Notícia

Un cop d’ull a l’aigua – Març 2022

23 de febrer de 2022

El dia mundial de l’aigua es celebra cada 22 de març per recordar la seva importància i per conscienciar de la crisi mundial de l’aigua i la necessitat de buscar mesures per fer-hi front per tal d’aconseguir l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible nº 6: Aigua i sanejament per a tots abans de 2030.

Adults

¿De quién es el agua?
Un dels reptes més importants als que s’enfronta la humanitat al segle XXI és la gestió de l’aigua, tan a escala global com local. Mentre a les societats més desenvolupades l’abastiment d’aigua s’entén com un servei més, a moltes regions del planeta constitueix un els problemes més greus de la població. El llibre planteja la qüestió de si l’aigua és un article de comerç o bé un dret humà i explica els problemes de l’aigua a nivell mundial.

Maggie Black. El segrest de l’aigua : la mala gestió dels recursos hídrics.
Aquest llibre repassa la crisi mundial per l’aigua en les seves múltiples dimensions, com la tendència a gestionar l’aigua mitjançant empreses privades que no s’ocupen només de les canalitzacions, sinó que dominen els rius i els aqüífers. L’aigua sempre s’ha considerat un bé comú del qual ningú pot apropiar-se. I si aquest principi bàsic cau, podrà la gent conservar el seu dret a l’aigua i a la vida?

Víctor Peñas. ¿Llueve a gusto de todos?
Els temes relacionats amb l’aigua sempre han suscitat un gran interès, sobretot quan hi ha sequies o inundacions, ocupant titulars als mitjans de comunicació Estem davant un cicle de sequia? Són els símptomes del canvi climàtic? Com gestionem l’aigua? Víctor Peña, geò0graf, ens acosta al tema de forma amena i divulgativa, donant resposta a moltes preguntes sobre el recurs més important per poder viure, l’aigua.

Christopher Vasey. ¡Agua! Tu cuerpo tiene sed : los secretos de una buena hidratación.
L’aigua és una font de vitalitat per al nostre cos, i beure’n en quantitat suficient és un requisit per al bon funcionament de l’organisme i un medi per preveure i atenuar trastorns com la falta d’energia, èczemes, reumatisme, problemes de tensió sanguínia, colesterol, restrenyiment, obesitat, cistitis, infeccions urinàries, etc. Actualment les nostres necessitats d’aigua són més grans que anys enrere degut a una alimentació massa rica i salada, l’abús de l’alcohol i el tabac, la contaminació, l’estrès. El llibre explica quanta aigua cal beure, quina quantitat i en quin moment del dia. I proposa deu cures senzilles a través de l’aigua.

Manel Carrera Escudé. Calendari de festes amb aigua.
Recull de prop de dues-centes festes populars de Catalunya que estan, directament o indirectament, relacionades amb l’aigua. En algunes l’aigua hi és molt present, en d’altres no tant. Baixades per rius, processons religioses per demanar aigua, recreacions d’oficis fluvials, escenificacions de llegendes protagonitzades per personatges fantàstics de l’aigua, bestiari aquàtic, aplecs a fonts i pous, balls, jocs i curses amb càntirs. Inclou explicacions i fotografies de les festes.

Alick Bartholomew. El libro del agua : lo que necesitamos saber sobre esta Fuente de vida.
Maude Barlow, Tony Clarke. Oro azul : las multinacionales y el robo organizado de agua en el mundo.
Ricardo Petrella. El manifiesto del agua.
Mayte Suárez. Agua : la fórmula de la salud.
Pedro López Figueroa. El agua : tecnologia de su distribución y uso.
Frank R. Spellman, Joanne Drinan. Manual del agua potable.
Eugène Angelier. Ecología de las aguas corrientes.
El agua : recurso necesario para la vida.
Ignasi Aldomà. La lluita per l’aigua a Catalunya.
El agua, recurso limitado : sequía, desertificación y otros problemas.

Novel·la

Teresa Viejo. La memoria del Agua.
La novel·la recupera la història de La Isabela, un balneari al municipi de Sacedón, a la província de Guadalajara, que va acabar desapareixent sota les aigües del Pantà de Buendía.. Construït al segle XIX, es va convertir en un lloc d’esbarjo de renom entre la burgesia espanyola i Europea. Però tot va canviar quan va aparèixer una banyista morta a la sala de inhalacions. A partir d’aquell moment res va tornar a ser igual. Reconvertit amb el pas dels anys en psiquiàtric, l’edifici amagava nombrosos secrets. La novel·la és una barreja entre la realitat i la ficció.

