Un cop d'ull a... La Pau

Un cop d'ull a... La Pau

04 de gener de 2018

Segons la Viquipèdia, “Pau és l'estat en què una societat gaudeix de justícia, llibertat i igualtat social, i no està sotmesa ni a la violència ni a la guerra”.

Rigoberta Mencghú, Premi Nobel de la Pau (1992), va una mica més enllà i diu: “no és només l’absència de guerra; mentre hi hagi pobresa, racisme, discriminació i exclusió, difícilment podrem aconseguir la pau.”

El 1945, acabada la segona guerra mundial que va devastar Europa, els estats, a través de la Carta de San Francisco, creen l’Organització Mundial de les Nacions Unides (ONU), amb la finalitat de mantenir la pau, promoure la cooperació econòmica, cultural, social i humanitària, així com també, la de garantir i vetllar per la seguretat dels estats basant-se en els principis d’igualtat i autodeterminació i el respecte pels drets humans.

A la Biblioteca trobareu molts documents al voltant de la pau en diferents formats com:

Projecte joves per la pau: trobada de joves a Buchenwald. Santa Coloma de Gramenet : Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, 2008.
Es tracta d’un documental de 20 minuts en DVD, sobre una trobada protagonitzada i narrada per nois i noies de l'IES Numància, que van assistir a la Primera Trobada de Joves a Buchenwald, un lloc situat a prop de la ciutat alemanya de Weimar, on hi va haver un camp de concentració nazi.

No més guerres. [Barcelona] : Plataforma Per la Pau, 2003.
Un disc que es va produïr des de la plataforma Aturem la guerra. Hi podeu escoltar temes sobre la guerra i la pau com El derecho a vivir en paz del Víctor Jara,  Bombas por la paz, de Kiko Veneno o Pareu el món, de Gossos.

Un Món millor : els desitjos dels nens i nenes de Vilafranca. [Vilafranca del Penedès]: Ajuntament de Vilafranca, 2006.
En aquest llibre els autors dels textos són els nens i nenes de Vilafranca. Hi trobareu dibuixos i reflexions dels infants de les escoles del municipi al voltant de valors com la pau.

Pim, pam, pau! : eduquem per la pau : idees i activitats per a educadores  i educadors crítics / Mireia Zabala i Guitart. Barcelona : Graó, 2012.
Recull d'eines que aprofiten l'experiència de l'educació en el lleure d'infants i joves. La pau no és tan sols una fita sinó un procés global i a llarg termini, que es construeix socialment, que requereix justícia social i equitat, utilitza mètodes no-violents en la resolució de conflictes, promou el desenvolupament humà en harmonia amb el medi ambient, i que integra de forma no fragmentada la pau personal, social i amb la natura.

Burbujas de paz.  Pequeño libro de Mindfulness para niños (y no tan niños) / Sylvia Comas http://catalunya.ebiblio.es/opac/imagenes/pixel.gif. Nuve de tinta, 2006.
Aquest llibre electrònic que podeu descarregar des de la plataforma eBiblio, s’endinsa en trobar la pau des de l’interior de cadascú. Vivim en un món on la distracció és contínua. Creiem que l'estrès i l’ansietat són coses dels adults, però també està afectant els nens. Bombolla de pau és un manual amb el qual, a través de pràctiques, jocs i activitats, tots els membres de la família es poden retrobar en la pràctica de l'atenció i al mateix temps gaudir dels beneficis cada dia.

A més, a la Biblioteca Virtual no us perdeu la Guia de lectura Llibres per a la pau i la convivència amb un seguit de novel·les que tenen en comú un punt de vista multicultural, positiu i esperançador. Amb motiu de la funció social de la biblioteca i de la literatura, defensem les eines pensades per assolir la pau.