Índia, que abans de 1947 es trobava sota el domini de l’imperi britànic. Els seus mètodes, basats en la tradició hindú, preconitzaven com a mètode de lluita la no violència i la resistència pacífica. Va ser fidel als seus principis fins al final de la seva vida. Va morir assassinat per un fanàtic.
Aquesta biografia de Gandhi, escrita pel filòleg suís Edmond Privat que va conviure amb Gandhi en un viatge en vaixell d’Europa a l’Índia. És per aquest coneixement de primera mà que el llibre reflexa simpatia. S’hi remarquen els aspectes més destacats de la seva vida, com l’ambient familiar, l’estada a Sud-àfrica, les vagues de fam, les llargues estades a la presó, la defensa dels pàries i els treballadors, les marxes pacífiques, els èxits polítics i també els entrebancs i frustracions.  

José Frèches. Gandhi.
La vida de Gandhi va estar guiada per una set de veritat i justícia. En la seva infància a la Índia, en els anys que va estudiar a Londres, els anys que visqué a Sudàfrica, i quan tornà a la Índia. Va lluitar contra totes les discriminacions, per la justícia i la llibertat Però sempre amb mètodes pacífics, rebutjant la violència. Va patir presó i intents d’atemptats, però també va tenir el recolzament de milers de seguidors.

La força de la gent : resistència no armada i solidaritat global.
Arreu del món, els moviments noviolents són al capdavant de la solidaritat humana i de la resistència a la injustícia i l’opressió, tot i no ser prou coneguts. El llibre situa les lluites noviolentes en un context internacional, destacant l’apoderament, la diversitat i la creativitat de moviments d’arreu del món, i mostra com aquests aporten solidaritat, esperança per a tothom i ajuden a transformar els conflictes.

Mark Kurlansky. Noviolència : història d’una idea perillosa.
El llibre de Marl Kurlansky ens mostra que sempre hi ha hagut persones que han practicat la noviolència. Han estat poques i han estat perseguides perquè els estats les han considerat perilloses. La no violència és una de les poques idees revolucionàries de debò, una idea que aspira a canviar la societat, una amenaça per a l’ordre establert. Kurlansky fa un repàs de la noviolència en la història humana.

Entender la noviolencia : contornos y contextos.
L’ús de l’acció noviolenta és actual, des del moviment ocupa a la primavera àrab, els activistes de tot el món utilitzen de forma creixent les tàctiques no armades per desafiar als sistemes opresors, corruptes i injustos.Què volem dir exactament amb noviolència? Quins són els seus orígens filosòfics i històrics? Quins són els límits i les oportunitats per als activistes que es comprometen avui amb l’acció noviolenta?
El llibre ofereix una introducció global a la noviolència teòrica i pràctica. Explora els diferents enfocaments, finalitats i trajectòries de les campanyes no violentes, des de Gandhi fins als nostres dies, combinant l’anàlisi dels debats teòrics amb casos tan històrics com contemporanis.

Sharon Erikson Nepstad. Revolucions noviolentes : resistència civil a finals del segle XX.
L’autora forma part d’una nova generació d’investigadors que intenten comprendre les diverses implicacions de les mobilitzacions no violentes i la seva importància per tal de fer possibles canvis polítics a les nostres societats contemporànies.
En el llibre examina sis tipus de mobilitzacions polítiques no violentes del darrer terç del segle XX, orientades a transformar democràticament règims autoritaris., i analitza les estratègies dels moviments noviolents i les reaccions dels règims dictatorials.

Gene Sharp. La defensa civil noviolenta.
Balanç dels conflictes més significatius afrontats amb mitjans noviolents fins el 1990. També exposa les claus que permetrien fonamentar una resposta civil noviolenta a dos tipus de conflictes: els cops d’estat i les invasions.  Demostra que és possible una resposta noviolenta per fer front a aquestes dues amenaces i que aquesta resposta és a les mans de qualsevol poble, sobretot si es prepara.