Pel·lícules

Erin Brockovich.
Pel·lícula basada en un fet real. Erin, interpretada per Julia Roberts, es troba sense diners ni feina, sense aconseguir una indemnització en un accident del que ella no és culpable, li demana feina al seu advocat, que la contacta al seu despatx. Allà, troba uns registres mèdics i juntament amb l’advocat comenen a investigar, descobrint l’existència d’aigües contaminades en una comunitat local. Erin i l’advocat es disposen a lluitar per la major indemnització mai aconseguida en la història dels Estats Units: 333 milions de dòlars.

El sueño del agua.
Documental que tracta sobre la importància de l’aigua al mon. És un recorregut per tot el planeta que mostra les pors i les solucions que diferents cultures tenen respecte a l’aigua.

Infantils

Ramon Folc, Javier Mariscal. Em dic aigua.
Aquest manual, amb il·lustracions de Javier mariscal, pretén ajudar a entendre l’aigua, la seva importància per al planeta terra i les conseqüències de la seva apropiació per part dels humans.

William Kamkwamba. El niño que domó al viento.
Quan una terrible seguia va afectar al poblat on vivia en William, la seva família va perdre totes les collites i es va quedar sense res per menjar i res per vendre. En William va començar a investigar als llibres de ciència que hi havia a la biblioteca buscant una solució, i fou així com se li va acudir la idea que canviaria la vida de la seva família per sempre: construiria un molí de vent. Fabricat amb materials reciclats, el molí va portar electricitat a casa seva i va ajudar a obtenir l’aigua que necessitaven per als seus cultius. D’aquesta manera van aconseguir canviar el destí de la seva família i del seu país. Aquesta història es basa en fets reals que van passar a Malawi.

René Mettler. Álbum visual del agua.
Àlbum amb il·lustracions que permet seguir el recorregut del curs de l’aigua, des de les fonts fins arribar al mar, plasmant els canvis que els paisatges experimenten amb les estacions. Explica els diferents medis aquàtics (rius, estanys, pantans, llacs) amb la flora i la fauna que els habiten.

José Tola, Eva Infiesta. Atles bàsic de l’aigua.
Aquest atles pretén explicar què és l’aigua, com circula pel nostre planeta, les diverses formes que adopta i la influència que exerceix sobre el desenvolupament dels éssers vius. A més de ser un recurs imprescindible i té moltes aplicacions com per exemple produir energia. Però tot sovint el seu ús genera problemes de contaminació i escassetat. El llibre també apunta alguna de les possibles solucions davant l’increment dels problemes de l’aigua.

Isabel Thomas, Pau Morgan. Aigua.
Anna Nolla, Susanna Arànega, Joan Portell. L’aigua.
Judith Anderson, Mike Gordon. Hi havia una vegada una gota de pluja.
Trevor Day. L’aigua.
Pierre-Marie Valat. L’aigua.
Teresa Solana, Àlex Roca. A la recerca de l’aigua perduda.

eBiblio - Adults

Roger Deakin. Diarios del agua.
Roger Deakin, anglès que adorava l’aigua, un dia l’any 1996 es va proposar recórrer les Illes Britàniques nedant, inspirat en la pel·lícula El nadador interpretada per Burt Lancaster: platges, rius, estanys, aqüeductes, canals, va recórrer el seu país contemplant la vida des de la perspectiva de les granotes, passant nombroses aventures (fou interceptat per guardacostes que l’havien confós amb un suïcida, va estar a punt de ser engolit per un remolí a les Illes Hèbrides a Escòcia. Un viatge inoblidable i una celebració a l’atracció que l’aigua exerceix sobre els éssers vius.

Paolo Bacigalupi. Cuchillo de agua.
Novel·la d’aventures futurista que tracta sobre la nostra forma actual de viure. Quan el riu Colorado s’asseca després de segles de sobreexplotació, el sur dels Estats Units es converteix en un escenari desèrtic d’una guerra per l’aigua. La catàstrofe obliga a milers de ciutadans a emigrar a zones més fèrtils.

Darin McNabb. El agua.
Aquest llibre és una aportació al coneixement de l’aigua i de la seva problemàtica al món. La presència quotidiana de l’aigua ens fa oblidar la seva importància per la vida, però actualment és un gran problema ecològic.

María Cristina Garros. Agua segura como derecho humano.
“Sense aigua el món és insostenible”, aquestes paraules de Néstor Cafferatta sintetitzen el contingut del llibre, on s’exposa des de diferents perspectives la importància de l’aigua per a tots els sers vius, per la preservació de la naturalesa i per la integritat del medi ambient.

Andri Snaer Magnason. Sobre el tiempo y el agua.

eBiblio - Infantil

William Kamkwamba . El niño que domó el viento.
Conte que també és a la biblioteca.

Josefina Urdaneta. El Sol y el Agua.
Conte tradicional. Un dia el sol i la lluna van convidar l’aigua a casa seva, però no sabien que tenia una família tan nombrosa.