Notícia

Un cop d'ull a... Les dones a la ciència - Febrer 2022

24 de gener de 2022

L’11 de febrer és el dia internacional de la dona i la nena a la ciència. Va ser decidit l’any 2015 per les Nacions Unides per tal de promoure la participació plena de les dones i les nenes en el camp de la ciència.

Us deixem amb un recull de documents relacionats amb el tema que podeu trobar tan a la nostra Biblioteca com a la resta de biblioteques de la xarxa i a l'e-biblio.

Adults

Zing Tsjeng. Mujeres olvidadas : las científicas.
És un homenatge a 48 heroïnes anònimes de la ciència. Els seus descobriments, enormement importants però en la seva majoria no reconeguts, han transformat la nostra visió del món científic. Entre elles Mary Anning, paleontòloga, o Emmy Noether, Matemàtica.

Xavier Sistach. Pasión por los insectos : il·lustradores, aventureres y entomólogas.
Les vides de les dones que protagonitzen aquest llibre són molt diverses, però comparteixen la vocació de l’entomologia, des del segle XVII fins l’actualitat. Algunes han estat reconegudes, però moltes han passat inadvertides. Malgrat les dificultats, van viatjar, estudiar, analitzar, col·leccionar, col·laborant a ampliar i enriquir l’estudi de la naturalesa.

Laura Morrón Ruiz de Gordejuela. A hombros de gigantas : científicas en verso.
Aquest llibre és un homenatge en vers a totes les dones que van fer possible el progrés científic. Els scikus (science haikus) estan inspirats en els descobriments de dones pioneres en diferents disciplines. La obra és un reconeixement poètic a totes aquestes dones que han constribuit a la història de la ciència.

Mercedes Castro, Ariadna Castellarnau. Maria Montessori : la mujer que revolucionó la educación.
En una època en la que la universitat tancava la porta a les dones, Maria Montessori es va revelar com una científica i humanista brillant. Va ser una pionera que es va obrir camí en un mon masculí i que va defensar canvis radicals a l’ensenyament dels nens de totes les classes socials i condicions.

Peter Ksoll, Fritz Vögtle. Marie Curie.
Virginia Mendoza. Jane Godall : una revolucionaria en la investigación del mundo animal.
Jane Godall. Otra manera de vivir.
Camilla de la Bédoyère. Nadie ha amado más a los gorilas.
Maria Dzielska. Hipatia de Alejandría.

Novel·les
Tracy Chevalier. Las huellas de la vida.
El llibre narra l’amistat entre dues dones angleses col·leccionistes de fòssils al segle XIX. Mary Anning i Elisabeth Philpot compartien passions, frustracions i la ferma voluntat d’obrir-se camí en un món dominat pels homes. Van ser pioneres en el camp de la paleontologia, els seus descobriments van permetre adonar-se de que van existit a la terra animals milions d’anys enrere, posant en dubte la versió de la creació de la Bíblia.

Pel·lícules

Marie Curie.
Al poc temps de que el matrimoni format per Marie i Pierre Curie obtinguessin el Nobel de Física, Pierre mor en un accident de cotxe. Marie queda sola amb dos nens amb 30 anys, es dedica de ple als seus estudis científics en un mon dominat pels homes, convertint-se en la primera dona en rebre una càtedra a la Universitat de la Sorbona de París. La pel·lícula explica que es va enamorar de Paul, un científic casat, i que la seva dona va fer pública la relació. Quan Marie rebé el Nobel de Química, en lloc de gaudir de la fama pel seu treball d’investigació, Marie es veu difamada.

Figuras ocultas.
Narra la història mai explicada de tres brillants dones científiques afroamericanes que van treballar a la NASA a principis dels anys seixanta (en plena carrera espacial, i en meitat de la lluita pels drets civils dels negres afroamericans) en l’ambiciós projecte de posar en òrbita a l’astronauta John Glenn.

Ágora.
Al segle IV, la ciutat d’Alexandria es troba en crisi. A l’any 391 uns fanàtics volen assaltar la llegendària biblioteca. Atrapada rere els seus murs, Hypatia, filòsofa i científica, lluita per salvar la saviesa del mon antic.

Els records glaçats.
La història de la Josefina Castellví és la d’una gran epopeia vital com a pionera, dona i científica, que es va convertir en la primera dona cap d’una base a la història de la investigació antàrtica internacional. Els records glaçats és també la crònica d’un comiat. Després de 25 anys sense haver trepitjat el seu paradís perdut, la Josefina torna a l’Antàrtida per veure-la per última vegada. La pel·lícula recull aquest viatge físic i emocional per un dels paisatges més bonics del món.
El documental és el retrat d’una gran aventura, però és també el d’una dona excepcionalment vitalista que lluita per reivindicar la feina feta i l’esperit utòpic del tractat antàrtic, permanentment amenaçat per la cobdícia geopolítica i pels interessos industrials.