Buscadors de la veritat : veus per la pau i la noviolència.
Antologia dels personatges i moviments socials més influents a favor de la pau i la noviolència, com Gandhi, Luther King, Mandela, Tutu. Els autors són de tots els continents i parlen d’una gran varietat d’experiències històriques. La lluita per la llibertat a l’Índia, la defensa dels drets civils als EEUU, les campanyes contra l’Aparheid a Sudàfrica, els drets humans a l’Amèrica Llatina i el moviment per l’alliberament de Palestina. Els textos tracten la teoria i la pràctica de la noviolència, els mètodes i l’estratègia de l’acció social, i les arrels religioses en el judaisme, el cristianisme i l’islam.

Helen War. Els conflictes i la pau.
Al món hi ha tanta violència que hem de comprendre les seves causes i trobar la manera d’enfrontar-nos a ells. En aquest llibre es proposen solucions al conflicte. El paper de les Nacions Unides i de la diplomàcia internacional, el preu de la pau o el cost humà, mediambiental i econòmic de la guerra són alguns dels temes analitzats. Una aposta per la cultura de la pau, per un compromís de no violència que acabi amb la violència estructural, transformi els conflictes i creï una cultura de la pau a llarg termini.

Convivimos : la no violència y el Trabajo en equipo : guia pràctica para pedres y professores.
Manual molt pràctic per a pares i mares, i professors. Surgeix com a resultat de la posada en pràctica del projecte “Convivim” que un equip de professionals va realitzar durant varis cursos a escoles de primària. Durant l’experiència, i através de recursos educatius, van promoure la reflexió en els alumnes sobre aspectes com la importància del diàleg per solucionar conflictes i la consideració de l’altre per aconseguir objectius comuns. El llibre aborda la noviolència i el treball en equip. Proposa estratègies, activitats i metodologies basades en la transmissió de valors, per formar individus capaços de relacionar-se positivament amb els altres aconseguint un bon nivell de convivència.

José Antonio Reyna. Gandhi y la no violència.
Reyna aborda la vida de Gandhi i els esdeveniments polítics que la van determinar, a la vegada que profunditza en el significat i el contingut de la seva filosofia. Es centra en els conceptes que van guiar la vida del famós líder. Recorre un doble camí, l’històric-biogràfic i el filosòfic-analític.

Pel·lícula

Gandhi.
Gandhi és una pel·lícula britànica-índia, dirigida per Richard Attenborough i estrenada el 1982. Tracta sobre la vida de Gandhi. Va guanyar vuit Oscars.

Llibres infantils

Liang Lin, Robert Ingpen. Gandhi.
Llibre que ens acosta al més gran home de pau. La seva lluita pacífica la va fer en moments molt difícils de la història de la humanitat i contra els imperis més poderosos, va aconseguir que la índia recuperés la seva dignitat. Ell considerava totes les persones germanes, independentment de la raça o creença El poeta hindú Tagore el va definir com la Gran Ànima Pura o Mahatma.

Lara Toro, Mariona Cabassa. Gandhi.
Biografia de Gandhi, relata la seva vida, la seva obra i l’ambient del món on visqué. La rica il·lustració, inspirada en l’època, ens permet submergir-nos en el seu temps i entorn.

Brane Mozetic. El país de les bombes, el país dels prats.
Conte antibel·lic. Al país de les bombes, els nens i nenes van descobrir un país de pau.

Joles Sennell. Història d’una bala.
Història de dos països en guerra i d’una bala que va ser disparada des d’un canó que no volia caure i fer mal a ningú.

Pere Martí, Núria Tomàs. Tinc un tanc de joguina.
Poema sobre la guerra i la pau de Pere Martí il·lustrat per Núria Tomàs amb propostes d’activitats per fer amb els infants i reflexionar.

Beatriz Moncó. Els homes no peguen.
Conte que vol cridar l’atenció sobre la violència familiar i de gènere. És un avís contra la desigualtat entre homes i dones, contra el maltractament domèstic, contra les estructures de poder que permeten que les relacions familiars es converteixin en un terror quotidià, contra la violència de gènere.

Isabelle Bournier, Marc Pottier. La gran enciclopèdia de la paz.
Una obra per descobrir com la humanitat podria viure sense guerra, racisme, exclusió i violència. Al llarg de la història, malgrat les guerres, sempre hi ha hagut persones que han somiat la pau i que han proposat mitjans per arribar-hi.. Persones exemplars que han consagrat la vida a defensar la llibertat, la fraternitat i la pau.

 

Accessibilitat