Notícia

Novetats de viticultura i enologia - Desembre 2023

21 de desembre de 2023

La secció de viticultura i enologia de la Biblioteca ha incorporat nous llibres que esperem que seran del vostre interès.

Novel·les

Villanueva, Muriel. Un Pianista en un celler

L'autora ens radiografia tota una època de grans canvis a través dels ulls d’una família pagesa. Amb la capacitat de remoure consciències que la caracteritza, aquesta autora guanyadora del Premi Llibreter, la Llança de Sant Jordi, el Premi Carlemany o el Premi Just Manuel Casero, ens ofereix ara una novel·la que balla entre l’actualitat i els anys de la Guerra Civil, en què molts veïns i veïnes del Penedès es refugiaven dels bombardejos tant als vells cellers com als nous refugis antiaeris que més tard esdevindrien cellers, però també en la música que els feia volar per camins inesperats. Una gran història sobre una família humil, aviat ramificada entre ascensos i desfetes, senyors i masovers, aspiracions i frustracions. I amb la terra, la vinya i el vi com el lligam intangible d’unes vides marcades pels conflictes del nostre país.

Falgueras, Meritxell; Roca, Josep (pròleg). Tasta'm: wines and the city

Amb vint-i-vuit anys i moltes ganes de menjar-se el món per maridar-lo amb els millors vins, Meritxell Falgueras, soltera, gairebé divina i molt valenta, es passeja per l'avantguarda gastronòmica de la Barcelona del 2010. Acompanyada de les seves amigues més íntimes, s'embarcarà en la recerca del vi i de l'home perfectes.

Rendé Masdéu, Joan. Esperit de vi

El núm. 21 d'Envinats parla sobre la vella fassina on els avantpassats de Joan Rendé, autor i articulista, preparaven el raïm per transformar-lo en aiguardent: “Tot just era un casalot tancat. El pare de vegades hi posava mules per a vendre”. Encara hi havia els cups i un bocí de la bomba de trascolar. Aleshores el Nen no podia saber que aquell lloc esdevindria un dels motius de la seva vida i, després, de la seva desolació.

Guies i reculls

Bastart, Jordi. Viure el món del vi: guia d'experiències d'enoturisme per Catalunya

Guia amb mapes i fotografies a tot color, que recull una gran diversitat d'activitats i propostes de cada denominació d'orígen de Catalunya. El món del vi és complex i divertit a la vegada. Cada cop hi ha més gent que desitja endinsar-se i viure les experiències que es proposen des de cadascuna de les denominacions d'origen i des d'alguns cellers. En aquest llibre hi trobareu una gran quantitat d'experiències de totes les DO que hi ha a Catalunya: des del tast de vins al celler fins a la visita a la vinya, jocs de pistes per trobar el secret més ben guardat, concerts de música entre els pàmpols i els gotims de raïm, entre altres propostes. També s'hi ha afegit a cada DO les botigues on adquirir les millors ampolles, els museus per aprofundir en el coneixement del món del vi i un reguitzell de festes que inviten al tast i la gresca, a més dels productes de proximitat, tant per maridar amb un bon vi com per portar a taula. 

Bourgault, Pierrick. Atlas de los vinos insólitos

Veremes nocturnes, un vi de la pau que associa més de 600 ceps del món sencer, uns ceps que fan 15 metres d'alçada a Itàlia i Portugal, els vins de gel al Quebec, un vi del desert del Gobi, les dobles veremes de vins a Taiwan, unes veremes realitzades el 31 de desembre, música clàssica a vinyes, un bordeus macerat en neu carbònica, un escumós que un mateix pot degollar. Començant per les pràctiques convencionals, explicades de manera didàctica, fins a arribar als coneixements especialitzats i a les tècniques menys habituals, Pierrick Bourgault (guanyador del Gran Premi de Periodisme Agrícola) ha viatjat durant trenta anys pel món sencer per descobrir desenes de vins insòlits.

