Coronavirus Covid-19

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès està aplicant un protocol preventiu d’actuació davant l'atual situació de crisi per risc de contagi de coronavirus (Covid-19) entre la població. Mantingueu-vos informats pels canals web i xarxes socials de fonts oficials, com són l'espai web específic de l'Ajuntament: https://www.vilafranca.cat/coronavirus i al canal Cat Salut.

Més informació

Notícia

Un cop d'ull a... VilaPensa 2021 - El mal dels innocents

29 de març de 2021

Amb motiu de la celebració del VilaPensa 2021, a la Biblioteca Torras i Bages us hem preparat un recull de documents relacionats amb la temàtica escollida per la present edició.

Aquesta selecció de documents disponibles per prestar, la podeu trobar exposada a la primera planta de la Biblioteca.

La penúltima bondat : assaig sobre la vida humana / Josep Maria Esquirol
Josep Maria Esquirol Calaf serà el primer conferenciant del Vilapensa el dilluns 12 d’abril amb la conferència El mal com a problema filosòfic. Filòsof, assagista i catedràtic de filosofia de la universitat de Barcelona. Ha elaborat una proposta filosòfica pròpia amb el nom de «filosofia de la proximitat»,en diàleg amb autors contemporanis, i amb un llenguatge molt proper a l'experiència.
De manera subtil i colpidora, aquest assaig tracta dels «infinitius essencials» de l’ésser humà: viure, pensar i estimar. I constitueix una valuosa aportació filosòfica, que s’articula a partir del concepte de «replec del sentir». L’estil singular de l’autor va calant de mica en mica,tracta sobre la commoció, el desig, la creació, l’amistat, la revolució i l’agraïment. Segons ell «el mal és molt profund, però la bondat encara ho és més».

La Mente moral : cómo la naturaleza ha desarrollado nuestro sentido del bien y del mal / Marc D. Hauser
Marc Hauset (Cabridge/EEUU 1959), biòleg evolucionista. Les seves investigacions es centren en l’estudi de la ment dels animals humans i no humans.
Contrariament al que s’ha cregut durant anys, que la nostra psicologia moral es basa en l’experiència i l’educació, Hauser sosté que els humans hem desenvolupat un instint moral universal que ens interpela de manera inconscient a fer judicis sobre el que està bé i el que està malament, amb undependència de les diferències de gènere, educació i religió. Combina la seva propia investigació pionera, amb descobriments de la psicologia cognitiva, la lingüística, la neurociència, la biologia evolutiva, l’economia i l’antropologia. L’autor examina en aquesta obra les conseqüències de la seva teoria per a la bioètica, la religió i la vida quotidiana.

El Origen de la moral / Salvador Giner
Salvador Giner (Barcelona 1934-2019), sociòleg i jurista. Destaquen els seus treballs d’investigació sobre teoria i història sociològica en relació amb la societat industrial.
Som sers morals, que jutgem la conducta aliena i la pròpia. Posseim valors, creences, invoquem les normes o les transgredim. En aquest assaig Salvador Giner explora els orígens dels valors i de les actituts morals. Desvela les causes dels preceptes ètics i dels conflictes que els generen.

La Bondad insensata : el secreto de los justos / Gabriele Nissim
En els moments més obscurs de la història de la humanitat, com l’Holocaust i a les dictadures, hi ha hagut homes que han tingut la valentia d’assumir una responsabilitat personal respecte el mal i que han portat a terme actes de bondat extrema. Què és el que impulsa a una bondat aparentment insensata? Per l’autor és la salvaguarda de la pròpia autoestima i dignitat. Al llibre, explica la història de persones corrents que han portat a terme actes exemplars, i al mateix temps ofereix una reflexió sobre el bé i sobre la bondat davant el mal extrem, a través de la contribució dels grans pensadors del segle XX que han abordat el tema.

I també...

Tractat de l'esmena de l'enteniment ; Cartes sobre el mal / Baruch de Spinoza
La Televisión : los efectos del bien y del mal / Lorenzo Vilches
Psicokillers : perfiles de los asesinos en serie más famosos de la historia / Juan Antonio Cebrián
Crims : tot el que llegireu és real / Carles Porta
Les Flors del mal / Charles Baudelaire

Ebiblio

Luca D’Andrea. La substància del mal.
Lorenzo Silva. El mal de Corcira.

Llibres infantils

Guineu / Margaret Wild i Ron Brooks
Què és el bé i el mal? / Oscar Brenifier ; il·lustracions de Clément Devaux

Pel·lícules

El Séptimo sello / dirigida por Ingmar Bergman
Interstellar / una película de Christopher Nolan
El Árbol de la vida / dirigida por Terrence Malick
El mal que els homes fan

 

Accessibilitat