Notícia

Un cop d'ull...Entre llibres

01 de març de 2023

Aquest mes de març fem un cop d'ull a... Històries entre llibres.
Esperem que siguin del vostre gust.

Abans però, amb motiu del dia de la dona, us volem fer un parell de recomanacions de novel·les sobre les primeres dones periodistes.

Sílvia Espinosa. Dones de ràdio : les primeres locutores de Catalunya
Aquest llibre vol fer un reconeixement a les primeres locutores de ràdio de Catalunya que van contribuir a fer de la ràdio un mitjà de comunicació popular.

Maria Montesinos. Una pasión escrita.
Novel·la que Forma part de la seva trilogia de novel·les dedicades a les primeres dones que als inicis del segle XX es van atrevir a lluitar per exercir la seva professió, juntament amb les novel·les Un destino propio i Una decisión inevitable.
Una pasión escrita fa un homenatge a les primeres periodistes. Inspirada en les històries reals de tantes periodistes obligades a amagar-se sota un pseudònim masculí per aconseguir publicar. La novel·la recrea una època fascinant i ens convida a viure una emocionant història d’amor.

Històries entre llibres - Novel·les

Núria Pradas. La noia de la biblioteca
Novel·la sobre la creació de la Biblioteca de Catalunya. En una Barcelona marcada per les convulsions socials i els moviments reivindicatius, Núria Solé, una noia de classe obrera destinada a treballar a les fàbriques tèxtils, lluitarà per complir els seus somnis.  Aconseguirà una plaça per formar-se a l'Institut de Cultura de la dona per acabar treballant d'auxiliar a la Biblioteca Nacional de Catalunya, que obria les seves portes al públic l'any 1914. Però les seves conviccions i els seus ideals perillaran quan coneixerà un jove estudiant, Eudald Cebrià, de qui s'enamora. Aquesta relació no serà acceptada per la mare del noi, i farà qualsevol cosa per tal que la Núria s'allunyi del seu fill, encara que tingui conseqüències mortals.

Agatha Christie. Un cadàver en la biblioteca.
El descans del coronel Bantry i de la seva dona Dorothy s’interromp quan troben el cadàver d’una jove a la biblioteca de casa seva. Fet que conmociona tot el poble i la família és víctima de les xafarderies. Dorothy decideix acudir a la seva amiga Miss Marple, detectiu ocasional molt intuïtiva que haurà de descobrir qui i perquè ha comnès l’assassinat precisament a casa el coronel. La investigació s’ha d’intensificar per fer callar els rumors de que l’assassí és el coronel.

Mario Escobar. La bibliotecària de Saint-Malo.
Mario Escobar, historiador i novel·lista. La història transcorre a la França ocupada pels nazis. Jocelyn és la responsable de la biblioteca de Saint-Malo, i s’haurà d’enfrontar al comandant nazi alemany, que vol robar alguns dels incunables valuosos que formen part de la col·lecció de la biblioteca. Jocelyn comptarà amb l’ajuda del capirà Hermann, amant dels llibres. Destinats a ser enemics, iniciaran una amistat impossible. Els llibres els uneixen, i la guerra els separa.

Alan Bennett. Una lectora poc corrent.
Un dia al Palau de Buckinngham els gossos de la reina no paren de bordar, i seguint-los, la reina descobreix el Bibliobús de Westminster, Una mica obligada per les circumstàncies, la reina s’emporta un llibre en préstec, sense imaginar que s’aficionarà tan a la lectura que li canviarà la vida. Aquest hàbit és vist pel seu entorn com a perillós i faran tot el possible per aconseguir que abandoni els llibres.

Kerri Maher. La llibretera de París.
Novel·la sobre la història de la fundació i l’èxit d’una de les llibreries més mítiques del món. Un homenatge a l’ofici de llibretes i a la literatura universal.