Gaubert-Turpin, Jules. La Carta de vinos, por favor: nuevo atlas de las regiones vinícolas del mundo, 56 países, 92 mapas, 8000 años de historia

Tot llest per fer la volta al món del vi? De les ribes del mar Negre a la serralada dels Andes, les bótes de vi han rodat al costat de l'home i els seus anhels. Com va acabar una varietat de raïm pirinenc a l'Uruguai? Com va arribar la vinya al Japó? La carta de vins, per favor és un atles mundial de viticultura que mira enrere per seguir els passos de la conquesta del raïm, amb parada i fonda a cada país vinícola, des del més antic fins al més recent, per parlar de l’ahir i l’avui, a l’espera del demà. A més d'incloure mapes amb totes les regions vinícoles i les denominacions d'origen, aporta dades fascinants sobre cada territori, com ara el rànquing de producció mundial, les hectàrees plantades, la producció anual en milions de litres, la proporció entre varietats blanques i tintes i fins i tot les influències rebudes.

Cuckierman, Jérémy Quénol; Hervé Bouffard, Michelle. ¿el Vino Del Futuro?

Gelades de primavera, onades de calor i sequeres, incendis i olor de fum, grans variacions d'un any a l'altre i fins i tot al llarg d'una estació. Els desafiaments climàtics es multipliquen i el món del vi s'ha vist impactat a tots els Sense tot i això, aquest llibre és tot menys un nou testimoni alarmista que anuncia la desaparició dels terroirs actuals i la fi dels grans vins. Escrit per tres experts internacionals en clima i vi, és un punt de referència i una porta oberta al futur Encara que recorda el context, els problemes i les conseqüències dels canvis climàtics per al món del vi, destaca sobretot les iniciatives serioses i les estratègies d'adaptació, tant a la vinya com al celler, el transport i la comercialització, a partir de variats i exemples innovadors proposats a tot el món. La solució està a l'abast de la mà, un vi diferent, igual de gran i molt més responsable.

Gaubert-Turpin, Jules. Ruta de los vinos franceses: atlas de los viñedos de Francia, 15 regiones, 85 mapas, 2600 años de historia

Les vinyes franceses desborden diversitat i ofereixen vins per a tots els gustos i totes les ocasions. Entre grans territoris i petites denominacions, els autors ens porten de viatge per les vinyes gal·les. Presentem 15 vinyes de França amb detalls de les denominacions, descripcions de les varietats de raïm, consells de tast i abundants mapes.

Matias-Guiu Martí, Pau. 90 licors catalans casolans: manual per elaborar-los

Aquest llibre vol dotar-te de les eines necessàries per fer els teus propis licors a casa. Vol dotar-te dels coneixements per entendre una recepta licorista i fer-la realitat des de la cuina, terrassa, jardí o garatge de casa teva, sempre preservant el teu toc personal. I és que a Catalunya hi ha més d’una recepta de licor a cada poble, i cada habitant té una manera diferent de fer el seu licor. Però no ens enganyem, tots parteixen de la mateixa base: aromatitzar i edulcorar un aiguardent amb plantes i espècies.

 

I a més...

Catena, Laura. Oro en los viñedos

Tolosa, Lluís [et al.]. La Guía de vinos 2023: 100 vinos que no te puedes perder

Caro Sánchez-Lafuente, Antonio. Análisis sensorial de vinos HOTR001PO

Guía Peñin de los vinos de España, 2024

Guia de vins de Catalunya: tast a cegues, 2024

Bartolotta, Filippo. Encuentra tu vino ideal

Minguet, Joan Maria. El celler de les Galeries Laietanes

Ponce Herrero, Gabino. Els vins valencians: història, innovació i paisatge

Pardo, Álex. Los Vinos de Andalucía: Jerez, Manzanilla, Montilla... un viaje iniciático al mundo del vino andaluz