Infantils

Rachel Ignotofsky. Dones de ciència : 50 pioneres valentes que van canviar el món.
Llibre fascinant que posa en relleu les contribucions de 50 dones notables als camps de la ciència, des del mon antic fins als nostres dies. Entre les pioneres que hi apareixen, podem trobar figures tan conegudes com Marie Curie i Jane Goodall, i d’altres no tan conegudes, com Rachel Carson, que ja a principis del segle XX va advertir sobre els efectes nocius dels pesticides en el medi ambient i de la creixent contaminació́.
Aquesta col·lecció́ d’històries apassionants també inclou infografies sobre temes rellevants en camps relatius a la ciència i un glossari científic il·lustrat.

Zinthia Palomino, Nina Sefcik. Dones negres en la ciència.
El llibre Dones negres en la ciència explica la vida de dotze persones que també van haver de lluitar contra els elements per portar bellesa a aquest món. Eren dones. Eren negres. Eren científiques. I, malgrat tot, van fer realitat els seus somnis. L’escriptora Zinthia Palomino i la il·lustradora Nina Sefcik ens parlen de dones afrodescendents que van ser pioneres en un món científic dominat per homes blancs i que van aconseguir fites tan importants com crear el primer tractament eficaç contra la lepra o perfeccionar l’ús del làser per eliminar les cataractes oculars. Són vides desconegudes per a la majoria de nosaltres. 

Javier Alonso López, Wuji House. Jane Goodall : la millor amiga dels ximpanzés.
Quan era petita, a la Jane li van regalar un ximpanzé de peluix que va canviar la seva vida. Des de llavors, la seva curiositat pels primats no va fer altra cosa que créixer. Després d’anys i anys somiant amb en Tarzan de la selva, va arribar l’oportunitat que esperava: viatjar al cor d’Àfrica per poder estudiar els primats. El viatge havia de durar uns mesos però es va convertir en una vida sencera. Amb les seves investigacions ens va demostrar que els ximpanzés s’assemblen a nosaltres molt més del que creiem. Però sobretot ens ensenya a conèixer-los millor, estimar-los i protegir-los.

Miguel Vicente. Rosalind Franklin : el secret de la vida.
Rosalind Franklin va ser una de les químiques més influents del segle XX. Va desvelar els enigmes més ben guardats de la natura: l’estructura de l’ADN, la molècula que s’encarrega de que tots els éssers vius ens assemblem als nostres progenitors. Gairebé no va tenir reconeixement. La seva vida és un exemple de superació i treball.

Valeria Edelsztein, Àfrica Fanlo. Marie Curie : el coratge d’una científica.
Victor Lloret. Marie Curie : la científica guanyadora de dos premis Nobel.
Víctor García Tur, Mar Azabal. Hipàtia : la gran mestra d’Alexandria.
Luisa Muraro. Hipatia d’Alessandria.
Jane Kent. La vida de Maria Montessori.
María Cecilia Cavallone. Florence Nighyingale : la primera infermera de la història.
Aitziber López. Inventores i els seus invents.
Sandra Uve. Supermujeres superinventoras : idees brillantes que transformfaron nuestra vida.

eBiblio

Clara Grima. Mujeres de ciència.
Un recorregut per la vida de quatre científiques i pels seus descobriments científics.

Adela Muñoz Páez. Sabias : la cara oculta de la ciència.
Aquest llibre rescata la història d’algunes dones que han fet contribucions importants a la ciència i analitza perquè van ser tan escasses i son tan desconegudes. Fins ben entrat al segle XX tenien vetat l’ingrés a les universitats i l’exercici de moltes professions que requerien estudis. També descobreix que les seves històries van ser esborrades.

Hélène Merle-Béral. 17 mujeres premios Nobel de ciència.
Fins ara només 17  dones han rebut el Premi Nobel de ciència. Aquest llibre presenta les trajectòries sovint sorprenents d’aquestes dones que van aconseguir l’excel·lència en un medi dominat pels homes. Aquesta sèrie de biografies mostra la diversitat d’orígens socials i les seves característiques particulars, destacant totes elles per la seva perseverança.

Mujeres en (con)ciència.
Rosa Mª Claramunt Vallespí. Mujeres en ciència y tecnologia.
Carlos Prego Meleiro. Científicas que conducían ambulàncies en la guerra y otras mujeres en la ciència.
Rita Levi-Montalcini. Las pioneras : las mujeres que cambiaron la sociedad y la ciència desde la antigüedad hasta nuestros días.
Adela Muñoz Páez. Marie Curie.
Barbara Goldmith. Marie Curie : genio obsesivo.
Paul Strathern. Curie y la radioactividad.
José Calvo Poyato. El sueño de Hipatia.
Luis de la Luna. Hipatia de Alejandría.

Infantils

Lluís Cugota. Me llamo Marie Curie.
Patrick Mcdonell. Yo Jane.

Accessibilitat