Acte d'agenda

dijous16novembre '23

Fake news i desinformació científica a les xarxes

Dates i lloc: 

Dijous 16 de novembre

Biblioteca Torras i Bages

Horari: 

A les 18:30h

Organització i contacte: 

Biblioteca Torras i Bages

Diputació de Barcelona

La recent pandèmia de la COVID-19 i l’emergència climàtica ens ha permès comprovar que la desinformació, la presència de mentides a la xarxa, afecta també a la informació de tipus científic, ja sigui negant evidències, proposant falses cures o bé desincentivant seguir les recomanacions de salut pública de les institucions

Com ens podem protegir d’aquest fet? Com saber si ens enganyen en temes de salut i ciència? La conferència plantejarà també com els negacionismes i les teories conspiracionistes aprofiten les xarxes socials per a difondre els seus missatges, mentres les plataformes intenten gestionar els seus continguts. Com ho fan? Com ho haurien de fer? Ho veurem a través d’exemples presents i actuals.

A càrrec d'Alexandre López-Borrull, doctor en Química i Llicenciat en Documentació. És professor agregat dels estudis de ciències de la informació i la comunicació en la Universitat Oberta de Catalunya. Les seves línies de recerca se centren en la desinformació, la comunicació científica i les revistes científiques. Ha publicat articles i capítols de llibre en relació a les fake news, la ciència oberta i la gestió de les xarxes socials. Investigador del Grup de Recerca en Aprenentatges, Mitjans i Entreteniment (GAME).

"Altres Veus" és un cicle de conferències presencials i entrevistes virtuals per tractar temes d'actualitat amb experts amb reconeixement públic: escriptors, pensadors, especialistes reconeguts i persones referents dels mitjans de comunicació que generen opinió. Amb "Altres Veus" es vol promoure la reflexió sobre temes candents, agitar el debat com a via per a l'entesa i la convivència i, fomentar l'esperit crític per ajudar a crear una ciutadania activa compromesa amb la seva comunitat i el seu entorn.