Notícia

Un cop d'ull a... Palestina

24 de octubre de 2022

El 29 de novembre és el dia internacional de solidaritat amb el poble palestí. El 29 de novembre de 1947 es va aprovar a l'Organització de les Nacions Unides (ONU) un Estat jueu i un Estat palestí. Cada any, en aquesta data, es recorda que la qüestió de Palestina està sense resoldre i que els palestins encara no han fet valer el dret a l'autodeterminació sense ingerència externa i el dret a la independència i la sobirania nacional, a més del dret de tornar a les seves llars i que se'ls restitueixin els seus béns. 

Tot seguit, us recomament alguns documents que podeu trobar a la nostra biblioteca i que tracten sobre el conflicte palestí:

Salah Jamal. Nakba : 48 relaros de vida y resistència en Palestina.
Nakba significa catàstrofe en àrab, i és el nom de l’èxode del poble palestí com a conseqüència de la creació de l’Estat d’Israel. A través de 48 relats, Salah Jamal recupera la memòria familiar i recorre setanta anys del conflicte a Palestina, narrant les experiències del desplaçament forçat durant la seva infància, el dia a dia de la ocupació militar, els tocs de queda, la Guerra dels sis dies... Les històries estan impregnades de calidesa, sàtira i humor.

Sumaya Farhat-Naser. En la tierra de los olivos : una historia de mujeres por la paz.
El llibre explica com dos grups de dones, unes palestines i les altres israelianes, van decidir sumar esforços i crear un projecte que pretén acostar les dues parts del conflicte per assentar les bases de la convivència.

Ilan Pappé. La limpieza ètnica de Palestina.
Ilan Pappé és professor a la universitat de Haifa, el més prestigiós historiador israelià a nivell internacional, obligat a publicar les seves obres a l’estranger, i amenaçat de mort. En aquest llibre revela la veritat d’una expulsió en massa que segueix fent impossible la pau entre israelians i palestins. Com a resultat de la Guerra de la independència, que els palestins anomenen la catàstrofe, va iniciar-se un procés de neteja ètnica contra els palestins.

Ilan Pappé. La cárcel más grande de la tierra : una historia de los territorios ocupados.
Exploració exhaustiva d’un dels conflictes més prolongats i tràgics del món, i un retrat de la vida quotidiana als territoris ocupats. Utilitzant documents recentment desclassificats, analitza les estratègies i motivacions dels generals i polítics i el procés de presa de decisions que va posar les bases de l’ocupació. Investigació que explora els efectes de la ocupació, l’abús sistemàtic dels drets humans, les barricades de l’exèrcit d’Israel, els arrestos massius, la transferència forçada de població, el mur que ha convertit Cisjordània en la més gran presó a cel obert.

Amira Hass. Crónicas de Ramala.
Crónicas de Ramala és un testimoni excepcional de la crua realitat de la vida diària als territoris ocupats. Amira Hass, la única periodista israelià que resideix a Gaza i Cisjordània, aborda temes com l’alt índex de joves disposats a suïcidar-se, la demolició de cases palestines, l’expansió dels assentaments jueus, la corrupció de l’autoritat palestina, o la mort de nens a mans de franctiradors de l’exèrcit israelià.

¡Palestina existe!
Un conjunt de destacats historiadors, escriptors i analistes (José Saramago, Noam Chomsky, James Petras, Edwuard W. Said, Alberto Piris i Antoni Segura), presenten claus, dades, anàlisis i reflexions per entendre el conflicte. Israel desenvolupa una estratègia planificada d’ocupació i desallotjament de Palestina, ignorant la legislació internacional i passant per alt totes les resolucions de les Nacions Unides sobre el conflicte.

Salah Jamal. Palestina : ocupació i resistència : manual pràctic sobre la Qüestió palestina i el conflicte arabo-israelià.
Salah Jamal, barceloní d’origen palestí, és metge, historiador i escriptor. Amb aquest treball pretén explicat al lector interessat les dades bàsiques del conflicte de forma senzilla, precisa i amena, des dels seus orígens fins a l’actualitat.

Jorge Ramos Tolosa. Una historia contemporània de Palestina-Israel.
Gudrun Krämer. Historia de Palestina : desde la conquista otomana hasta la fundación del Estado de Israel.
Adrián Mac Liman. Palestina : el volcán.
Matthew Lavitt. Hamás.

Còmic
Joe Sacco. Palestina.

CDs
Ramzi Abureswan. Reflections of Palestine.
Rim Banna. The mirrors of my soul.
Rim Banna. Voice of resistance.

 

Accessibilitat