Un cop d’ull a... Les persones refugiades

Un cop d’ull a... Les persones refugiades

19 de gener de 2018

Per trobar una definició del concepte refugiat/refugiada cal consultar l'article 1er de la Convenció de 28 de juliol de 1951 relativa a l'Estatut dels refugiats de les Nacions Unides.

Aquest article diu que una persona refugiada és la que es troba fora del país d'on n'és originària, o bé on hi resideix habitualment, a causa d'un temor fonamentat de persecució per raons d'ètnia, religió, nacionalitat, pertinença a un grup social o opinions polítiques, i que no pot o no vol reclamar la protecció del seu país per a poder tornar-hi.

Al llarg de la història de la humanitat hi ha hagut refugiats i refugiades que podem constatar a partir de molts documents. A la Biblioteca de Vilafranca trobareu informació al respecte, de la qual us destaquem alguns títols:

El Rumor de la arena / un documental de Daniel Iriarte i Jesús Prieto (2008)
Documental per a tots els públics sobre les persones refugiades al Sàhara Occidental. L’acció es desenvolupa a Tindouf, al camp de refugiats i refugiades d’Awserd. Fatma porta 30 anys sense veure el seu germà, després de la invasió marroquina al Sàhara occidental. Ara ell els visitarà per uns dies en un vol de l'ONU. Mentrestant Fatma i els seus parents es preparen per a rebre’l i ens expliquen com és la seva vida al pitjor indret del desert algerià...

El viaje de los condenados / Herz Bergner
Novel.la històrica ambientada a la Segona Guerra Mundial quan, fugint de la invasió nazi de Polònia, un grup de persones refugiades de religió jueva s’embarca rumb a Austràlia, amb la promesa d’una nova vida, en un vell vaixell de càrrega grec. Per por a veure’s involucrats en un conflicte amb l’Alemanya de Hitler, cap port els permet atracar i el vaixell queda a la deriva. Poc a poc perdran tota esperança i la tensió entre les persones del vaixell creixerà mentre han d’enfrontar-se a un profund sentiment de pèrdua i a un incert futur.

Asylum / Javier de Isusi
Javier de Isusi fa una interessant i oportuna reflexió sobre l'exili, l’asil i la migració. Un guió que fila hàbilment diverses històries que son en realitat facetes d’una mateixa realitat . Asӯlum és un exemple del millor periodisme que es pot fer en còmic. - Font: Marc Pastor i Sanz. Le Monde Diplomatique.

Nour. La historia real de una niña refugiada / Nour Esam Zeyddan  (llibre electrònic)
“El meu nom és Nour, i aquesta és la història del meu viatge. Va començar a Líbia, el país on vaig néixer, una primavera en la que en lloc de flors van florir les bombes. Vaig veure coses que cap infant hauria de veure. Vaig viure coses que cap infant hauria de viure . He conegut la por, la tristesa i l’enyor. Però ara soc aquí per explicar-vos-ho, perquè cap esser humà és il·legal.”
Aquesta és la historia de la Nour. Te quinze anys, i en àrab el  seu nom significa «llum». La guerra a Líbia li va prendre la infància, i el viatge que va emprendre amb la  seva família l’ha marcada. Aquest llibre recull una vivència verídica, a partir dels ulls d’una nena, sobre el que significa ser una refugiada.

El Viaje / de Francesca Sanna (il.) XXVII Premi llibreter 2016
Aquest conte explica als infants la dolorosa recerca de qui, per necessitat, es veu obligat a abandonar la seva llar i ha d’assumir un trajecte ple d’obstacles. Al llarg de les seves pàgines, l'autora ens explica la història d'una família que fuig de la guerra per trobar un lloc segur. No  un món millor. Tampoc  igual. Perquè la seguretat és un d’aquell valors que tots donem per descomptat fins que l’hem perdut.