Notícia

Una cop d'ull a... L'Àfrica

12 de maig de 2018

Adults - Sociologia
Alex Perry. La gran grieta : el despertar de África. Barcelona : Ariel, 2016.
Des de fa molt, els estrangers han comprès malament Àfrica i han abusat d’ella. L’autor ha viatjat pel continent durant més d’una dècada, entrevistant-se amb moltes persones. I en el llibre ens descriu un continent que es troba en un moment d’afirmació i que ha d’enfrontar-se a falsos profetes: els islamistes, els dictadors i la cooperació internacional. Alex Perry és periodista britànic. Va ser cap de la oficina de la revista Time a Àfrica. Viatja a Àfrica sovint i escriu per a nombroses publicacions, entre elles Newsweek.

Adults - Història
Jean Bosco Botsho. Lugares sagrados de África. Barcelona : Océano/Ambar, 2012.
Aquest llibre mostra una perspectiva de l’Àfrica sagrada, un tour pels llocs més significatius de la religiositat africana, amb la seva riquesa espiritual i monumental. Des de les pintures rupestres de Namíbia fins les mesquites del Sahel i el Mediterrani, Esglésies excavades a la roca, els temples construïts al llac Tana, i els exemples més impressionants de l’art sagrat a l’Egipte de l’antiguitat. Inclou fotografies molt boniques, és un llibre que pot ser d’interès per a amants de l’antropologia, dels viatges, dels estudis africans o de la historia. Jean Bosco Botsho és professor de religions africanes i president de l’Associació Africana i Catalana de Cooperació.

Adults - Geografia
Exploradores y viajeros por África. Ediciones del viento, 2016. Edició a cura d’Eduardo Riestra
Quaranta textos de viatgers que en diferents èpoques van sentir fascinació per Àfrica, al llarg de quatre segles. Fins fa ben poc els mapes mostraven Àfrica amb grans espais buits. Aquests viatgers s’acostaven al continent desconegut en viatges arriscats dels que alguns no tornaven. Amb motivacions molt diverses, afany de fama i riquesa uns, de justícia uns altres, i tots, d’aventura.

Adults - Narrativa
Birago Diop. Contes de la sabana africana. Barcelona : Maikalili, 2003.
Recull de tretze contes africans. L’autor del llibre, escriptor senegalès, va ser també veterinari, i per feina va viatjar molt per l’oest de l’Àfrica. Va tenir contacte amb “Griots”, narradors d’històries, dels que es considera deixeble. La tradició oral, que per a la cultura africana és molt important, transmet veritats morals, lliçons de vida social i el coneixement del món. Les històries es van transmetent de generació en generació. A Àfrica la història és oral, i la paraula és la memòria viva de la comunitat.

Adults - Novel·la
Corinne Hofmann. La Masai blanca. Barcelona : Debolsillo, 2007.
Una jove suïssa, de viatge turístic a Kènia, s’enamora d’un noi massai.  Decideix trencar amb tot i quedar-se a viure a Kènia amb la tribu. El relat es centra en la insòlita experiència al llarg dels quatre anys que va estar convivint amb una cultura tan diferent, fins que va decidir tornar a viure a Suïssa amb la seva filla.
Novel·la basada en la història real de la pròpia autora, fenomen editorial, traduïda a diferents idiomes i portada al cinema l’any 2005.

Adults - Cinema
Hotel Rwanda. Valladolid : Divisa,  2005. Dirigida per Terry George
La historia s’ambienta en la massacre civil ocorreguda el 1994 a Ruanda i en les experiències que un grup de persones van viure durant el genocidi de Ruanda. En plena guerra, un home va prometre que salvaria a la família que estimava, i va acabar trobant valor per a salvar a més de 1200 persones. Hotel Rwanda explica l’exemplar història del gerent d’un hotel que amb valentia i heroïcitat, va alliberar més de 1000 refugiats d’una mort segura durant la guerra civil entre tutsis i hutus. Mentre la resta del món tancava els ulls, Paul va obrir el seu cor, demostrant que un home bo pot canviar les coses.

Música
Youssou  N'Dour. Best of 80's. Celluloid, 1998.
Cantant i compositor senegalès de fama internacional. Ha ajudat al desenvolupament de la música popular del Senegal. Al seu país és una icona popular pel seu compromís en assumptes socials i culturals. La major part de la seva discografia és en wòlof, però ha gravat també en francès i anglès. Amb els anys, s’ha convertit en un dels músics africans més coneguts a nivell mundial, col·laborant amb estrelles de la música com Peter Gabriel, Sting, Paul Simon, Bruce Springsteen o Tracy Chapman. 

Infantil - Música
Canciones infantiles y nanas del baobab : el África negra en 30 canciones. Madrid : Kókinos, 2005. (Llibre i CD)
Repertori tradicional i infantil de l’Àfrica occidental i central. 30 cançons de bressol, de casament, de treball, danses i jocs cantats. 10 països i 11 idiomes. Amb la transcripció de les lletres originals i traducció al castellà, i un annex informatiu sobre els orígens, el context, la gesticulació i la instrumentació de cada cançó.

Infantil - Animals
Zahavit Shalev. 24 hores en una bassa africana : un dia amb els habitants de la sabana. Barcelona : Cercle de Lectors, 2005.
Una bassa africana és un lloc sorprenent, amb molta activitat. El llibre ens descobreix els animals que hi viuen al llarg de 24 hores. Nombrosos animals van passant per la bassa. El llibre és ple de fotografies, en el que es destaca la interrelació que hi ha entre els diferents animals que conviuen en un ecosistema.