Penelope Fitzgerald. La llibreria.
És una delicada aventura tragicòmica. En un minúscul poble coster que el 1959 està literalment apartat del món, la Florence decideix obrir una petita llibreria, la primera del poble. Però aviat toparà amb la resistència de les forces vives del poble. Aleshores es veu obligada a contractar com ajudant una nena de deu anys, que és la única que no sommia en sabotejar el seu negoci. Però el problema es presenta sobretot a partir de que algú suggereix que posi a la venda el polèmic llibre Lolita de Nabokov. Aquesta novel·la va inspirar la pel·lícula d’Isabel Coixet.

Liu Rina. La biblioteca de los sueños impossibles.
Fiona Davis. Los secretos de la biblioteca de la quinta avenida.
Mary Ann Clark Bremer. Una biblioteca de verano.
Antonio Iturbe. La bibliotecària de Auschwitz.
María Zaragoza. La biblioteca de fuego.
Asne Seierstad. El llibreter de Kabul.
Christopher Morley. La llibreria ambulant.
Nadia Wasseff. La librera de El Cairo.
Mónica Gutierrez Artero. La librería del señor Livingstone.
Françoise Frenkel. Una librería en Berlín.
Sergio Galarza, La Librería quemada.
Gemma Gorga. Hi ha un país on la boira.
Carlos Ruiz Zafon. La sombra del viento.
Geraldine Brooks. Los guardianes del libro.
Rebecca Makkai. El devorador de libros.
Donna Leon. Muerte entre lineas.
Marcus Zusac. La ladrona de libros.
Mary Ann Shaffer y Annie Barrows. La Sociedad literaria y el pastel de piel de patata de Guersey.

Pel·lícules

El editor de libros. Michael Grandage
Marcus Zusak.  La ladrona de libros. Brian Percival
La Sociedad literaria y el pastel de piel de patata.
La librería. Isabel Coixet
La biblioteca de los libros rechazados. Remi Bezanson

Contes infantils

Margaret Mahy. El segrest de la bibliotecària
Un dia, una colla de bandits segresta la senyoreta Ernestina Laburnum, que tal com confessa ella mateixa, no és rica, ni té parents famosos, ni tan sols té casa! Però els bandits l’han triat perquè és bibliotecària, i estan convençuts que l’ajuntament estarà disposat a pagar un enorme rescat per recuperar-la, perquè sense ella la biblioteca no pot rutllar. Però el pla es complica per culpa d’un xarampió, d’un terratrèmol, de la policia i, sobretot, dels llibres.

Irene Verdú. Embolic a la biblioselva.
A la senyoreta Zebra li encanta ser bibliotecària, però necessita algú que l’ajudi en la seva tasca perquè vol agafar-se unes merescudes vacances. Un rere l’altre els animals interessats aniran desfilant per la Biblioselva i provocant més d’un daltabaix.

Eoin Colfer. La bibliotecària monstruosa.
Tot va començar a anar malament el dia que els meus pares van obligar a dos germans a anar a la biblioteca totes les tardes al sortir de l’escola. Si hagués sigut una biblioteca silenciosa i avorrida no hauria passat res. Però aquella amagava un secret horripilant, hi vivia un monstre que odiava els nens, i es deia... bibliotecària!

Jeanette Winter. La bibliotecària de Bàssora.
Durant catorze anys la biblioteca va ser un lloc de trobada per a tots els que estimen els llibres. Fins que va començar la invasió de l’Iraq. Aquesta història es basa en fets reals, en un país fustigat per la guerratracta sobre la lluita de la bibliotecària per salvar el valuós fons de la biblioteca.

Katyy Stinson. Els llibres de la senyora Jella.
Jeanette Winter. Biblioburro.
Carmen García Iglesias. La biblioteca de los ratones.
Elena Bigas i Mayans. La biblioteca abandonada.
Inga Moore. El bibliobús de l’Ant.
Naoko Stoop. Poppi, la niña del gorro rojo, y la biblioteca del árbol.
Annie Silvestro. El club de lectura del conillet.
Lorenz Pauli. ¿Pipplioteca? : una biblioteca maravillosa.
Michelle Knudsen. El lleó de la biblioteca.
Brian Lies. Ratpenats a la biblioteca.
Laia Soler. Avui serem llibreters.